Vláda zaškrtila důchody a ODS má starost: Některým seniorům hrozí nouze

11.04.2012 6:56

Úsporná opatření vlády dopadnou v následujících letech tvrdě i na penzisty, jimž se výrazně sníží valorizace jejich důchodů. Premiér Petr Nečas připouští, že problémem to bude u žen, které měly nižší platy a odcházely i dříve do důchodu. Na to budou muset zareagovat dávkové systémy. Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese by šlo o nesystémové opatření.

Vláda zaškrtila důchody a ODS má starost: Některým seniorům hrozí nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Zřejmě jen předčasné volby by mohly něco změnit na plánu vládní koalice valorizovat v následujících letech důchody pouze o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Podle premiéra Petra Nečase však nehrozí masové problémy, protože loni byla reálná výše důchodů na 114 procentech roku 1989 a vůbec nejvyšší v polistopadovém vývoji.

Přesto se mohou nízkopříjmové domácnosti důchodců dostat do tíživé situace, což přiznal v rozhovoru pro deník Právo i premiér Nečas. „Bude to hlavně v domácnostech, kde žije osamělý důchodce. Více se to týká žen, protože měly nižší platy a byly zákonem tlačeny k dřívějšímu odchodu do důchodu, takže mají v průměru o dva tisíce nižší důchod než muži. Tam je to problém. A musí zareagovat dávkové systémy,“ naznačil Nečas, že by v takových případech mohly pomoci sociální dávky.

Platili si na důchod a teď budou závislí na dávkách

„Že by byly nějaké dávky pro seniory, to je samozřejmě nepřijatelné. To by mělo být řešeno jinak, protože jde o penze, což nejsou sociální dávky. Penze je sociální událost, na kterou si senioři celý život platili,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes, že by byl určitě problém s informovaností důchodců, pokud by o dávky museli žádat.

„Navíc by museli chodit na úřady práce, které nejsou v každé dědině a každém menším městě, takže by museli někam dojíždět. Připomínám náš boj s Kalouskem, kdy zrušil státem garantované slevy na železnici, a tak se doprava seniorům zdražila. Museli by si je jezdit vyřizovat, což by jim samozřejmě naprosto zkomplikovalo situaci. Nějaké řešení to je, ale systémové určitě ne,“ myslí si Pernes.

Důchodcům v hmotné nouzi je třeba pomoci

„Sociální dávky by se musely vyplácet plošně. Museli bychom jít podobným způsobem, jako při nynější změně systému posuzování dávek v rámci sociální reformy,“ říká pro ParlamentníListy.cz  členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová, která si je vědoma komplikací, pokud by si důchodci sociální dávky k nízkému důchodu museli vyřizovat sami.

„Jsem hrozně ráda, že jsme se dohodli alespoň na tom, že se bude valorizovat. Aspoň nějak, protože původní návrh TOPky byl, že se valorizovat nebude vůbec. A to by určitě zasáhlo do životů našich seniorů a lidí se zdravotním postižením,“ uvědomuje si Kohoutová. Podle poslankyně ODS je třeba postupovat tak, aby se lidé nedostávali do hmotné nouze. „A pokud ano, je třeba zvážit, jak se k těmto lidem postavíme. Chceme zachovat maximum, ale s ohledem na státní rozpočet a na klíč, jakým to budeme dělat,“ dodává Kohoutová.

Chudobou je v Česku ohroženo sedm procent důchodců

Při zdůvodňování úspor na důchodech zaznívá z řad jejich zastánců argumentace opírající se o statistiky členských zemí Evropské unie. Podle posledních údajů Eurostatu se ohrožení chudobou u lidí nad 65 let týkalo v rámci EU 19 procent osob. Nejnižší hodnoty byly zjištěny v Maďarsku (4 procenta), Lucembursku (5 procent) a v České republice (7 procent). Je však třeba dodat, že míra ohrožení chudobou je relativním měřítkem chudoby a hranice chudoby je v jednotlivých členských státech velice odlišná.

Chudobou budou po snížení valorizace penzí zcela jistě ohroženy více důchodkyně, které žijí v domácnosti samy. V prvním pololetí minulého roku byl průměrný důchod 10 557 korun, ale zatímco muži brali v průměru 11 672 korun, ženy jen 9 537 korun. Ženy tak pobírají penzi v průměru o 19 procent nižší než muži.

Nižší valorizace nedolehne jen na ženy, ale i živnostníky

„Ale nízkopříjmové skupiny důchodců nejsou jenom ženy, ale už i živnostníci, kteří začínají chodit  do penze a nemají našetřeno,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. A co teprve starší senioři, kteří jsou závislí na tom, co se zdražilo mnohem více než o inflaci,  nebo ti, co bydlí v nájemních bytech.   

Šéf občanského sdružení proto doufá, že ještě není definitivně rozhodnuto o tom, co dojednali ekonomičtí ministři. „Minulé úterý jsme oslovili pana premiéra a vyzvali ho k jednání, zatím ještě nemáme výsledek. U nás se kompenzuje vždy za minulý rok zpětně, čili příští rok by měl být vykompenzován za letošní inflaci. A ta se odhaduje – a zatím to tak za leden a únor vypadá – že životní náklady důchodců vzrostou měsíčně o pět set korun,“ upozorňuje Pernes, že nějakých sto dvacet korun valorizace by nízkopříjmovým důchodcům z nouze příliš nepomohlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…