Zemanova výhra je druhé Pražské jaro, říká protřelý ruský analytik ze Slovenska

06.02.2013 18:45

JINÝMA OČIMA Prezidentská volba se stala katalyzátorem politické exploze a pro nespokojené občany se objevil nový vůdce, Miloš Zeman. Ruský spisovatel žijící v Bratislavě Sergej Chelemendik sledoval dění okolo voleb a nyní ParlamentnímListům.cz poskytl podrobné zamyšlení, které k tématu publikoval v Rusku.

Zemanova výhra je druhé Pražské jaro, říká protřelý ruský analytik ze Slovenska
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Plán na zvolení Karla Schwarzenberga se podle Chelemendika nezrodil v českých hlavách. „Jde o to, že skupina vlastníků tohoto světa nařídila zvolit knížete Karla Schwarzenberga za prvního českého prezidenta přímou celonárodní volbou a Češi toto nařízení nedodrželi. Tedy povstali v duchu nejlepších tradic Jana Husa a Jana Žižky z Trocnova. A to od Čechů nečekal nikdo, dokonce to nečekali ani oni sami,“ chválí výsledek voleb.

„V minulosti prezidenta volil parlament a nebyl to zrovna nejvábnejší pohled - úskoky, intriky, všichni lžou všem. Nyní českému národu navrhli, aby volil knížete Schwarzenberga - přímo, otevřeně a čestně. Proč právě jeho? Protože z hlediska skupiny vlastníků tohoto světa, kteří nemohli nechat volby v Česku bez pozornosti, představoval ideálního kandidáta,“ míní spisovatel a politický analytik.

Stále usíná, nechápe, šišlá a mlaská…

Ideálním kandidátem byl proto, že je mu 75 let, tedy je zralý, dokonce až velmi. „Stále usíná - v parlamentu, na jednáních jako ministr zahraničních věcí, kterým zatím ještě je, velmi špatně slyší, tedy sluchem prakticky nic nepřijímá - a stále se usmívá. Tváří se, že slyšel a pochopil, ale nechápe, usmívá se a odpovídá po svém,“ komentuje.

Prezidentské předvolební debaty podle něho ukázaly, že pořádně neslyší ani svého soupeře v diskusi a nedokáže na něho tedy odpovídajícím způsobem reagovat.

  • Celý text Sergeje Chelemendika čtěte ZDE

„Je velmi důležité jak bývalý kandidát mluví - tiše, nesouvisle, útržkovité a nesrozumitelně. Na německé kníže až příliš zvláštně ráčkuje. Šišlá a mlaská. To je však čistě zvuková stránka, která je Čechům v zásadě známa. Důležitější je však obsah řeči - toho je velmi málo, často vůbec není. Neboť jako ministr zahraničních věcí si jen vyměňuje s partnery papíry, které nikdy nečetl. Tedy na vytváření obsahu se kníže účastnit nezvykl, ale vždyť to ani není knížecí záležitost,“ poznamenává Chelemendik.

Ten hodnotí Schwarzenbergovu kampaň jako zcela bezprecedentní svým rozmachem, kreativitou a drahotou. „Tvůrci kampaně zobrazili kníže s punkerským čírem a česká mládež několik týdnů hodovala za knížecí peníze - koncerty, pohoštění, rockové skupiny, zpěváci a zpěvačky,“ uvádí.

Zuby globálního monstra

„Volební tým knížete, vysoce profesionální a vůbec ne český - ani povahou, ani akceschopnosti - byl natolik přesvědčen o jeho vítězství, že v sobotu 26. ledna byla v pražské Lucerně připravena velkolepá oslava pro sedm set hostů. A slavilo se - se slzami v očích,“ naráží na sebedůvěru Schwarzenbergova týmu.

Výsledek voleb pak Sergej Chelemendik vidí jako porážku „globálního monstra“. „Přejděme však k politické stránce těchto malebných událostí. Co se vlastně stalo? Proč zuby globálního monstra v Česku opět cvakly naprázdno? Přičemž takto naprázdno cvakají stále častěji: nedávné volby na Ukrajině - mnohem složitější a důležitější, ale s podobným výsledkem jsou toho důkazem, bohatá recepce globálního monstra se nekonala ani tam,“ srovnává.

Kníže Alzheimer...

„Češi se ukázali rozumnější, serióznější a prozíravější než ti, co jim předepsali prezidenta, který byl na našem portálu www.chelemendik.sk nazýván knížetem Alzheimerem, či knížetem Parkinsonem. A ačkoli je hříšné vysmívat se stařecké nemohoucnosti, v tomto případě je to na místě. Protože stařecká nemohoucnost se má hřát na teplé peci, a ne lézt do bitvy,“ píše.

Česká politická elita je kontrolována a živena Amerikou. Od roku 1918

Lidé podle jeho slov odmítli americkou technologii voleb správného kandidáta, která měla zafungovat jako hodinky, protože v českých zemích je celá elita, počínaje rokem 1918, kontrolována Amerikou, vybírá se v Americe a je jí živená. „V Češích se ozvaly národní instinkty a velmi hrubé chyby Schwarzenberga tomu dopomohly,“ doplňuje ruský spisovatel.

Podle něho bylo velmi zábavné, když nedávno v Praze svým českým kolegům vysvětloval, že Schwarzenbergova kampaň je americká a stojí za ní Američané a odpovědí na to prý bylo jen rozpačité mlčení. Je přesvědčen, že si Češi stále nechtějí přiznat, kdo jejich politikům diktuje, co a jak budou dělat. 

Volební vítězství Miloše Zemana podle Chelemendika znamená pro českou politiku hodně. „Zeman se vrátil a jeho návrat v této podobě a v takovém podání slibuje opravdové nové Pražské jaro, které mladý Zeman důvěrně znal. Protože to, co se v Česku děje, má i hluboké příčiny. Jsou jednoduché: to, co tam pokračuje, dále takto pokračovat nemůže, a tudíž to skončí,“ píše.

Prezident Zeman přeformátuje celou politiku i společnost

„Prezidentské volby v Česku se staly katalyzátorem politické exploze, protože pro ty, kteří nesouhlasili, se objevil vůdce - charismatický politik Zeman, pro mnohé velmi známý, pro mnohé nepřijatelný, se spoustou nedostatků. Zeman-prezident je vůdce, jehož zřejmě čeká úkol přeformátovat nejen českou politiku, ale celou českou společnost,“ je přesvědčen Sergej Chelemendik.

„Co konkrétně se dá a třeba očekávat od návratu Miloše Zemana do české politiky? Vyjmenuji procesy, které již probíhají a o kterých budu psát. Protože tyto procesy jsou důležité a zajímavé. Rozpadá se ‚pravicová‘ část politického spektra, rozpadají se samy strany zevnitř, tak koalice ve vzájemném zápase. Čeští pravičáci se už prakticky všichni navzájem drží pod krkem a otázka letálního konce je jen otázkou času,“ předpovídá Chelemendik.

Schwarzenberg spadl z výšky do bláta

Ten soudí, že dojde k přeformátování levicové části a posílí se pozice českých komunistů. „Není vyloučeno, že právě oni budou jako první formovat novou politickou agendu. V souvislosti se Zemanovým vítězstvím čeští sociální demokraté prožívají své velké problémy - opět si budou muset vybudovat vztahy s populárním prezidentem, sociálním demokratem, přičemž scénáře jsou různé. Od vytvoření ‚prezidentské‘ sociálně-demokratické strany, až po vnitřní převrat ve straně a změnu její orientace ve prospěch více sociální a vlastenecké,“ zamýšlí se.

„Takže Schwarzenberg svým neslavným pádem z výšky do bláta zvedl vlnu, jejíž velikost, podle mých pozorování, nejsou schopni posoudit sami čeští politici. Pro ně to však není špatné, protože změnit už nic nemohou. Čím méně víš, tím se ti lépe spí, hlásá ruská lidová moudrost,“ uzavírá analýzu Sergej Chelemendik.

 

 

Kdo je Sergej Chelemendik:

Ruský spisovatel a bývalý poslanec slovenské Národní rady, dnes žijící na Slovensku. Nyní působí jako publicista, vydavatel, politický analytik a autor dokumentárních filmů. V Rusku jsou jeho nejznámějšími romány Sebevrazi, Povodeň či Přepadová skupina. Ve slovenštině vydal například sborník svých esejí pod názvem Slovenské Kosovo - válka v Evropě.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…