Vzteklá ODS: Proč dostal Karel Roden dva miliony dotace od Ratha?

14.02.2012 15:25

Herec Karel Roden je majitelem zámku Skrýšov a podle sousedů dělá opravdu hodně pro jeho renovaci. Zvláštní však je, že dostal od Středočeského kraje 1,9 milionovou dotaci. A středočeský hejtman David Rath se s populárním hercem nechal vyfotit a fotka i zpráva o dotaci putovala na webové stránky hejtmanství. Nezvykle štědrá dotace se vůbec nelíbí opozičním politikům.

Vzteklá ODS: Proč dostal Karel Roden dva miliony dotace od Ratha?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Špičkový český herec Karel Roden zachraňuje kulturní památku – zámek na Příbramsku. Zámek, který v dřívějším vlastnictví státu chátral, potřebuje kompletní opravy. Jedna z prvních oprav byla rekonstrukce konírny a jízdárny. Pro záchranu památky Roden dělá první poslední. Už se podařilo zrekonstruovat konírnu a jízdárnu. V jeho snaze vrátit lesk baroknímu zámku z roku 1762 pomohly také finanční prostředky ve výši 1,9 milionů korun z Fondu kultury a obnovy památek Středočeského kraje právě na opravu střechy,“ uvádí se na stránkách Středočeského kraje.

Hejtman s mejkapem straší v celém kraji

Politikům ODS se nelíbí především nezvykle vysoká částka, kterou Roden obdržel, a pak také fakt, že peníze dostal zrovna v roce, kdy se konají krajské volby. „Na památky by kraj přispívat měl, ale podle kontrolovatelných kritérií. Což se o tomto případě říct nedá. Jak si pana Rodena velmi vážím, tak z tohoto čiší prospěchářství a politický lobbing pana poslance a hejtmana Ratha, který myslím pan Roden nemá zapotřebí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství a Rathův předchůdce ve funkci hejtmana Petr Bendl.

„Každou korunu z rozpočtu kraje využívá hejtman Rath k sebepropagaci, to přeci v téhle zemi každý ví. Tvář hejtmana s centimetrovou vrstvou mejkapu straší ve středních Čechách na každém rohu, až se člověk bojí otevřít ledničku, aby na něj Rath nevykoukl i odtud,“ sdělil poslanec ODS Jan Vidím.

Dotace dostávají kamarádi

„Neznám podrobnosti, ale v každém případě vím, že v posledních třech letech kraj v otázce rozdělování dotací nepostupuje koncepčně. Obvykle je rozděluje podle toho, kdo se s hejtmanem kamarádí a kdo ne. Nebo podle toho, zda je či není ochoten doktora Ratha propagovat. Všichni si pamatujeme hasiče ze Zvole u Prahy, když Rath podmínil dotaci od úřadu tím, aby na uniformách měli nášivku, která by propagovala jeho osobu. Tím neříkám, že pan Roden získal tu dotaci za to, že by propagoval dr. Ratha. Pana Rodena mám rád a vážím si ho jako herce a to, že situaci hejtman nejspíše zneužil, na tom nic nemění. Pokud volby na podzim vyhrajeme a povedeme kraj, jedním z úkolů bude nastavit jasná a transparentní pravidla pro přidělování dotací, která budou stejná pro všechny bez ohledu na barvu jejich stranické knížky a bez ohledu na ochotu propagovat toho či onoho. Kraj má sloužit všem a ne hejtmanovi a jeho kamarádům,“ vyjádřil se mladoboleslavský primátor a kandidát na hejtmana Raduan Nwelati.

Rath: Příjemců bylo víc

„Kraj rozděluje stovky dotací v šesti fondech, celkově jde o osm set milionů každoročně. Jeden z fondů je i na záchranu památek, kde může žádat majitel ohrožené památky a to udělal i pan Roden. Žádosti posuzují hodnotící komise, kde je i ODS, a následně schvaluje zastupitelstvi, kde pro tuto dotaci hlasovala i ODS. Pan Roden spolu s dalšími stovkami žadatelů uspěl a dotaci dostal. Není na tom vůbec nic mimořádného,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Rath.

"Nestudoval jsem, kolik kdo dostal. O dotaci z fondu jsem žádal už jednou, ale nic jsem nedostal a teď jsem za to moc rád," okomentoval Roden celou záležitost pro iDnes.cz. "Byl jsem překvapený, ale mile. Kraj mi tím hodně pomohl."

Rath bývá často napadán i za zadávání placené inzerce. „Placená inzerce, jejímž prostřednictvím šíří David Rath v celostátních denících údajně krajskou, ve skutečnosti však propagandistickou tiskovinu Středočeské listy, stojí obyvatele kraje množství peněz. Stejně tak i vydávání čtvrtletníku Středočeský magazín. Radní za ČSSD včele s Rathem ale odmítají zřízení obvyklé redakční rady, která má dbát na obsahovou vyváženost periodika. Horentní sumy platí daňoví poplatníci i za další hejtmanovy reklamní aktivity, tisk plakátů či obří billboardy,“ shodli se před časem opoziční zastupitelé.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…