Vondra utřel Peake: Pickovi držím palce. Nemáte ho co kádrovat

18.03.2013 14:57

REVUE Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake ostře zkritizovala premiéra Petra Nečase za to, že chce jmenovat Vlastimila Picka ministrem obrany. Exministr obrany Alexandr Vondra z ODS se ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Picka zásadně zastal.

Vondra utřel Peake: Pickovi držím palce. Nemáte ho co kádrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

Anketa

Vítáte ustavení generála Picka ministrem obrany?

95%
5%
hlasovalo: 1132 lidí

„Premiér mi potvrdil, že platí jednou načatá dohoda s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a že navrhne jmenování Vlastimila Picka na post ministra obrany. Konstatovala jsem, že měl být navržen kandidát na základě dohody tří koaličních stran a pogratulovala jsem premiérovi, že oslovil Picka, který oslavil sepsání Charty 77 vstupem do KSČ, ze které vystoupil až v roce 1990,“ prohlásila pro Právo Peake.

Podle Peake je fungování resortu obrany Nečasova zodpovědnost, proti jmenování svého bývalého prvního náměstka na obraně se postavila opakovaně v minulosti. Tentokrát prý ale odchod z vlády nechystá.

Chartista Vondra: Pickovi držím palce. Peake ho nemá co kádrovat

Exministr Vondra, který je signatářem Charty 77 a bývalým disidentem, se za jmenování Vlastimila Picka ale postavil.

„Vlastimil Picek je velmi dobrá volba. Ministerstvu obrany rozumí a podílel se na všech důležitých reformách v posledních dvou letech. Budu mu držet palce. Myslím, že pro demokratickou republiku odvedl vynikající práci v Armádě České republiky a Karolína Peake ho nemá co kádrovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Alexandr Vondra.

Neláska Peake k Pickovi

Negativní vztah Peake k Pickovi existuje již delší dobu. Jen co nastoupila na ministerstvo, odvolala ho z funkce prvního náměstka ministra obrany, i když před tím slibovala, že k žádnému zemětřesení na ministerstvu nedojde. Po Pickově odvolání pak tehdejší prezident republiky Václav Klaus naznačil, že byl buď obelhán ze strany premiéra Petra Nečase, nebo Karolína Peake obelhala premiéra. Klaus totiž dodal, že mu premiér slíbil, že Picek prvním náměstkem zůstane.

Karolína Peake se pak na Ministerstvu obrany dlouho neohřála. Premiér Petr Nečas ji odvolal, dočasně ministerstvo spravoval a Picka jmenoval zpět do jeho funkce.

Prezident Zeman jmenuje Picka v úterý

Premiér Petr Nečas v pondělí v oficiální zprávě potvrdil, že navrhl prezidentovi jmenování Vlastimila Picka ministrem obrany. „Vlastimil Picek zcela vyhovuje představě o nestranickém odborníkovi, který má všechny předpoklady zastávat funkci ministra obrany. Uplynulé tři měsíce také dokázaly, že je schopen plnohodnotně zastupovat resort doma i v zahraničí,“ uvedl Nečas. Picek bude prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenován do funkce v úterý v 11 hodin.

Vlastimil Picek (* 25. října 1956 Turnov) je armádní generál Armády České republiky v záloze. Byl náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky v letech 2003–2007, náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky v letech 2007–2012, od září 2012 s krátkým přerušením v prosinci 2012 byl první náměstkem ministra obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…