Žumpa. Chtělo se mi zvracet, přiznává Bártova přísedící soudkyně

14.03.2012 7:48

Soud s šéfem poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou bude pokračovat na začátku dubna. Novináři z Lidových novin se zatím zaměřili na laické přísedící u soudu a ptali se jich na probíhající proces. Jedna z nich prohlásila, že se jí z případu chtělo zvracet.

Žumpa. Chtělo se mi zvracet, přiznává Bártova přísedící soudkyně
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Přísedící u soudu mají ve finálním rozhodování důležitou roli. Mají možnost přehlasovat soudce Jana Šotta, který jinak vše řídí.

Případ absolutně vyčnívá. Chtělo se mi zvracet

První z přísedících je Marie Jungwirthová. Má za sebou stovky případů během dvacetileté praxe. Zažila třeba proces s členem Berdychova gangu nebo kauzu pornoherce Roberta Rosenberga. Soud s Bártou a Škárkou ale prý „absolutně vyčnívá“.

„Po tomto soudním jednání musím říct, že politická scéna je žumpa. Bylo to ohromně psychicky vyčerpávající. Přelíčení začínalo v osm hodin a už v tu dobu jsem měla pocit, že jdu rovnou z baru,“ řekla Jungwirthová v rozhovoru pro LN. Dodala, že se jí po přelíčení chtělo z celého dění zvracet.  

První týden soudu hodnotí velmi negativně. S tím souhlasí i druhá přísedící Jana Šrůtová, ale ta se o procesu nechtěl podrobněji vyjadřovat. „Začínala jsem u civilního soudu. Tehdy i s prověrkou na přísně tajné. Za těch čtrnáct let, co to dělám, jsem měla stovky případů. Ale takhle hrozivý nebyl žádný,“ komentuje druhá přísedící.

V budoucnu by mohly vzniknou speciální soudy pro korupční kauzy

Soudce Šott se podle zjištění LN neobává, že by se s laickými přísedícími nedohodl na verdiktu. Za celou jeho praxi se mu to prý stalo pouze jednou. Připustil, že o případ Bárty je velký veřejný zájem, ale sám se necítí být pod tlakem.

Premiér Petr Nečas (ODS) varoval před tím, aby verdikt v kauze Víta Bárty neodpovídal veřejnému mínění. Kvůli tomu by chtěl v budoucnu zřídit soudy specializované právě na korupční kauzy veřejných činitelů.

„V těch by zasedali samozřejmě jen plně profesionální soudci. Je to otázka celkové koncepce justice. Ta počítá se zrušením přísedících, osobně bych si dovedl představit i návrat k porotnímu systému, který zde historicky fungoval,“ řekl Nečas Lidovým novinám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…