Zmatek kolem plakátového čmárala Smetany: Má dostat trest, nebo ne?

29.05.2012 10:43

Roman Smetana, který pomaloval předvolební plakáty politiků a šel za to do vězení, se může dočkat zajímavé situace. Zatímco se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) postavil na stranu Smetany, a tím mu soud přerušil výkon trestu, olomoucké státní zastupitelství se chystá Smetanu obžalovat znovu, tentokráte z důvodu pozdního nastoupení k výkonu trestu. Hrozí mu tři roky.

Zmatek kolem plakátového čmárala Smetany: Má dostat trest, nebo ne?
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Případ se tak stal nepřehledným a vypadá to, že za to může ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten se totiž postavil na stranu muže, jenž maloval politikům tykadla, a proti rozsudku podal námitku, na základě které soud Smetanovi přerušil výkon trestu.

Olomoucká policie ale zatím začala vyšetřovat Smetanovo oddalování nástupu do vězení. Návrh na obžalobu by měl tento týden obdržet státní zástupce Jaroslav Kouřil. „Budu se muset rozhodnout, jestli Romana Smetanu zažalovat, nebo vyčkat až na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jenže to může být nekonečný příběh,“ sdělil Lidovým novinám Kouřil s tím, že je to takové rozhodnutí nerozhodnutí.

Může tak dojít k zajímavé situaci, že zatímco olomoucké státní zastupitelství bývalého řidiče Smetanu obžaluje, Nejvyšší soud rozhodne, že byl muž do vězení poslán nezákonně. Tím by se celý případ nejspíše stornoval.

„Pokud uznáme, že ministrova námitka je správná, nemusel by být z ničeho obviněn,“ řekl LN Petr Knötig z Nejvyššího soudu. Sám Smetana má ve věci ale jasno: „Jsem přesvědčen, že dalšími postihy by se akorát znemožnila vládnoucí garnitura,“ napsal agentuře ČTK.

Romanovi Smetanovi soud nejprve přikázal obecně prospěšné práce, ty ale muž odmítl, a tak jej soudkyně Markéta Lengerová (manželka jednoho z pomalovaných - Ivana Langera) poslala do vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…