Zmatky kolem výběru ministra: Peake ho má, nemá, má, nemá...

20.11.2012 7:53

Zmatky a nejasnosti provázely v pondělí hledání nového minstra dopravy místo odstupujícího Pavla Dobeše. Jednou lidé z TOP 09 tvrdili, že mají nového kandidáta vybraného, pak zase, že nikoliv. Chvíli to měl být člen jejich strany, pak zase bezpartijní. Zmatky kolem obsazení ministerské funkce už začínají vadit ODS, která LIDEM vyhrožuje, že jim resort odebere. Zástupci koaličních stran si věc ujasní na dnešním jednání K9.

Zmatky kolem výběru ministra: Peake ho má, nemá, má, nemá...
Foto: LIDEM
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM – liberální demokraté Karolína Peake

V pondělí ráno podle MF DNES mluvil místopředseda strany LIDEM Jiří Rusnok o tom, že nový kandidát je členem strany, odpoledne už však tvrdil, že je nestraníkem. První místopředsedkyně Dagmar Navrátilová zase ujišťovala, že „kandidáta máme a je to odborník na dopravu“. A vše korunovala předsedkyně strany Karolína Peake slovy, že v tuto chvíli její strana žádného kandidáta nemá.

Začíná se však spekulovat, že poté, co premiér Petr Nečas vetoval jmenování Roberta Vacka, strana o sto členech není schopna nabídnout kvalitního kandidáta. Spekuluje se proto, že by mohl být nasazen nestraník. A v této souvislosti se mluví o dvou jménech.

Tím prvním je Jiří Veigert. Provozní ředitel Ředitelství silnic a dálnic má blízko k předsedkyni Karolíně Peake. Ta však sama popřela, že by se Veigert měl stát ministrem. Druhým adeptem je Petr Moos, uznávaný dopravní expert a prorektor ČVÚT. Ten už působil jako ministr dopravy v úřednické vládě Josefa Tošovského.

Neschopnost strany LIDEM najít pořádného kandidáta vede k nervozitě zejména v ODS, kde už se mluví, že by straně Karolíny Peake mohlo být lukrativní ministerstvo odebráno. „Je třeba hledat koncepčnější řešení,“ řekl první místopředseda ODS Martin Kuba. LIDEM však s takovou rošádou nesouhlasí a již naznačili, že v takovém případě jsou klidně ochotni opustit koalici. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…