Vyhoďte z VV všechny blázny, vzkázal Kubera. A řekl, jak to celé dopadne

04.04.2012 14:44

Příčinou současné vládní krize je hlavně „debilní“ volební systém. Takto bez zbytečné korektnosti hodnotí nynější koaliční rozpory senátor z ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Věci veřejné prý jen pokračují ve svých hrátkách, které už však nikoho nebaví. Ani samotného premiéra.

Vyhoďte z VV všechny blázny, vzkázal Kubera. A řekl, jak to celé dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Věci veřejné by si podle Kubery měly udělat pořádek ve svých řadách a nezatahovat do toho koaliční partnery. Situace pak jen přispívá k celkovému znechucení lidí politikou, což ve výsledku škodí všem.

„To jsou takové opakované hrátky, které mají stále stejný výsledek, kdy v jednadvacet hodin je pravda něco jiného než ve dvaadvacet hodin. Co se dělo ráno, moc nevím, prý ten Malý Bobeš nějak plašil, ale to je tak všechno, co o tom vím, měli jsme zrovna velkou konferenci o interaktivních tabulích ve školách, což je pro mě v tuhle chvíli podstatnější téma,“ komentuje situaci pro ParlamentníListy.cz senátor.

Chcete podat demise? Tak to udělejte a nazdar…

Pokud ministr dopravy Pavel Dobeš, a ani vicepremiérka Karolína Peake demisi nakonec podat nechtějí, může k tomu senátor prý říci pouze jedno: „Ať si udělají pořádek doma a pak ať do toho tahají ostatní. Mě už ty jejich hrátky fakt nebaví, protože tady je přirozená lidská vlastnost zevšeobecňovat a lidi už potom moc nerozlišují, jestli to je Nečas, nebo Bárta, nebo kdo a shrnou to pouze do toho, že politika je špína a to je špatně.“

„Ať si udělají pořádek a pak teprve s něčím přijdou. Ta hra byla od začátku průhledná – pohrozíme demisí a budeme vydírat. Jenže premiér se naštval a vzkázal, když chcete demisi, no tak ji podejte a nazdar. Ale to oni nečekali, mysleli si, že s nimi bude trpělivě vyjednávat, ale on už toho má taky dost a svých starostí taky, než aby řešil takovýhle ptákoviny,“ hodnotí Kubera postup ministerského předsedy Petra Nečase.

Debilní volební systém

Véčkaři by podle senátorových slov měli ze strany vyhodit všechny blázny, vyřešit si konečně své problémy a hlavně do nich netahat všechny ostatní. Nemělo by se také zapomínat, že vláda je složena ze tří stran a v případě odpadnutí Věcí veřejných by se dalo vládnout jen obtížně. „Já k tomu vždycky dávám za příklad lidovce. Oni mají do zastupitelstva zvolené třeba dva zastupitele a chtějí čtyři místa v radě. To je evidentní, že někdo chce mnohem víc, než odpovídá jeho volebnímu výsledku,“ říká pro server ParlamentníchListů.cz dlouholetý teplický primátor.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice

„Véčka právě vědí, že by se to bez nich neobešlo, ale to je tím, že ten volební systém je debilní. Ať se shodnou na nějakém normálním a pak ten problém nebude. Dokud se tohle nezmění, bude se tohle pořád opakovat,“ je Kubera přesvědčen.

Ten k tomu také doplňuje, že nyní jde sice o celou stranu, ale byly tu situace, kdy dokonce jeden člověk držel v šachu celou dvou set člennou sněmovnu, protože řekl, že buď bude hlasovat pro rozpočet, nebo důvěru vládě, nebo nic. O tomhle se mluví prý už dvacet let a nikdo nemá vůli systém změnit tak, aby byla zodpovědnost a lidé se chovali jasně a průhledně.

„Odpadne tím i takové to lhaní, jako teď od socanů, že nebudou dělat dluhy a tak podobně. Je jasné, že ty výdaje tu jsou, ale ty pocházejí z doby jejich vlády! Místo toho teď říkají ‚vidíte, jak se to snižování dluhů nedaří.‘ No ale bodejť jo, když za to můžou oni,“ glosuje dále Kubera.

Nejmenší koaliční strana teď podle něho bude zkoušet variantu, kdy bude demisemi ministrů hrozit, pokud Petr Nečas jejich požadavkům nevyhoví. Premiér tomu však už vyhovět nemůže a vše dopadne nakonec tak, že se Věci veřejné rozštěpí.

Lidi prý spíš zajímá, jaké bude o Velikonocích počasí

„Ta rozumná polovina řekne, že už toho mají dost a pojedou si sami a vy ostatní si dělejte, co chcete. Ale jinak tu existuje tisíc variant, jestli Bárta bude nebo nebude odsouzen, to jsou samé spekulace a ty mají životnost často jen několik minut. Všechny to teď samozřejmě baví, spekulují třeba s Janouškem, jestli ta paní schválně zabrzdila a teď už je z toho konspirace, která se dostane až do Vatikánu a bude za tím možná i KGB a Mossad a ta společnost z toho už musí být úplně mimo,“ vrací se senátor s nadsázkou ke spekulacím okolo nehody Romana Janouška.

Lidé prý teď spíše řeší, jestli bude na Velikonoce padat sníh, nebo bude hezké počasí, a místo toho jsou neustále masírováni blbostmi a nepraktickými věcmi, které nemají nic společného se životem. „Tohle jsou jen pořád teoretické blafy. Ať už udělají pořádek a dají pokoj, koho to má furt bavit,“ komentuje znechuceně pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Problém podle něho může být také v tom, že lidé často nevědí, co všechno koaliční vládnutí obnáší. „Ono se to lehce řekne, že třeba premiér musí něco udělat, ale ono není tak lehké se na tom dohodnout. Je ale jasné, že v případě odpadnutí Věcí veřejných už žádné reformy seriózně udělat nepůjdou,“ míní.

„Myslím si, že se část Véček šprajcne a někteří poslanci vládu podpoří. Pokud ale nezůstane zachovaná ideálně aspoň taková sto pětka, tak to nemá žádný význam. Udivíme, no, ale já jsem teď spíš šťastnější, že máme ve školách čtrnáct nových interaktivních tabulí, což je teď pro mě stokrát důležitější, než jestli se nějaký Malý Bobeš cukne, nebo necukne,“ uzavírá v rozhovoru pro naši redakci Jaroslav Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…