Zoufalá oběť exekutorů napsala politickým stranám. Odpověděly jen některé...

23.10.2013 4:44

Je před volbami a tudíž i období očekávání určitých změn. Přicházejí otázky, zda je současně nastavený systém, vládou a parlamentem stvořený „právní stát“ opravdu ku prospěchu věci? A protože asi nejvíce Čechy pálí exekuce – nelze se divit, že se bojovníci proti způsobu, jak jsou v Česku vedeny, obracejí s otázkami na lídry politických stran, kteří za pár dnů možná usednou do poslaneckých lavic.

Zoufalá oběť exekutorů napsala politickým stranám. Odpověděly jen některé...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Je například v oblasti vymáhání dluhů a exekucí normální, že čím dál více věřitelů vlastně ani žádné vymožené peníze nedostane, neboť veškerý majetek dlužníka již dávno spolykaly poplatky za jinou kauzu? Je to skutečně to, co chtěl zákonodárce tímto zákonem říci?

Paní Hana, která se dala do boje proti exekucím, kterým sama musí čelit, se rozhodla oslovit s několika otázkami hned 11 politických stran a zajímalo ji, kolik z nich a co jí odpoví. Co – podle ní – bude dávat alespoň nějakou záruku toho, že se skutečnými změnami začne někdo zabývat a snažit se je prosadit.

„Napsala jsem jako obyčejná zde žijící občanka, která upozorňuje na zrůdnosti, které se zde odehrávají kvůli exekucím dennodenně a ptala jsem se těch politiků, kteří jediní mohou zase ten systém přenastavit na to, zda to udělají nebo alespoň mají v plánu udělat. Asi nikoho nepřekvapí, že z některých stran nepřišla odpověď žádná. Pro mě osobně je to signál, že těm já bych hlas nedala,“ řekla ParlamentnímListům.cz paní Hana z Prahy 4, jejíž kauzu naše redakce již několik měsíců sleduje.

Současně i na svém webu, který vyzývá ostatní Čechy postižené exekucemi k tomu, aby se spojili v boji proti způsobu, jakým jsou u nás vedeny, vyzývá paní Hana k zamyšlení i dalším otázkám, nad kterými je dobré se zamýšlet.

„Ptejme se, proč vláda dne 16.10.2000 vypustila tuto likvidační hrůzu do světa, těm ‚lidovým‘ politikům, kteří tak rozumí těm dolním deseti miliónům, jak se jim dívá do tváří jejich obětem? Stejně tak se ptejme poslanců, kteří dne 26.1.2001 zvedli ruku a schválili exekutorský řád v této parazitické podobě: Jak se vám spí a co Vám na to říká Vaše svědomí?“ lze si proto také přečíst na zmiňovaném webu.

A jak zněly otázky, které dostaly nyní před volbami do svých emailových stránek oslovené politické strany a hnutí?

  1. Zda a případně jak, se Vaše strana v minulosti snažila v této problematice zajistit nějaké nápravy a pokud bude Vaše strana zvolena do Poslanecké sněmovny v předčasných volbách, jaké by byly v této oblasti Vaše konkrétní aktivity?
  2. Jakou formou by mne Vaše politická strana v této aktivitě mohla podpořit?

(Oslovena byla ODS, TOP 09, KSČM, ANO, ČSSD, Úsvit přímé demokracie, Strana Zelených, Suverenita, SPOZ, Strana svobodných občanů, Změna 77)

Zajímají vás zpětné reakce? Pak věřte, že vůbec žádná odpověď nepřišla paní Haně do minulého týdne hned z několika stran. Z ODS, TOP 09, ČSSD, ze SPOZ, Strany svobodných občanů. Jiné ale byly vstřícnější.

Vláda návrh komunistů odmítla...

„Vážená paní, děkuji Vám za Váš dotaz. Sám jsem byl v posledním volebním období předkladatelem (v únoru 2013) vlastního návrhu exekučního řádu. Cílem mého návrhu zákona bylo ochránit ústavní práva dlužníků i dalších lidí. Toto téma mě intenzivně zajímá a pracuji na něm již velmi dlouho Současné znění zákona posiluje postavení exekutorů, místo toho aby zvyšovalo šance na spravedlivé vymožení dluhu. Vláda však náš návrh v připomínkovém řízení odmítla a poslanci jej zamítli v prvním čtení ( http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=6&t=610  )

„V návrhu bylo předloženo mimo jiné to, aby exekutor mohl zabavit jen věci, které prokazatelně patří dlužníkovi. Nemovitosti by si dlužníci mohli prodat nejdříve sami za tržní cenu a z výnosu uhradit závazky. Věřitel by musel s podáním návrhu na exekuci doložit, že dlužníka vyzval k dobrovolné úhradě dluhu. Navrhovali jsme také sloučení více exekucí jednoho dlužníka do jedné,“ přišla obsáhlá (zde krácená) reakce z KSČM.

Navíc s dodatkem, že exekutoři by tak podle uvedeného návrhu nemohli mít neomezenou moc, jako doposud. Z exekuce by dále byl vyloučen exekutor, který by měl vztah k účastníkům exekučního řízení a vyvstaly by pochyby o jeho nepodjatosti, apod. Nutno dodat, že KSČM má problematiku exekucí zahrnutou i ve svém předvolebním programu. Není proto divu, že z této strany paní Haně přišly hned dvě reakce.

ANO: Píší nám stovky lidí, co se staly obětí exekuční zvůle...

Dvě odpovědi věnovalo dotazující se ženě také hnutí Andreje Babiše ANO (jejich podstatu PL shrnuly do jedné odpovědi):  

„Dobrý den, určitě Vás podpoříme, chceme větší dohled státu nad výkonem exekutorů, za neoprávněné exekuce budou padat tresty, podpořte nás a držte nám palce. Naše hnutí se exekucemi zabývá ve svém programu  - je to jeden z našich hlavních bodů. Píší nám stovky lidí, kteří se stali obětí exekuční zvůle. Konkrétně: Posílíme dozor soudu nad činností exekutorů, zavedeme důsledný postih exekutorů za jejich excesy a nezákonné postupy a budeme regulovat jejich odměňování s cílem odstranit nepřiměřenost jejich odměn; odměna musí odpovídat skutečnému výkonu exekutora.

Bez reakce dotaz neponechalo ani hnutí ÚSVIT přímé demokracie Tomia Okamury. Koneckonců právě o něm je známo, že proti systému exekucí bojuje již delší čas, a to nejen v rámci předvolebního získávání bodů – ještě v dobách, kdy o svém vstupu do politiky ani nepřemýšlel.  

„Pan senátor Okamura se tématem exekucí zabývá dlouhodobě. V minulosti například opakovaně navštěvoval ministra Pospíšila s konkrétními návrhy řešení. Pan ministr mu bohužel odmítal naslouchat. Program Hnutí Úsvit explicitně uvádí, že exekuce musí uspokojit věřitele, ale zároveň nesmí zničit dlužníka. V žádném případě se na ní nesmí obohacovat exekutor nebo právník. Musíme předcházet tomu, aby se lidé nedostali až na samé dno, nepřišli o bydlení, o práci, o rodiny,“ přišla odpověď z Úsvitu.

Zelení chtějí deprivatizaci exekucí

Reagovala i Strana Zelených. „Prosazujeme větší státní dohled nad exekutory, je třeba stanovit stropy pro spravedlivé a přiměřené penále za dluhy a zahájit diskusi o deprivatizaci exekucí a mnohem více podporovat mediační řešení sporů. SZ bude prosazovat efektivní nástroje oddlužení a pomoci prevence zadlužování,“ přišla odpověď z hlavní kanceláře strany.

Suverenita – Strana zdravého rozumu pak připomněla, že na kandidátní listině v Praze má tvrdého bojovníka proti této nelidské praxi, a to Miloslava Kramného. Ten za ně kandidoval i do Senátu. „Jsme tvrdě proti těmto nemorálním a nehumánním praktikám, exekutorů a jsme pro zrušení soukromých exekutorů,“ zněla odpověď paní Haně. 

Zástupci politického hnutí Změna 77, přislíbili, že se problematikou exekucí chtějí prioritně zabývat v rámci bodu nazvaného 7x Změna proti parazitům.  (Celý program naleznete ZDE )

To, do jaké míry se lze s odpověďmi těch, kteří budou schvalovat a navrhovat v příštích letech zákony, ztotožnit, je na čtenáři samotném.

Vybíráme si pečlivě nejlepší z nejlepších, aby tvořili zákony..?

Přesto se na webu bojujícímu proti způsobu exekucí objevuje jedna připomínka s otazníkem. „Máme tisíce zákonů, vyhlášek, předpisů. Na jejich tvorbu si volbami vybíráme ty “nejlepší z nejlepších”, které královsky platíme ze svých daní. Očekáváme, že vytvoří v naší vlasti takové právní prostředí, které zamezí zlodějským tlupám, klientelisticky propojených s uzurpátory moci, beztrestné loupeživé nájezdy na obyvatelstvo jako za středověku. Opravdu nás náš ‚sociální‘ stát, se svými statisíci placených úředníků, policistů, soudců či politických vytyčovatelů různých cest a vizí, chrání, zabezpečuje a dodává pocitu jistoty?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…