Ze zemí OECD je v Česku minimální mzda nejnižší. Pobírá ji 120 tisíc lidí

01.02.2014 21:10

Česká republika má spolu s Estonskem z vyspělých zemí nejnižší minimální mzdu v porovnání s takzvanou střední mzdou. Upozornil na to server Týden.cz. Střední mzda je částka, která se nachází přesně uprostřed vyplácených platů. To znamená, že polovina lidí bere více a polovina méně, než je tato suma.

Ze zemí OECD je v Česku minimální mzda nejnižší. Pobírá ji 120 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle ekonomů tzv. střední mzda více vypovídá o skutečných příjmech obyvatelstva, než průměrná mzda, na kterou v Česku nedosáhnou více než dvě třetiny lidí.

V naší zemi dosahuje minimální mzda jen 36% střední mzdy. ČR je tak z 27 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) spolu s Estonskem na posledním místě.

Jak server podotkl, před Českou republikou se nachází nejenom Francie, kde minimální mzda dosahuje 62 procent střední mzdy, ale i Slovinsko, Slovensko, Rakousko či Polsko.

Srovnání ještě počítalo s údaji, které platily před zvýšením minimální mzdy z 8000 na 8500 korun, ke kterému přistoupila vláda bývalého premiéra Jiřího Rusnoka.

Server také upozornil, že minimální mzdu v České republice pobírá 120 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…