Zdražování a propouštění. Šéf Českých drah se rozpovídal o plánech do budoucna

24.11.2013 15:55

České dráhy plánují zjednodušit svou tarifní nabídku. Generální ředitel dopravní společnosti Dalibor Zelený v dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce připustil, že nynější systém jízdného je pro cestující nepřehledný. Termín, kdy by tarify měly být zjednodušeny, ale neřekl.

Zdražování a propouštění. Šéf Českých drah se rozpovídal o plánech do budoucna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky Českých drah

"Tarifní struktura je zbytečně komplikovaná a pro cestující poměrně nepřehledná," prohlásil Zelený a dodal, že kromě cestujících s nepřehlednou nabídkou bojují také zaměstnanci ČD, které společnost musí podle Zeleného často pravidelně školit, aby byli schopni najít to nejlepší spojení za nejvýhodnější cenu pro každého zákazníka. „Ano, je to složité, sám jsem to zkoušel,“ přisadil si moderátor pořadu Václav Moravec.

Proto chce železniční dopravce strukturu jízdného zjednodušit. Šéf ČD však odmítl, že by kvůli tomu cestující jezdili dráže, než by mohli. "Umíme cestujícím vždy nalézt nejlevnější nabídku," ujišťoval Zelený. České dráhy přitom od nového jízdního řádu platného od 15. prosince zdraží jízdné o dvě procenta. Kromě toho sníží počet vlakových spojů o 0,6 procenta. Státní dopravce tak bude od 15. prosince provozovat celkem 8411 spojů, z toho 554 dálkových. 

První třída byla přeplněná

Jedním z důvodů pro zdražování bylo podle slov Zeleného i nutnost uvolnit přeplněnou první třídu. Jako další způsob se nabízelo prodlužování souprav přidáním dalších vagonů, to by však prý celý provoz značně zdražovalo.

Provoz Českých drah ovlivní i nedávná intervence České národní banky. Zelený očekává, že pokud nedojde ke změně kurzu koruny, dojde k účetní ztrátě ve výši 311 milionů korun. Zároveň však věří, že nepřekročí roční ztrátu půl miliardy korun. „Nesedíme a nekoukáme z okna, snažím se s tím něco dělat,“ zdůraznil.

Podobně optimistický přístup zachovává i v problematice dceřiné společnosti ČD Cargo. „Chceme jak laskavá matka pomoci svému dítěti,“ podotkl. Pomocnou ruku chce podat tím, že České dráhy odkoupí od ČD Cargo lokomotivy a vagony v hodnotě 360 milionů korun. Připouští, že toto je jednorázové řešení, které instituci úplně nezachrání. Z hlediska systémových řešení se prý bude snažit prosadit zejména přehodnocení smluv na údržbu vozů a jejich likvidaci a soustředění kapacit v opravárenství.

Nechtěl jsem pořádat hon na čarodějnice

Na dotaz Moravce, zda nešlo o plánovaný úkol s cílem porazit ČD Cargo na kolena, aby došlo k privatizaci společnosti, Zelený odvětil, že bohužel takovou možnost vyloučit nemůže. „Ale na druhou stranu, když přijdu jako manažer do firmy, které si vážím, chci jí hlavně pomoct. Nemohu pořádat žádný hon na čarodějnice. Popsali jsme, kudy tečou peníze, kohoutky jsme velmi rychle a velmi silně zavřeli a spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení,“ prohlásil s tím, že za propad této společnosti mohli zejména lidi, kteří o jejím řízení nevěděli zhola nic. ČD Cargo je ale prý v současnosti konečně na dobré cestě k tomu, aby se konečně stala zdravou institucí.

Přesto podle plánu do konce roku ČD Cargo propustí přibližně 400 lidí. A Zelený nevylučuje ani další možné propouštění v budoucnu, pokud ale vše půjde podle plánu, nebude prý rozhodně masivní. „Mým cílem není věšet lidi na lampy a říkat, ty jsi lump, ale pomoci té firmě, aby si vydělávala vlastní činností, k čemuž byla zřízena,“ dodal.

Kalousek: Krok ČNB se dotkl voličů TOP 09

A o ekonomice se hovořilo i v další části pořadu, konkrétně o zásahu České národní banky a následcích, které s sebou tento krok přináší. „Pro podnikatelské prostředí to nebyl příliš chytrý krok,“ kroutil hlavou Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Faktem podle něj zůstává, že se nejen země neustále potácí v recesi, ale navíc neustále klesá její konkurenceschopnost, což je prý dané i tristní technickou vzdělaností.

Pavel Kysilka, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny, označil rozhodnutí ČNB jako snahu dopřát politikům prostor pro nalezení vhodného řešení. „Centrální banky po světě kupují čas pro změny, které musí udělat vlády, ta nejzásadnější rozhodnutí leží vždy na nich,“ vysvětlil.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že centrální banka musí být ve své činnosti vždy na politice nezávislá. „Já samozřejmě jako politik z toho kroku nemůžu být nadšený, protože na to doplatí voliči TOP 09, tedy lidé, kteří jsou zodpovědní a spoří,“ sdělil svůj názor a dodal, že prioritou vlády Petra Nečase bylo dostat zemi do makroekonomické rovnováhy plné zdravých veřejných financí, na nichž by vlády pozdější mohly stavět hospodářský růst. A to se prý podařilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…