Zelený Liška popsal, co zažil v Topolánkově vládě, když šlápl na nohu lidovcům

09.05.2013 12:10

Předseda Strany zelených a bývalý ministr školství Ondřej Liška poskytl rozhovor týdeníku Respekt. Tam například hovoří o snaze změnit způsob vládnutí v Česku, o zkvalitnění státní správy a složitých vztazích v koalicích.

Zelený Liška popsal, co zažil v Topolánkově vládě, když šlápl na nohu lidovcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Pro Respekt Ondřej Liška řekl, že si myslí, že si my Češi neumíme dobře vládnout. Podle něj každý, kdo to v uplynulých 20 letech zkusil, „narazil“. On je však prý přesvědčen, že politika je kulturní fenomén a nikoli přírodní zákon. To podle Lišky znamená, že ji můžeme změnit. On sám se ji proto i dál snaží měnit a ovlivnit.

Ondřej Liška pro Respekt uvedl, že máme velmi těžkopádnou státní správu. Snahu snižovat počet úředníků nepovažuje prý za optimální. „Většina vlád, které si ten cíl vytkly, nakonec navyšovala počty úředníků. To znamená, že nejde o počet úředníků, ale o jejich kvalitu,“ říká předseda Strany zelených. Podle něj je na místě zkvalitnění státní správy.

Pro zkvalitnění státní správy si prý máme vzít příklad ze zemí, kde dobře funguje. Liška však v Respektu varuje před pouhým „přetáhnutím přes kopírák“. „Každý stát má ve své správě velmi subtilně zakódovanou kulturní tradici. Proto si myslím, že nám je bližší model německý. Je založen na úřednické definitivě, velmi přísném kariérním řádu, který depolitizuje státní správu až do nejvyšších pater, v podstatě až k samému ministrovi,“ dodává Liška. Podle Lišky nebylo možné v době jeho účasti ve vládě prosadit zákon o úřednících kvůli odporu ODS.

Zákon o státních úřednících potřebujeme

Ondřej Liška v rozhovoru pro Respekt zmiňuje příklad z Ministerstva školství, kde byl velice nespokojen s jednou zaměstnankyní, která, kromě jiného, prý při svém rozhodování silně uplatňovala svoji příslušnost ke straně lidové. „Rozhodl jsem se, že tuto úřednici po opakovaných problémech buď přemístím na jiný odbor, nebo ji zbavím funkce, případně se s ní rozloučím. V ten samý den, co jsem k tomu dal pokyn, mi volal předseda naší koaliční strany a řekl mi, že neexistuje, abych se této úřednice zbavil. A pokud to udělám, věci, které budou navrhovat zelení v Parlamentu nebo ve vládě, nedostanou podporu lidovců. Nezalekl jsem se toho a způsobilo to citelné vlny v koaliční spolupráci,“ popsal příklad Liška.

Podle něj by taková situace měla mít řešení. Sám si ho představuje prý takto: „Pokud bych mohl doložit, kde úředník opakovaně porušuje etický kodex nebo další pravidla, tak definitiva neplatí a ten člověk musí státní správu opustit,“ vysvětluje.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…