Vladimír Dlouhý má strach z vládního plánu. A dal to najevo

10.12.2012 6:11 | Zprávy

Zeštíhlí vláda o několik ministerstev? To je zatím ve hvězdách. Občanští demokraté se třesou na to, aby hlavně z Ministerstev dopravy a průmyslu vznikl jeden velký kolos – ministerstvo hospodářství, ale z ostatních stran se nesetkávají s velkým nadšením. Ani pro tento krok, a už vůbec ne pro splynutí dalších úřadů.

Vladimír Dlouhý má strach z vládního plánu. A dal to najevo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Výhrady má nejen opozice, ale i vládní TOP 09 a Starostové.  Plán slučování ministerstev, aby stát ušetřil, připravila vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.

TOP 09 nechce sloučit zemědělství a životní prostředí

Prosadit záměr na zrušení Ministerstva pro místní rozvoj a dalších šest sloučit na tři (průmysl-doprava, zemědělství-životní prostředí a školství-kultura) nebude určitě jednoduché. Strana TOP 09 a Starostové se postavila proti sloučení Ministerstev zemědělství a životního prostředí s odůvodněním, že jsou proti sobě mnohdy jako regulátor a regulovaný. Výhrady má i ke spojení průmyslu a dopravy.

ČSSD: Měli jste slučovat na začátku, ne na konci volebního období

Sociální demokracie vládu obvinila, že v případě slučování ministerstev postupuje podivně a chaoticky. Mělo by prý probíhat na základě analýz, nikoli kšeftování mezi koaličními stranami. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že pokud chce vláda sloučit ministerstva, měla s tím začít na počátku svého funkčního období, ne na konci. „Když už vláda slučuje ministerstva na poslední chvíli před volbami, měla by to učinit po dohodě s opozicí, To se nestalo a neděje,“ kritizuje. Sociální demokraté se obávají, že Nečasova vláda před svým odchodem rozloží chod státních úřadů.

Pachatel by se neměl vracet na místo činu, říká Sobotka o ODS v čele dopravy

Návrat občanských demokratů do čela resortu dopravy nenechává ČSSD podle jejího šéfa klidnou. Pachatel by se prý neměl vracet na místo činu. „Když byl naposledy ministrem dopravy významný člen ODS, skončilo to zbohatnutím firmy Viamont, dramatickým rozšířením nemovitého majetku ministra dopravy Aleše Řebíčka a velkými ekonomickými a reputačními škodami pro stát,“ připomněl předseda sociálních demokratů éru Topolánkova kabinetu. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…