Zeman je zatěžkávací zkouška demokracie, zhodnotil Franz a vzpomněl na Havla

11.01.2014 6:38

S kroky, které jako prezident dělá Miloš Zeman, je neúspěšný kandidát na hlavu státu Vladimír Franz nespokojený. Podle něj jde o zatěžkávací zkoušku naší demokracie. Podle výtvarníka, jenž ve volbě získal na 350 tisíc hlasů, musí být prezident zástupcem království z jiného světa.

Zeman je zatěžkávací zkouška demokracie, zhodnotil Franz a vzpomněl na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladimír Franz překypoval dobrou náladou

Byť je s kroky Zemana Franz nespokojený, ze své někdejší podpory přesto zcela neslevil. Na svém rozhodnutí nevolit Karla Schwarzenberga, ale právě Zemana, by výtvarník neměnil nic. „Pokud by ta konstelace byla stejná, na svém rozhodnutí bych bohužel neměnil nic,“ řekl v rozhovoru pro server iHNed.cz Franz.

Podle něj je na obou stranách, prezidentově i mediální, příliš mnoho subjektivity. „Ze strany prezidenta je to takové to jeho `vadí - nevadí`, `líbí - nelíbí`, což si samozřejmě myslet může, ale do výkonu prezidentských pravomocí to nepatří,“ míní Franz.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Médiím vytknul neustálé okopávání kotníků a zesměšňování různých marginálií. Franz v rozhovoru přesto přiznal, že je zastáncem tvrdé reality nežli pouhého zdání. Je podle něj tedy jasné, že Zeman zajde tak daleko, kam mu to ostatní dovolí. „Jde o zatěžkávací zkoušku naší demokracie,“ říká.

Havel jako Buddha nebo Ježíš

Co se týče vůbec otázek vlády, Franz má za to, že u Sobotky by mělo být prezidentovým zájmem, aby tato země byla stabilní a měla vládu co nejrychleji. Kdyby se býval Franz stal prezidentem, tlačil by na Sobotku, aby se dlouho nedohadovali.

Aby měla funkce hlavy státu smysl, musí prý být prezident trošičku zástupcem toho království, které není z tohoto světa. „Když se podíváme na Václava Havla, byl ekonomem asi tak stejným jako Buddha nebo Ježíš. Byl na tom podobně dobře. A oba Havlovi nástupci na tom z hlediska praktického řemesla byli tisíckrát lépe. Ale jak vidno, ono to nestačí,“ řekl Aktuálně.cz Franz s tím, že by měl prezident vědět, jaký má stát étos a směřování.

Franzova platforma

Nyní má vysokoškolský pedagog Franz po roce klidu a rozhlížení zájem, aby ve společnosti začala vznikat určitá vzájemnost. „Zkrátka, aby do společnosti znovu pronikla kulturnost, čímž zdaleka nemyslím jenom kulturu,“ řekl pro server s tím, že by v tomto oboru něco rád podnikl.

„Jde o to vytvořit platformu. Když se na světě dokážou domluvit a rychle vytvořit spolčení nejrůznějších hlupců, slušní lidé by to snad měli umět také. Ale je otázka, s kým se potkám,“ dodává Franz pro Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…