Všichni jsme ušpiněni od pomyjí, běduje poslankyně ČSSD

05.06.2012 8:58

Dnes odpoledne projde česká politická kultura zásadní změnou. Poprvé v historii promluví u pultíku vazebně stíhaný poslanec, kterého budou doprovázet policisté, aby se náhodou nerozhodl např. k útěku. Někdejší přední politik ČSSD David Rath zřejmě promluví před zraky veřejnosti. Je to správné? Na tuto otázku odpovídali zákonodárci v anketě dnešní MF Dnes.

Všichni jsme ušpiněni od pomyjí, běduje poslankyně ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Bohdalová

Poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD) cítí, že kauza jejího někdejšího stranického kolegy poškozuje politiku jako celek. Práce poslanců, ale i regionálních politiků v očích voličů díky této korupční kauze ještě více poklesla. Anketa, kterou pro poslance připravila dnešní MF Dnes, přitom ukazuje, že s tímto názorem zdaleka není sama. Podobně se na celou kauzu dívá např. Kateřina Konečná z KSČM.

Imunita jako privilegium

„Mám obavy, aby se dnešní slyšení Davida Ratha nezvrhlo v jakousi „one-man show“. Jeho kauza přitom poškozuje v očích voličů celou Sněmovnu, prohlásila Bohdalová. Jedna má volička mi v neděli řekla: „Víte, David Rath vylil kbelík pomyjí na vás všechny, hodně vás to pošpinilo a bude trvat velmi dlouho, než se očistíte.“

Přesto se zdá, že David Rath dostane prostor k tomu, aby se před zraky veřejnosti u řečnického pultíku obhajoval, jak dlouho uzná za vhodné. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se obává především toho, že se bude pokoušet ovlivnit svědky, kteří v jeho případu ještě nebyli vyslechnuti. Podle Heleny Langšádlové (TOP 09) ale poslancům nic jiného nezbývá. Zkrátka Rathovi musí dát prostor.

Buďme na sebe pyšní

Marku Bendovi (ODS) se ale příliš nelíbí, že Rath bude vystupovat veřejně a dostane tak prostor k obhajobě, který žádný jiný běžný občan nemá. Z poslanecké imunity, která v politickém zápolení bezesporu má své místo, se díky Rathově vystoupení stává osobní privilegium, což zákonodárce považuje za nepřijatelné.

Předseda VV Radek John se naproti tomu domnívá, že by poslanci měli být pyšní sami na sebe, protože se konečně podařilo při údajném korupčním jednání přistihnout „velkou rybu“. Nabízí se však otázka, proč by měli být pyšní sami na sebe, když celý případ odpracovali policisté, kteří navíc pracovali v naprostém utajení a to i před svými nejvyššími představiteli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…