Zásadní soudní verdikty z roku 2013: Některé vás potěší, jiné vyvolají kyselý úsměv

28.12.2013 13:25

Čeští občané si často stěžují nejen na to, že se případné spory u našich soudů příliš vlečou, ale také na skutečnost, že obdobný případ může nějak posoudit soudce ze západu Čech a diametrálně odlišně se na něj může dívat soudce z východní Moravy.

Zásadní soudní verdikty z roku 2013: Některé vás potěší, jiné vyvolají kyselý úsměv
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Lidové noviny informují o tom, že rok 2013 byl po této stránce do jisté míry přelomový. Soudci totiž dostali hned několik návodů, jak obdobné případy jednotně řešit. Některé verdikty občany potěšily, jiné jim zavařily.

Díky Ústavnímu soudu mohou kupříkladu obce vykázat herní videoterminály ze svého území a mohou tak učinit bez nějakých přechodných období. Stalo se tak na základě rozhodnutí, k němuž podnítily Klatovy. Ministerstvo financí přitom původně počítalo s tím, že pro regulaci videoterminálů bude platit tříletá přechodná lhůta.

Ochrana zaměstnanců i spotřebitelů

Pomocnou ruku podal také Nejvyšší soud, a to ženě dlouhodobě pracující na živnostenský list v pražské pobočce německého vydavatelství. Žena zde zastávala post sekretářky od roku 1990 a pracovala na živnostenský list a teoreticky tak neměla nárok např. na odstupné při propuštění. Nejvyšší soud však konstatoval, že při dlouhodobém zaměstnání tohoto typu se zaměstnavatel nevyhne povinnostem, které by musel plnit vůči klasickým zaměstnancům. Žena tak po svém propuštění získává nárok na odstupné.

Ochrany se dočkali i spotřebitelé, a to ze strany Ústavního soudu, který konstatoval, že veškeré podstatné smluvní náležitosti, včetně pokut za případné nesplnění smluvních podmínek, musí být jasně uvedeny v základním dokumentu smlouvy a nesmí se ukrývat ve smluvních přílohách.

Hledání práce a propuštění bez nabídky náhradní pozice

Ústavní soudci nepotěšili ženu, která nechtěla přijmout zaměstnání zprostředkované Úřadem práce s odůvodněním, že je pracovní místo příliš daleko a ona musí pečovat o psa. Podobný případ soudci řešili v naší zemi vůbec poprvé. Žena si stěžovala, že byla neoprávněně vyřazena z evidence úřadu a tím přišla i o podporu v nezaměstnanosti. Soudci to ale viděli jinak a připomněli, že delší dojíždění za prací je naprosto běžnou věcí, a to i v Praze.

Firmám vstříc vyšel Nejvyšší soud v otázce propouštění zaměstnanců, pakliže jsou propouštěni pro nadbytečnost. Podnikatelé a společnosti již nemusí těmto lidem nabízet náhradní pozici, i když ji mají k dispozici. Mohou pracovníky zkrátka propustit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…