Zdroj prozradil zvěsti o Schwarzenbergovi: Tohle by měl slyšet pořád

10.06.2013 12:01

Jako chování rozmazleného jedináčka, kterému vzali oblíbenou hračku, nazval pro server Prvnizpravy.cz zdroj z diplomatických služeb chování Karla Schwarzenberga kolem jmenování velvyslanců. Ve sporu, kdo ambasadory vybírá, je prý pravda jednoznačně na straně prezidenta Miloše Zemana. Mediální výstupy knížete Schwarzenberga jsou navíc často falešné, protože zásady, jichž se dovolává, sám běžně porušuje.

Zdroj prozradil zvěsti o Schwarzenbergovi: Tohle by měl slyšet pořád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nebo mu v kostce sdělí o čem hovořil?

Podle zdroje z diplomatických služeb není výjimkou, že velvyslanecké posty nejsou obsazeny i více než rok. Třeba i proto, že neexistuje vhodný uchazeč, nebo není shoda, koho vyslat. Z tohoto pohledu jsou slova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že prezident svým trváním na některých velvyslancích porušuje Ústavu a poškozuje činnost české diplomacie, jsou prý toliko „demagogickým výplodem“.

„Připomíná mi to chování jedináčka, kterému vzali oblíbenou hračku,“ říká údajný nejmenovaný zdroj z diplomacie Prvnímzprávám.cz. Podle Ústavy je prý ministr zahraničí při vybírání velvyslanců skutečně pouhým „pošťákem“. „Velvyslance pověřuje prezident a svým podpisem se za něho zaručuje - kůži nese na trh prezident a ne ministr,“ říká diplomat.

Schwarzenberg podle něj ve svých mediálních výstupech zneužívá toho, že lidé nevědí, jak to v diplomacii chodí. Nevědí proto, že Schwarzenberg svou interpretaci diplomatických zvyklostí povyšuje nad Ústavu, a ještě obviňuje z neústavnosti prezidenta a dokonce vyhrožuje, že kvůli tomu klidně položí vládu.

„Schwarzenbergovi by se mělo také častěji připomínat jméno generálního konzula v Šanghaji Michala Kuzmiaka, když bude stále omílat mantru nutnosti obsazovat posty kariérními diplomaty,“ připomíná lobbistu blízkého TOP 09, kterého bez jakékoliv diplomatické zkušenosti vyslal na důležitý konzulát v Číně.

Rovněž připomněl, že kníže Schwarzenberg rád mluví o tom, že některé důležité ambasády jsou pouze pro seniorní diplomaty, kteří se osvědčili na jiných ambasádách. V této souvislosti by se jej prý měl někdo konečně zeptat na Kateřinu Weissovou, svou pravou ruku na ministerstvu. Ta rozhodně není karierním diplomatem, na post ředitelky ministrova kabinetu přišla ze štábu TOP 09. Přesto prý nyní pošilhává po ambasádě v Londýně, což je jeden z nejvýznamnějších velvyslaneckých postů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…