Zaměstnanci ÚSTRu, lidé řekli svůj názor na váš ústav. Nic pěkného

09.05.2013 13:56

Společnost SANEP se vyptávala veřejnosti, jak se dívá na Ústav pro studium totalitních režimů. A protitotalitní výzkumák to od respondentů náležitě schytal. Většina lidí si myslí, že se jedná o politicky závislou instituci, která by nejlépe měla být zrušena.

Zaměstnanci ÚSTRu, lidé řekli svůj názor na váš ústav. Nic pěkného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Její výsledky zatím známé nejsou, ale proslýchá se, že lichotivé zrovna nebudou

Téměř polovina dotázaných označila ÚSTR za „zcela zbytečnou instituci“. Jako potřebnou ji vnímá pouhých 10,5 procenta. Na dotaz, zda ústav financovaný ročně sto padesáti miliony plní svou funkci, odpovědělo 14,3 procenta, že ano a 11,2 procenta, že spíše ano. Jednoznačně negativní stanovisko vyjádřilo 36,6 procenta.

Celý průzkum ZDE

Následně byli občané tázáni, zda souhlasí, aby byl ústav zrušen a totalitní režimy nadále zkoumala Akademie věd. Archiv bezpečnostních složek by pak měl být podřízen Národnímu archivu ČR. Pro takové řešení se vyslovilo 44,5 procenta dotázaných, dalších 23,3 procenta odpovědělo „spíše ano“. Jednoznačně proti se postavilo pouhých 9,2 procenta.

Na dotaz, jak se protitotalitní výzkumák zabývá bádáním o komunismu, odpovědělo 12,3 procenta, že rozhodně objektivně. Naopak jako rozhodně neobjektivní označilo bádání ÚSTRu 33,1 procenta. A dalších 24 procent se přidalo s názorem, že bádání bylo spíše neobjektivní.

Nejjednoznačněji se však veřejnost vyjádřila k dotazu, zda považuje ÚSTR za instituci nezávislou na politické reprezentaci. Plných 52,7 procenta si myslí, že se o nezávislou instituci v žádném případě nejedná. Dalších 20,6 procenta se k negativnímu stanovisku kloní mírněji. A jednoznačné ano odpovědělo pouhých 9,1 procenta.

To, co se kolem totalitního ústavu děje v posledních týdnech, je podle 29,3 procent důkazem, že se jedná o zpolitizovanou a zbytečnou instituci. Dalších 26,3 procenta za tím vidí politický boj a 10,1 procenta levicový puč. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…