Vláda grilovala muže, který škrtal kandidáty na Hrad. Padaly perly

04.12.2012 15:36

Na vládě se v minulém týdnu řešila matematika. Na kobereček byl totiž pozván asi nejznámější úředník ministerstva vnitra, Václav Henych, který vysvětloval rozhodnutí ministerských úředníků při výpočtu chybovosti prezidentských kandidátek. Tímto rozhodnutím byli vyškrtnuti z prezidentské volby Tomio Okamura, Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý. Se svým návrhem výpočtového vzorečku vstoupil do debaty i premiér Nečas.

Vláda grilovala muže, který škrtal kandidáty na Hrad. Padaly perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Deník Insider dokázal prostřednictvím výpovědí několika účastníků velmi podrobně zrekonstruovat průběh vládního „grilování“ vnitráckého úředníka. Ten byl pod silným tlakem ministerských výtek, zastával se jej pouze šéf resortu financí Miroslav Kalousek. Naopak premiér Nečas proti němu vystupoval velmi ostře. Dokonce mluvil o tom, že je ohrožena samotná „funkčnost státní správy“.

Henych se hájil tím, že postup vychází ze zákona a jeho důvodové zprávy, proti kterým za celou dobu nikdo neprotestoval. Premiér mu následně vmetl, že tato věta v důvodové zprávě je „úplně nesmyslná“ a on prý nezná s výjimkou ministerských úředníků nikoho, koho by napadlo procenta sčítat.

Po premiérově rozčíleném výstupu se situaci snažil zklidnit ministr financí Kalousek, který připustil, že ministerský výklad je „aritmetická blbost“, ale v našem právním řádu je prý řada podobných blbostí, které platí a všichni je respektují.

Premiér následně uplatnil své vzdělání a navrhl vlastní verzi výpočtového vzorečku, který by měl být na procento chybovosti aplikován. Nečas by v čitateli sečetl počet chybných podpisů a do jmenovatele vložil celkový počet podpisů v kontrolních vzorcích. Výsledný podíl by pak vynásobil stem a tím bychom se dostali ke kýženému procentu.

Po této matematické odbočce debaty vstoupil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se vyjádřil slovy: „Dávat do zákona takové výpočty, to by se nemělo dělat.“

V závěru se účastníci debaty shodli, že v tuto chvíli už nemohou nic dělat, protože míč je na straně Nejvyššího správního soudu. Premiér Nečas ještě vyjádřil svoji obavu z toho, že volební senát NSS bude chtít „perlit“.

„A to teprve bude vysoká matematika, co nám předvedou,“ zakončil premiér debatu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…