Zemanovi umělci: Bohdalová zadarmo, ale jiní...

04.04.2013 7:01

Odevzdané vyúčtování volebních kampaní prezidentských kandidátů odhalilo několik primátů vítězného Miloše Zemana. Prezident měl nakonec nejdražší kampaň ze všech. Také proto, že byl jediným, kdo musel platit umělcům, kteří vystupovali na jeho předvolebních mítincích.

Zemanovi umělci: Bohdalová zadarmo, ale jiní...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 15285 lidí

Celkem 1 136 900 korun si podle MF DNES od Zemanovy kampaně vyfakturovali sympatizující umělci. Králem mezi nimi byl jazzman Laďa Kerndl, který si naúčtoval 840 500 korun. Je však třeba dodat, že Kerndl kasíroval honorář nejen za sebe, ale i za vystoupení své dcery Terezy. Oba objeli s prezidentským kandidátem čtrnáct mítinků, za jedno vystoupení obou zpěváků se tedy dostáváme přibližně na částku 60 tisíc. Přesto však uvedené částky trochu zpochybňují loňská Kerndlova slova, že se jedná o „kamarádskou pomoc“.

Dalších 239 400 ubylo z kampaně na účet saxofonisty Felixe Slováčka, který hrál Zemanovi celkem pětkrát. „Pro mě to byl zpočátku úplně normální byznys. Nenapadlo mě, že bych vystoupil pro Miloše Zemana zadarmo. Ale poté, co jsem ho poznal, bych se na možnost vystoupit zdarma tvářil asi jinak,“ říká známý hudebník.

Dalších 57 tisíc si vzal od Zemana i Filip Renč za natočení předvolebního klipu. V něm Zeman kráčel na Hrad za opakování svého oblíbeného hesla, že lepší než proklínat tmu je zapálit alespoň jednu svíčku. Další umělci, kteří v Zemanově kampani vystoupili, se již v účetnictví neobjevili, vystupovali tedy zadarmo. Jedná se například o Daniela Hůlku, Marka Vašuta nebo Jiřinu Bohdalovou.

Z dalších prezidentských kandidátů nemusel podporujícím umělcům platit nikdo. Dan Bárta, David Koller i všichni další umělci, kteří podpořili Karla Schwarzenberga, hráli zcela zadarmo. Na druhou stranu v případě „koncertu pro Karla“ se jednalo o jednorázovou akci, nikoliv o sérii vystoupení.

Stejně tak pro Jana Fischera vystoupila Marta Kubišová nebo Alena Vránová bez nároku na honorář. Pro Jiřího Dienstbiera natočil předvolební klip liberecký rapper Lipo, který si za své dílo rovněž neřekl ani korunu. „Mám nějakou uměleckou integritu,“ vzkázal MF DNES.   

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…