Významný srbský politik: Víme, že ani v EU nedostaneme nic zadarmo

16.04.2013 20:21

ROZHOVOR Poslanec Národní skupštiny Republiky Srbsko a místopředseda poslaneckého klubu největší vládní Srbské pokrokové strany Zoran Babić exkluzivně pro ParlamentníListy.cz mluví o vyhlídkách na členství v EU, situaci Srbů na Kosovu a Metohiji i o České republice.

Významný srbský politik: Víme, že ani v EU nedostaneme nic zadarmo
Foto: Igor Spasov
Popisek: Zoran Babić, místopředseda poslaneckého klubu Srbské pokrokové strany

Nejdříve k nejaktuálnějšímu tématu. Srbská vláda odmítla podepsat ultimatum Bruselu o „normalizaci“ vztahů s Kosovem. Jaká je vaše ideální představa ohledně Kosova?

Srbská pokroková strana je státotvorná strana, která nemůže přijímat ultimata. Jsme pro dialog, pro dohodu a kompromis. Ani jedna z předchozích vlád tento problém neřešila a na druhé straně zástupci institucí v Prištině pracovali na budování systému. V minulosti jsme měli vlády, které nad tím zavíraly oči a problém zametaly pod koberec.

Současná situace Srbska je velmi těžká a srbská vláda musí udělat kompromis mezi minulostí a budoucností a kompromis mezi tím, co nám říká naše srdce a náš rozum. Bohužel jsme na mezinárodním poli nedosáhli takového pochopení, které si zasloužíme. Na jedné straně chápeme realitu, ale nemůžeme přijmout rozdělení státu. Jsme ochotní mluvit, i když jsou ty rozhovory těžké, a chceme, aby život občanů Srbska na Kosovu a Metohiji byl lepší, důstojný a bezpečný.

Na druhé straně musíme zabezpečit život lidí v celém Srbsku a dát jim nějakou perspektivu a tu perspektivu vidíme ve členství v Evropské unii.

Co od členství v EU očekáváte?

Vnímání Evropské unie bylo dlouhou dobu chybné a důvodem, proč dlouhou dobu klesala důvěra v EU, jsou předchozí vlády, které velmi nezodpovědně sdělovaly data, kdy začnou rozhovory o přístupu k EU a tím vlastně občanům Srbska lhaly. Z druhé strany říkaly, že pouze stačí se do EU dostat a my nemusíme nic dělat a peníze budou přicházet. To je naprosto chybný přístup.

Srbská pokroková strana si myslí, že EU musí začít s novými hodnotami, mnohem lepšími zákony a musíme na sobě hodně pracovat, abychom se dostali k normálnímu bezpečnému státu. Opravdu chceme udělat reformy a v tom vidím největší hodnotu, kterou nám může přinést Evropská unie.

Ptal jsem se na to i z důvodu, že Česká republika je v EU skoro 9 let a její popularita u občanů, ale i u politiků hodně klesá. Dalo by se mluvit o zklamaných očekáváních, která mnozí před vstupem měli. Řada lidí začíná říkat, že by nám bylo mnohem lépe, kdybychom v EU nebyli. Uvažovali jste i o různých rizicích, která EU přináší?

Jak jsem už říkal před chvílí, nečekáme, že Srbsku dá někdo něco zadarmo, peníze se musí vydělat. My chceme pouze to, co si Srbsko zaslouží, tedy aby bylo členem rodiny evropských národů. Sami musíme bojovat proti organizované kriminalitě a korupci. Srbsko vidíme jako pole, které je zanedbané a zarostlé a chceme ten plevel vytrhat, otevřít se mezinárodnímu společenství z jakékoliv strany světa a motivovat je k investicím v Srbsku. Navíc můžeme říci, že v Srbsku je levná pracovní síla.

Chceme tak stabilizovat naši zemi a motivovat zahraniční firmy, aby v Srbsku investovali, vydělali tak peníze a zároveň dali našim lidem práci. Nechceme nic, co si nezasloužíme. Srbsko chce pracovat a vydělat.

Když jsem v loňském roce byl na Kosovu a Metohiji, bylo evidentní, že i kdyby byla vůle, to území nikdy nemůže fungovat jako zcela samostatný stát. Jak si představujete budoucnost Kosova za deset, dvacet let?

Za deset let, a doufám i dříve, budeme členy Evropské unie, abychom spolu řešili své, nemohu říci spory, ale spíš výzvy, které před námi budou stát a aby občané Srbska na Kosovu a Metohiji žili perspektivně a bezpečně ve společném státu.

Rád bych se také zeptal na současné nejvýznamnější české politiky, exprezidenta Václava Klause a nového prezidenta Miloše Zemana. Můžete o nich něco málo říct?

Přestože jsem vysoko v politické hierarchii, nejsem politik v pravém slova smyslu, jsem spíš politický manažer a zahraniční politikou se moc nezabývám. Ale můžu říct, že se na Českou republiku dívám jako na přítele Srbska a já vám za to přátelství chci poděkovat. Doufám, že budeme mít příležitost ve všem, co nás spojuje, ještě zlepšit a upevnit naše vztahy. I přestože jsme geograficky vzdáleni a rozdílní v myšlení a temperamentu.

Co se týká zahraniční politiky, Srbská pokroková strana se snaží, aby Srbsko bylo jako dům s mnoha vchody a východy. Nechceme se osudově připoutat ke komukoliv. Jsme malá země, kde hodně fouká vítr a přátele potřebujeme všude ve světě a tato vláda na tom pracuje. Nedávno jsme uzavřeli dohodu se Spojenými arabskými emiráty a státy v Africe, které nám jsou historicky nakloněny. Chceme také využít všechny výhody, které máme v Ruské federaci.

Kdo je Zoran Babić (* 1971)

Srbský politik, původním povoláním strojní inženýr, v roce 2008 zvolen poslancem za Srbskou pokrokovou stranu (jejím dřívějším předsedou byl současný prezident Srbska Tomislav Nikolić), současný nejsilnější politický subjekt v Srbsku. Je místopředsedou jejího poslaneckého klubu. V parlamentu je též členem skupiny přátelství Srbsko – Česko. Žije v Bělehradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…