Vláda začala vysvětlovat důchodovou reformu. Podle ekonomů vykládá nesmysly

16.04.2013 18:09

Vláda odstartovala kampaň pro důchodovou reformu. V dnešní speciální příloze některých deníků se totiž snaží mimo jiné přesvědčit o výhodnosti druhého pilíře. „Vyvázání tří procent pojistného na soukromé účty bude do budoucna výhodné minimálně pro šedesát procent lidí,“ zdůrazňuje při tom. To je ale podle ekonomů podivné tvrzení, neboť na tuhle otázku nikdo prý znát odpověď nemůže.

Vláda začala vysvětlovat důchodovou reformu. Podle ekonomů vykládá nesmysly
Foto: Petr Kupka
Popisek: Petr Nečas v Ostravě hájil důchodovou reformu

Změny v důchodovém systému představuje dnes vláda spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí a s resortem financí v Průvodci důchodovou reformou, která je speciální přílohou deníků Mladá fronta Dnes a Práva. Nečasova vláda totiž věří, že díky zesílení propagační kampaně, ke kterému postupně dochází již od začátku dubna, se do II. pilíře, který je klíčovou součástí důchodové reformy, zapojí půl milionu lidí. Ekonomové jsou ale vůči tomu skeptičtí již delší dobu.

„Z prognóz a analýz renomovaných institucí, jako je Český statistický úřad, Univerzita Karlova a Cerge (Idea) jednoznačně vyplývá, že pokud by se reforma důchodového systému odkládala, nastaly by už v blízké budoucnosti zásadní problémy s jeho udržitelností,“ připomíná vláda v předmluvě dnešní přílohy deníků. Podle tohoto vládního materiálu prý změny v důchodovém systému, které vstoupily v platnost v loňském a letošním roce „významným způsobem stabilizují důchodový systém do budoucna", kdy zároveň umožní zajištění příjmu v seniorském věku z více zdrojů.

Uvnitř průvodce pak na čtenáře dýchne kromě dalších již známých připomínek třeba rozbor toho, jaké možnosti důchodového spoření lidé vlastně mají. Vypíchnuto je pak tady hlavně sdělení, že pokud se člověk rozhodne pro druhý pilíř, kde jde o vyvázání pojistného, pak to bude výhodné minimálně pro šedesát procent lidí.

Způsob zhodnocení záleží na zvolené strategii

„Způsob, jakým se budou prostředky ve druhém fondovém pilíři zhodnocovat, záleží na zvolené strategii spoření. Rozhodování účastníků, jakou strategii spoření zvolit, nemusí být složité. Základní charakteristikou jednotlivých důchodových fondů je jejich rizikovost a tomu odpovídající očekávaný výnos,“ zdůrazňuje se v příloze ke druhému pilíři důchodového spoření.

„Můžete vybírat ze čtyř důchodových fondů,“ připomíná dále materiál. Jde o důchodový fond státních dluhopisů, konzervativní důchodový fond, vyvážený důchodový fond a dynamický důchodový fond. Ze všech pak prý bude možné vytvořit i individuální strategii.

Pokud klient ovšem do druhého pilíře vstoupí, sníží se mu o tři procenta (z 28 procent na 25 procent) sazba pojistného na státní důchodové pojištění. Jde totiž o to, že tady každý člověk bude mít možnost odvádět pět procent své hrubé mzdy na svůj soukromý penzijní účet. Principem bude možnost dobrovolného fondového penzijního spoření (tzv. opt-out) v podobě vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty za podmínky dodatečné vlastní platby ve výši dvou procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

„Pravidla vyvázání tří procent pojistného budou podle analýz zohledňujících předpokládaný pokles náhradového poměru v budoucnu výhodná minimálně pro šedesát procent lidí. Základní pravidlo, které pomůže při výběru strategie spoření, je délka trvání smlouvy ve druhém pilíři,“ uvádí se ještě v osmistránkovém materiálu.

Vyplatí se vám vstup do II. pilíře? Poradí vám důchodová kalkulačka na webu vlády

Ten také připomíná, že účastníci dobrovolného důchodového spoření starší 35 let se musí pro vstup do druhého pilíře rozhodnout do 30. června 2013.

Podle informací samotného premiéra Petra Nečase (ODS) jsou změny systému penzí zveřejněné i na webové stránce vlády vlada.cz. Jsou tam podle jeho slov k mání i dvě verze důchodové kalkulačky.

Státní důchody by mohly podle Nečase postupně klesat až na polovinu současných hodnot v roce 2050. Například lidé narození v roce 1981 s příjmy 20 tisíc korun měsíčně by mohli od státu dostávat 6400 korun v současné hodnotě, nyní by to bylo 11 tisíc korun. "O moc lépe na tom ale nebudou ani ostatní ročníky," varoval premiér s poukazem na výpočty odborníků.

„Pokud bychom druhý pilíř nezavedli, tak by se musely buď zvýšit penze, nebo zvýšit sociální odvody a posunout věk odchodu do důchodu... Šest tisíc lidí je ohroženo tím, že bude mít penze pod úrovní šesti tisíc korun. To není strašení lidí, to jsou výpočty,“ zmínil pak Nečas na úterním brífinku, kde také uvedl, že si celou tabulku důchodové kalkulačky bude možné stáhnout rovněž na stránkách Úřadu vlády.

Podle něj by byl bez důchodové reformy důchodový systém dlouhodobě udržitelný pouze za cenu dramatického zvyšování schodku důchodového účtu. "Loni schodek dosáhl 45 miliard korun. Pokud by reforma nebyla a stát by měl ztráty důchodového účtu vyrovnat, musela by se zvýšit sazba pojistného z 28 na 40 procent, nebo by se musela zavést jedna sazba DPH až 26 procent," varoval. Další možností by podle něj bylo zvýšit firemní daň z nynějších 19 na 38 procent, anebo snížit všechny penze o třetinu.

Köppl: Je to už pozdě

Jenže marketingový publicista Daniel Köppl v rozhovoru pro Českou televizi připomněl, že vláda se svou kampaní přichází poměrně pozdě, neboť už důchodová reforma probíhá.

„Ta kampaň v dnešních denících je ale celá postavena na rigidním přístupu, kdy jedna strana říká, co má druhá strana udělat a to je v marketingu již překonané,“ sdělil Köppl.

Skepsi hlavně k zavedení takzvaného druhého pilíře neskrývá pak třeba bývalý ministr financí, exministr průmyslu a obchodu a nyní předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok. Podle něj tady existuje míra nejistoty pro část změn týkajících se právě zavedení druhého pilíře, kde nelze souhlasit hlavně s tvrzením, že vyvázání tří procent pojistného bude do budoucna výhodné minimálně pro šedesát procent lidí.

Nikdo na to odpověď nezná

„Na tuhle otázku nikdo nezná odpověď. To je vždycky za 'nějakých' předpokladů. Jenže ty předpoklady jsou neznámé, protože to všechno bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet státní systém, jestli se budou snižovat rychleji důchody ze státního systému, nebo pomaleji. To záleží i na tom, jak se bude vyvíjet úspěšnost investování ve druhém pilíři, čili může se to klidně stát, může to tak být, že to bude pro lidi výhodné, ale nemusí to tak být. Žádná fundovaná vědecká odpověď na tuhle otázku tak neexistuje,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Rusnok.

Penzijní fond ING již loni na podzim zveřejnil, že se do druhého pilíře nového systému nezapojí. Připravenou reformu prý fond považuje za rizikovou i proto, že s ní velká část společnosti nesouhlasí. ING chce ale dál svým klientům nabízet transformované penzijní připojištění.

„Jako každá společnost a my jako její manažeři jsme zodpovědní za peníze našich investorů, tedy našich akcionářů a potažmo taky za peníze těch, kterým je spravujeme. Proto jsme zvažovali výhodnost této investice pro nás, ale usoudili jsme, že za daných podmínek a politické nejistoty, která tady panuje, nebudeme v tom projektu pokračovat, neboť rizika by tady byla příliš velká,“ vysvětlil k tomu Rusnok ParlamentnímListům.cz.

Ekonom míní, že jedno z rizik je také v proklamaci ČSSD - pokud bude ona u vlády - že druhý pilíř zruší nebo změní. ČSSD totiž vidí druhý pilíř jako zbytečný.

ČSSD chce sloučit fondy ze druhého s fondy ve třetím pilíři

„ČSSD respektive sloučí případně založené fondy s fondy ve třetím pilíři. Lidé, kteří si tam tedy něco uspoří, to budou mít ve třetím pilíři,“ řekl před časem pro média stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

„Druhý pilíř Nečasovy penzijní reformy zrušíme!“ hlásá pak k tomu dnes obrovský titulek na webu ČSSD, kde strana také uvádí, že druhý pilíř je nevýhodný pro 90 procent žen a 70 procent mužů.

"ČSSD je připravena zrušit nespravedlivý, asociální a diskriminační druhý pilíř důchodové reformy, který prosadila vláda Petra Nečase silou přes odpor opozice, kritické výhrady řady odborníků a veto prezidenta Václava Klause. Je totiž nevýhodný pro drtivou většinu občanů, vysoce rizikový pro stát (který na financování druhého pilíře nemá peníze) i pro občany (přenáší na ně investorská rizika – mj. jim bere záruku, že dostanou své penze),“ píší pak politici sociální demokracie v článku.

„Těžko můžeme přesvědčovat občany o tom, že by měli tuto bohulibou činnost začít provozovat v novém produktu, když na druhé straně slyší od možná budoucí vlády, že to dělat nemají. Pak je to skutečně prostředí, ve kterém se nedá fungovat,“ doplnil k tomu ekonom Jiří Rusnok.

Pikora: O výhodnosti lze mluvit jen při zhodnocení vkladů 

Podobného názoru je pak i hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj není skutečně pravdou, když někdo s jistotou tvrdí, že vyvázání tří procent pojistného bude do budoucna výhodné minimálně pro šedesát procent lidí.

„To není pravda. Říká se často, že tento pilíř bude výhodný pro lidi s nadprůměrným příjmem. I to je ale velká otázka, neboť o výhodnosti lze mluvit jen v případě, že by fondy peníze zhodnotily, a jen za současných podmínek,“ upozornil ParlamentníListy.cz Pikora s tím, že podmínky se ale mohou u fondů měnit permanentně.

Podle něj kupříkladu na Slovensku stačili systém upravit už 22 krát, a to přitom funguje jen pár let.

„U nás opozice hlásí, že systém prý zruší. To je ohromné politické riziko. Možná ale opozice jen straší a systém jen upraví. Živě si umím představit, jak bude před volbami hřímat, že 'druhý pilíř tuneluje první', a jak bude ukazovat statistiky, že v prvním pilíři ubývá peněz a že bude hůř. A bude mít pravdu,“ dodal Pikora.

Podle člena NERVu a ekonoma Tomáše Sedláčka politici nastartovali reformu v nevhodnou dobu. "Nejméně vhodná doba na reformy a úsporná opatření je v období, kdy je ekonomika v recesi, což je právě ta doba, kdy je Česko nyní dělá," uvedl Sedláček na přednášce Klubu investorů Vysoké školy ekonomické.

Během recese totiž roste nezaměstnanost, lidé nemají téměř ani na nezbytné výdaje a odkládají pak ty platby, které nejsou bezprostředně nutné, což je i případ spoření na penzi.

Výhodnost pro 60 procent? To je nedůvěryhodný kalkul

I poslanec KSČM a stranický stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka se zarazil nad tvrzením vládního materiálu o výhodnosti druhého pilíře pro šedesát procent lidí.

„Je to absolutně nedůvěryhodný kalkul, neboť nikdo neví, co se ve světě za několik desítek let stane a jestli vůbec ty úložky budou mít hodnotu, která tam byla vložena, natož hodnotu, která bude zvýšena o inflaci,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Opálka.

„Naším cílem je ochrana veřejného prostoru a k tomu patří i veřejné finance. Tento systém ohrožuje dostatečnost veřejných financí na základní státní pilíř. To je pak hlavní problém, proč jsme proti tomuto druhému pilíři. Kdyby se zřizoval druhý pilíř bez vývodu peněz z prvního pilíře, tak ať si každý dělá, co chce. Ale my nevíme, jestli za dvacet či třicet let ty uložené peníze, které budou v různých investičních fondech nebo v akciích, či dluhopisech, neseznají pohybem ve světě krach,“ pronesl dále Opálka a zopakoval hrozbu, že lidé tady mohou přijít o část úspor, či dokonce o celé úspory.

KSČM by podle něj pak zvedla ve sněmovně ruku na takovou změnu druhého pilíře, v níž by se sloučily založené fondy s fondy ve třetím pilíři a lidé by pak měli své naspořené peníze z druhého pilíře v pilíři třetím. „Tato forma převodu se mi zdá rozumná, a to proto, aby se předešlo žalobám,“ doplnil komunista k návrhům ČSSD.

Do druhého pilíře vstoupilo 22 300 lidí

Dodejme, že s připravenou reformou penzí nesouhlasí ani velká část společnosti. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK chce do druhého pilíře vstoupit jenom devět procent Čechů v produktivním věku. Naopak téměř 75 procent o něj nemá zájem a ostatní ještě nevědí. Podle dostupných informací zatím do druhého pilíře vstoupilo 22 500 lidí. Nejvíce klientů - přes 10 tisíc - zatím přilákala Penzijní společnost České pojišťovny. Jiné fondy počítají klienty spíše ve stovkách. Premiér je ale přesvědčen o tom, že nárůst počtu účastníků druhého pilíře bude postupný; lidé nad 35 let se budou o vstupu rozhodovat na poslední chvíli.

Informační kampaň k důchodové reformě, která zahrnuje mimo jiné inzerci v denících, letáky a kampaň v televizi i na internetu, bude stát celkem asi 20 milionů korun.

Stálo "to" 20 milionů

"Na této kampani se podílí Úřad vlády, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí a zaměřena je na období duben až červen, a to bez využití mediálních agentur. Jak pan premiér dnes řekl na tiskové konferenci, celkově půjde o 20 milionů korun,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Úřadu vlády Jakub Stadler.

Premiér na brífinku ke kampani ještě připomněl, že se k tématu již uskutečnilo celkem 15 kulatých stolů v krajských městech. Informační letáky jsou pak dostupné například na okresních správách sociálního zabezpečení, na úřadech práce či finančních úřadech. Byla také spuštěna informační linka a vznikl seriál k důchodové reformě pro Český rozhlas. V květnu až v červnu poběží televizní kampaň a kampaň na internetu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…