Volají jí lidé, když chtějí půjčku: Otřesné. Lidé už ani nemají z čeho žít

13.03.2013 8:31

JINÝMA OČIMA Půjčovat si peníze, pokud člověk před sebou nemá reálnou naději na to, že je bude moci splatit, se dá označit jako nezodpovědnost. I proto dluhy dusí statisíce Čechů, i proto mají exekutoři žně. Jenomže co dělat v situaci, kdy není odkud brát a peníze jsou potřeba třeba na zaplacení energií, léků či dalších nezbytných potřeb? I takoví lidé existují, vyprávět by o tom mohl nejeden telefonista firem, které nabízejí půjčky...

Volají jí lidé, když chtějí půjčku: Otřesné. Lidé už ani nemají z čeho žít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ačkoliv většina z pracovníků takovýchto call center nechce mluvit z pochopitelných důvodů pod plným jménem a volí raději anonymitu či mlčení, sem tam na veřejnost některé příběhy, se kterými se setkávají dennodenně, prosáknou. ParlamentnímListům.cz je přiblížila žena, jejíž identitu redakce zná, stejně jako instituci, pro kterou po telefonu pomáhá lidem vyřizovat nebankovní půjčky.

Stává se tak prý, že i přes jistou „ostřílenost“ přece jen přichází stále překvapení. A z různých úhlů pohledu.

Podivné pracovní smlouvy, nedoložitelné skutečné příjmy

„Podobné situace prožívám u telefonu často, na můj vkus rozhodně víckrát, než je mně příjemné. Jedna žadatelka o půjčku, 20-tiletá, mně například sdělila, že má od pracovní agentury pracovní smlouvu. Ovšem ve smlouvě má uvedeno, že je pouze na DOBU POTŘEBNOU... To jí bohužel půjčku vyřídit nepomohlo, spíš naopak. Volající mívají velmi často též pracovní smlouvy opakovaně termínované na rok - v tom případě půjčku dostat mohou. Ale výjimkou nejsou ani termínované smlouvy na půl roku, tři měsíce, dokonce i měsíc. V takových případech samozřejmě na půjčení peněz nedosáhnou,“ popsala specifika, která se objevují v současné době na pracovním trhu, žena, říkejme jí kvůli její ochraně před možnými sankcemi od zaměstnavatele, třeba Renata.

Jak dodala, velmi často jí hlásí volající čistý měsíční příjem pouze ve výši minimálního platu. „Říkají, že ve skutečnosti berou více, ale že jim ten zbytek vyplácí zaměstnavatel na ruku... Je tedy nedoložitelný, a tak samozřejmě ani oni půjčku nedostanou... Bývají to přitom často mladí lidé, kteří si chtějí zařídit dětský pokoj, kuchyň, ložnici... Stále častěji se objevují ale i snahy vyplatit nebo odvrátit půjčkou od nás exekuce. I v těchto případech lze ale jen velmi málo často vyhovět,“ vylíčila dále paní Renata ParlamentnímListům.cz.

Půjčku někdo chce na nájem, léky či na uhrazení energií

Velmi těžké a nepříjemné chvíle nastávají však ve chvílích, kdy jsou volajícími důchodci s nízkými důchody. „A žádají o půjčku, protože nemají na nájem, zvedli jim zálohy na elektřinu, plyn. Po návratu z pobytu v nemocnici nemají z čeho žít... Potřebují často peníze třeba jen na léky a zdravotní péči,“ uvedla dále call operátorka.

Snaha o zadlužení lidí k jejich lepší manipulaci?

Jak se ukazuje, během telefonování, při kterém se pokoušejí lidé z celých Čech vyřídit půjčky v různé výši i z různých důvodů, se operátoři dozvídají i celou řadu „vedlejších“ informací, které však dokreslují poměrně jasně obrázek doby pro určité skupiny obyvatelstva.

„Mnozí se nám dokonce svěřují s tím, že letáček informující o půjčce obdrželi od různých obchodních zástupců, kteří je rozdávají při čekání přímo na úřadech práce. To je přece hrůznost, pokud někdo nabízí půjčky lidem, kteří jsou momentálně ve špatné finanční situaci a na mnoha místech v zemi ani nemají jistotu, že se to v dohledné době zlepší. Je zřejmé, že jsou tyto akce zaměřené proto hlavně na jejich rodinné příslušníky. Kolikrát jsem svědkem toho, že při telefonování někomu musím sdělit, že na půjčku nárok nemá (jsou to většinou maminky na mateřské, ale i lidé na různých dávkách, či výše jmenované skupiny s podivnými pracovními smlouvami), a on mi rovnou předá k telefonu někoho z příbuzných, na kterého si tu půjčku nakonec třeba vezme. To vypadá už skoro jako cílená likvidace některých rodin, v kterých se všichni zadluží. A jak známo, zadlužení lidé jsou lépe ovladatelní," popsala současnou praxi paní Renata.

Dostat půjčku není výhrou, má to svá velká úskalí a rizika

To, že nakonec některé skupiny půjčku dostanou, však zdaleka neznamená ještě vítězství, či řešení problémů. Naopak – mnohdy se pak v souvislosti s dalšími třeba i nečekanými situacemi dostanou lidé do neschopnosti i malé půjčky splácet a časem spadnou do exekuce. Ta se v Česku nařizuje v 18 tisících případech každý týden v roce. Své závazky splácet mají stále častěji i rodiny, které přitom ještě donedávna reprezentovaly střední příjmovou třídu a vracení půjčených peněz by jim bývalo nemělo dělat potíže.

„V důsledku ekonomické stagnace ale nyní opravdu nejsou schopny splácet půjčky, které si nabraly v době, kdy se jim dařilo, natož aby si vytvářely nějaký finanční polštář. Podle údajů ČNB z listopadu 2012 nesplácely domácnosti bankám dlouhodobě 5,3 procent úvěrů v hodnotě téměř 56 miliard korun. Již dávno neplatí představa, že typickým dlužníkem je nízkopříjmový člověk ze sociálně vyloučených skupin, s nedostatečnou finanční gramotností. V poslední době stále častěji řešíme nesplácení závazků u domácností, které v době uzavření smlouvy byly bonitními klienty a svými příjmy patřily do minimálně střední třídy,“ potvrdil nepříznivou situaci pro půjčky a zadlužování Kamil Kavka, jednatel inkasní společnosti M.B.A. Finance.

Více než každá druhá domácnost označuje splácení půjček za obtížné

V rámci pravidelného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byli i letos počátkem roku Češi dotazováni na přijatelnost jednotlivých půjček. Ukázalo se, že oproti loňskému roku byly jednotlivé typy pro Čechy méně přijatelné. Nějakou půjčku v současnosti splácí polovina dotazovaných domácností. Přibližně dvě pětiny považují splácení za snadné, z nich ovšem pouhá čtyři procenta za velmi snadné. Naopak 58 procent respondentů označilo splácení svých půjček za obtížné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…