Zeman na sjezdu SPOZ: Prozradím vám sladké tajemství o Lukoilu

23.03.2013 12:25

UVNITŘ FOTOGALERIE Prezident Miloš Zeman coby čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) vystoupil se svým projevem na sobotním sjezdu strany. Zemanovce povzbudil před blížícím se milníkem - parlamentními volbami - a doporučil straně, aby se i v případě úspěchu zdržela účasti na vládě.

Zeman na sjezdu SPOZ: Prozradím vám sladké tajemství o Lukoilu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman na sjezdu SPOZ

Prezident Miloš Zeman svůj projev zahájil připomenutím blížícího se velkého milníku, který SPOZ čeká - parlamentními volbami, které se budou konat pravděpodobně za rok a půl. Zeman uvedl, že ačkoli příliš nedůvěřuje předvolebním průzkumům, pohybuje se strana mezi 4 - 8 procenty a lze pozorovat mírný, ale rostoucí trend těchto preferencí.

"Během svého prezidentského mandátu se zúčastním mnoha sjezdů politických stran, tak jako minulý týden na sjezdu ČSSD v Ostravě. Všude budu říkat děkuji za pozvání na váš sjezd. Jen tady mohu říci: děkuji za pozvání na náš sjezd," řekl prezident.

ČSSD slibovala "dárky k Vánocům". To SPOZ...

Zmínil velkou odlišnost Strany práv občanů od sociální demokracie. "ČSSD před několika lety slibovala třinácté důchody, které byly vypláceny jednorázově v 'závratné' výši 2400 Kč jako dárek k Vánocům. Celkově to by to přišlo na 6 miliard korun," uváděl Zeman.

"Kdežto návrh naší strany počítal s tím, že tato částka by se dala investovat na výstavbu domů s pečovatelskou službou. Z toho je jasné, že my preferujeme investice před spotřebou," doplnil prezident.

Nehrňte se do vlády, vyzval Zeman stranu

Miloš Zeman vyjádřil přesvědčení, že po příštích parlamentních volbách bude míst SPOZ početný poslanecký klub. Důrazně však požádal delegáty, aby se nijak nehrnuli do vlády, ač je k tomu bude svádět velké pokušení. "Podívejte se na Stranu zelených, která měla šest poslanců a získala čtyři ministerská křela. Ti ministři pak shořeli jako papír a Strana zelených už není v Poslanecké sněmovně," upozorňoval čestný předseda SPOZ.

Podobně podle jeho slov dopadly v minulosti i jiné strany, třeba lidovci, ODA či Unie svobody a nyní totéž potká Věci veřejné a LIDEM.

Vybírejte lidi pečlivě a necpěte se do vlády...

Personální politice se věnoval v projevu Zeman ale ještě obsáhleji. Důrazně straně doporučil, aby na svoji volební kandidátku vždy dávala lidi, kterým veřejnost důvěřuje a kteří mají zkušenost s řízením. Ať už jde o úspěšné starosty, podnikatele nebo odboráře.

Jen plevel roste rychle...

"Zodpovědně se připravujte na role ministrů. Tak jako strom roste pomalu a oproti tomu plevel roste rychle. A těch několik plevelů jsem vám před chvílí vyjmenoval," konstatoval Zeman. Ten si opětovně rýpl do Stanislava Grosse, kterého označil za hocha, který slezl z lokomotivy přímo do parlamentu a dnes skončil s bytem na Floridě.

V závěru prezident republiky poděkoval svému volebnímu štábu za poctivou, leč často neviditelnou práci. Zvlášť zmínil místopředsedu Zemanovců Martina Nejedlého, kterému se omluvil, že byl díky svému zaměstnání vláčen tiskem.

Sladké tajemství o Lukoilu

"Nyní vám mohu prozradit sladké tajemství, že od Lukoilu jsme na kampaň skutečně nedostali ani korunu," sdělil. Během více než dvacetiminutového projevu před delegáty SPOZ Miloš Zeman také ujistil, že jako občan v příštích volbách svůj hlas hodí právě Straně práv občanů, ač na sjezdu ČSSD vyjádřil přesvědčení, že sociální demokraté volby vyhrají. To prý jen proto, že je politický realista.

Prezident a čestný předseda SPOZ byl opakovaně odměňován bouřlivým potleskem vestoje. Na sjezdu v TOP Hotelu by se měl zdržet ještě na volbu nového předsedy a možná se zúčastnit i oběda. S hlavou státu na sjezd přijela i jeho dcera Kateřina, která byla jednou z hlavních tváří převolební kampaně.

Změna volebního zákona

Zeman se zmínil ve svém projevu však mimo jiné také i o změně volebního zákona, o kterou usiluje. Zdůraznil, že si je vědomý toho, že je tento cíl obtížný.

"Mluvil jsem už o změně volebního zákona, proti které se v poslanecké sněmovně postaví téměř všechny parlamentní strany od leva doprava. Každá z těchto stran má obavy, že změna by zametla s dnešními kandidátkami a dnešní personální strukturou politických stran," popsal další bod programu Zeman.

Vysvětlil, že změna volebního zákona podle něj představuje snížení preferenčního procenta pro kandidáta z pěti na tři procenta, zvýšení počtu volebních krajů a umožnění panašování, tedy hlasování pro kandidáty napříč kandidátkami stran.

Volba vedení

Strana práv občanů - zemanovci si na dnešním sjezdu v Praze zvolí nové vedení. Funkci předsedy nebude na sjezdu obhajovat Vratislav Mynář, jenž se stal kancléřem nového prezidenta. Do čela strany bude podporovat nynějšího prvního místopředsedu Zdeňka Štengla, který vede krajskou organizaci na Pardubicku a je regionálním zastupitelem.

Zemanovcům mírně vzrostly v průzkumech preference v souvislosti se Zemanovým zvolením na Hrad. Strana má nyní dva senátory - Vladimíra Drymla a Jaroslava Palase, kteří byli do horní komory původně zvoleni za ČSSD a letos založili společný senátorský klub s komunisty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, Jan Rychetský, Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…