Zaorálek ničemu nerozumí a nenávidí Klause, útočí Hájek

22.02.2012 10:21

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritizoval prezidenta Václava Klause za udílení milostí. Je ale veden neznalostí, hloupostí a také letitou záští, píše zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

Zaorálek ničemu nerozumí a nenávidí Klause, útočí Hájek
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

Hájek v článku uvádí na pravou míru, že prezidentské milosti neuděluje kancelář, jak napsal v článku v Lidových novinách Zaorálek, ale výhradně sám prezident republiky.

Copak Zaorálek neví, že právo na udělení milosti vyplývá z ústavy a ne z Boží vůle?

„Prezidentská kancelář se mýlí, pokud si myslí, že právo udělovat milost má z Boží vůle, a je tak absolutní, že se z něj nemusí nikomu zpovídat,“ kritizoval Zaorálek.

Hájek k tomu ironicky dodává, že místopředseda sněmovny nezná nejvyšší zákon České republiky. Právo udělit milost totiž nevyplývá z Boží vůle, ale z ústavy, která jeho uplatnění přesně popisuje. Upozorňuje také na to, že v ústavě není zmínka o tom, že by tento akt měl prezident vysvětlovat.

Bývalý prezident Václav Havel své důvody pro udělení milosti zásadně nevysvětloval. Tuto praxi ale Václav Klaus změnil, což podle Hájka není dobře. Také proto, že se udělení milosti pohybuje v něčem jiném, než co může postihnout zákon.

Prezidentská milost maří práci soudů, to je jasné. Prezident posuzuje lidskou situaci odsouzeného

Hájek poukazuje na to, že prezident bere při posuzování žádostí o milost v úvahu jiné než právní argumenty. „Nejen sociální či zdravotní, ale celý lidský rozměr případu, který většinou ani nelze exaktně popsat. V tom se právě milost od soudního líčení liší,“ snaží se Hájek vysvětlovat. Není proto důvod, aby státní zástupci lkali nad tím, že prezidentská milost maří práci policie, státního zastupitelství i soudu. Podle Hájka je tomu tak vždy.

„Podivné je, na jaké typy trestných činů se opakovaně snáší prezidentova milost – korupce, hospodářská kriminalita,“ napsal Zaorálek v článku v LN. Hájek to označuje za účelové hlupáctví a znovu zdůrazňuje, že prezident uděluje milosti na základě lidské situace odsouzeného.  Místopředseda sněmovny se prý mýlí důsledně a s jistou mírou vášnivosti, která je typická pro nevzdělance z pražské, v případě Zaorálka ostravské kavárny.

Hájek dále kritizuje Zaorálkovy špatné znalosti psané latiny, napsal totiž termín „Gracia, milost Boží“ s písmenem C, ale píše se zde T.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…