Zjišťovali jsme, kolik lidí v ODS přijde o práci. Čtěte...

31.10.2013 13:26

Občanští demokraté se příliš nad výsledky voleb radovat nemůžou. Tím méně důvodů k radosti jim nabízí zřejmě i výhled do budoucna. A to nejen z politického hlediska – u mnohých možná i z hlediska existenčního. Jak totiž známo – když je méně peněz, je také menší potřeba lidí a nastávají úsporná opatření.

Zjišťovali jsme, kolik lidí v ODS přijde o práci. Čtěte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polygon house, sídlo ODS

To, že by ODS musela řešit v dohledné době poměrně zásadní rozhodování i po materiální stránce, naznačil ParlamenntímListům.cz již v minulém týdnu ve svém pravidelném komentáři senátor Jaroslav Kubera. Podle něj to, jak dopadla ODS ve volbách, bylo poměrně tvrdým vyúčtováním.

„Já jsem vždycky říkal, že občanští demokraté dopadnou ve volbách zřejmě lépe, než si zaslouží. Ale dopadli jsme tak, jak jsme si asi zasloužili. Je to drsné, ale je to tak. Pozitivní na tom vidím například to, že budeme muset opustit to obrovské sídlo na Pankráci a přemístit se někam jinam,“ naznačil Kubera.

Oficiálně však zatím ODS takovouto variantu přiznat nechce.

„Jednorázový příspěvek za hlasy pro ODS činí 38,4 milionů korun. Pravidelný roční příspěvek za 16 poslaneckých mandátů pak je 13,680 milionů korun. Ve volbách v roce 2010 Občanská demokratická strana získala 53 mandátů, což odpovídá ročnímu příspěvku za mandáty ve výši 45,315 milionů korun. Výsledky se tedy touto částkou projeví ve financování strany, to je pravda,“ přiznal mluvčí strany Jiří Sochor. Jak doplnil - zhruba od roku 2011 probíhá reorganizace manažerské sítě s cílem zajistit potřebnou akceschopnost v regionech, která bude podle plánu pokračovat. „Stěhování hlavní kanceláře není v tuto chvíli na pořadu dne,“ vyvrátil ještě Sochor Kuberovu nastíněnou variantu.

Přijdou někteří lidé spojení s ODS o práci? Zatím ticho...

Přesto se logicky dá očekávat to, že i případná reorganizace s sebou přinese pro někoho ztrátu pracovního uplatnění – pravděpodobně v těch regionech, kde ODS neuspěla a poslanci neobhájili svůj post. Jelikož to na přímý dotaz ParlamentníchListů.cz již mluvčí občanských demokratů komentovat nechtěl, bude třeba vyčkat…

Naopak opačné starosti bude řešit Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. I když dosud nebyly prostředky na regionální pobočky kanceláře, volby to změnily.

„V případě, že toto volební období potrvá skutečně čtyři roky, bude hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury inkasovat celkem 122 113 000 korun,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz tajemník hnutí Úsvit Jan Zilvar.

Jak ještě dodal, pro jejich hnutí ale byly tyto předčasné volby startem práce, nikoli cílem.

„Proto se chystáme dobudovat systém krajských a regionálních hnutí. Máme obrovské množství příznivců, kteří se nejenom k hnutí hlásí, ale také přicházejí s různými tématy, která je potřeba řešit. S nimi se všemi chceme spolupracovat. Chceme jít také do komunálních a dalších voleb. A na to na všechno použijeme tyto prostředky,“ naznačil Zilvar to, jak s penězi naloží.

Stát stranám vyplatí bezmála miliardu a půl

Závěrem shrňme, že strany úspěšné ve volbách dostávají od státu příspěvek na volební náklady, roční příspěvek a peníze za poslanecké mandáty. Hranicí je přitom volební výsledek ve výši 1,5 procenta. Nějaké peníze ze zákona tak dostávají i ty partaje, které v Poslanecké sněmovně vůbec nezasednou. Za celé čtyřleté volební období (pokud zase nedojde k jeho zkrácení) tak stát na tyto strany vydá více než miliardu. Přesně: 1 473 007 200 korun.

Nejvíc za celé období dostane vítězná ČSSD - přes 312 milionů korun, zkrátka nepřijde ani Babišovo ANO, protože obdrží za čtyři roky 293 milionů korun. A i když všichni tuší, že toto hnutí na penězích od státu skutečně závislé být nemusí, už je zřejmé, že tyto prostředky půjdou dále na dovybudovávání regionálních kanceláří, ale i na pokračující kontaktní setkávání s občany, které má odstartovat opět v listopadu, jak oznámil ve středu Andrej Babiš.

Bez zajímavosti není ani to, že peníze dostane například i propadlík voleb, Strana práv občanů – zemanovci. I jejich volební výsledek totiž dosáhl hranice 1,5 procent hlasů, tedy mají nárok na příspěvek na volební náklady ve výši 7,5 milionů Kč.  Vyšší částky v rámci tohoto příspěvku dostanou Svobodní, Piráti a také Strana zelených. A to i přesto, že žádný jejich poslanec ve sněmovně v tomto období neusedne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…