Zvrhlí drůbežáři a šťastné slepice? Pravda o drahých vejcích u Jílkové

30.03.2012 4:31

Vajíčka jsou v současné době „dobrý kšeft“, poznamenala Michaela Jílková. Jak se blíží Velikonoce, jejich ceny se někde vyšplhají až k sedmi korunám za kus. Přitom dovážená z Polska jsou výrazně levnější. Proč? Sousedé zatím nedodržují regule z Evropské unie, které nakazují větší klece, a tudíž i vyšší náklady, tvrdí ministr zemědělství Petr Bendl.

Zvrhlí drůbežáři a šťastné slepice? Pravda o drahých vejcích u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obsahuje česká nebo polská vejce?

 „Spokojenost slepic já nevidím, mě zajímá cena vajec,“ prohlásil v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou otec dvou dětí. Lidé obecně si spíše stěžují na nová pravidla Evropské unie, podle nichž se musely zvětšit slepičí klece z 550 centimetrů čtverečních na 750. Na to si výrobci v souvislosti s nynější extrémní cenou vajíček nejvíce stěžují – na nové vysoké náklady.

„Chceme, aby zvířata měla lepší životní podmínky? Jestliže to tak uděláme, budeme mít dražší potraviny,“ pojmenoval agrární analytik Petr Havel základní problém.

Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie navíc tvrdí, že kvalitě vajec větší klece nepomohou. „Ta směrnice byla vydaná, aby se zlepšily podmínky, ne aby se zlepšila kvalita,“ zdůraznila. U slepic sama pozoruje ale klidnější chování a nižší úmrtnost, často i vyšší nosnost, což by však znamenalo, že náklady by se měly výrobcům alespoň částečně zaplatit.

Na lepší stav slepic v méně stísněném prostoru poukázal i zvířecí psycholog.  „Jak vy víte, že ta slepice má v kleci stres, ona vám to řekla?“ obořila se na něj Tůmová. Miloš Škrlík ze Svazu obchodu a zástupce maloobchodů Brněnka to však srovnal s tím, když jede přeplněnou tramvají. „Já když jedu v nacpané šalině, je to stres. Když jedu ve volné, jsu v pohodě, jsu free,“ prohlásil s brněnským přízvukem.

Z jakého důvodu ale Česká republika zavádí větší klece, když Polsko, ani Maďarsko podmínky Evropské unie nevyslyšely? „Ono se pak stane, že ty země dostanou vysoké finanční pokuty,“ předpovídal ministr zemědělství Petr Bendl. „Já se jen bojím, že než ty pokuty dostanou, zlikvidují náš trh,“ varoval.

Od začátku roku kvůli tomu ministerstvo zakázalo, aby se do Česka dovážela levná vajíčka právě z takových zemí, kde regule nedodržují. Poškodilo by to totiž českou produkci vajec. „Když jsme vstupovali do EU v roce 2004, věděli jsme, že tyhle investice budeme muset udělat,“ dodal navíc Bendl.

Jílková: Takže obchodníci vydírali

Proč si tedy drůbežáři nenakupovali větší klece postupně, aby nemuseli svá vejce tak prudce zdražit? „Protože obchod měl jediný zájem – aby bylo vejce co nejlevnější,“ prohlásila Tůmová. Postupné zavádění větších klecí by se totiž třeba i o desetník v cenách projevilo. „Takže obchodníci vydírali,“ dodala moderátorka Michaela Jílková.

S takto jednoduchým vysvětlením ale nesouhlasil analytik Havel. Důvodů zdražení je prý hned několik. Nová pravidla z EU zvýšila cenu jednoho vejce o 30 až 40 haléřů. Jenže když někdo nesplnil normy a nemohl dovážet do Česka, zmenšilo se tím navíc konkurenční prostředí, což se také promítlo v cenách. Největší problém ale podle něj je, že lidé najednou začali nakupovat vejce ve velkém – a tak prodejci logicky výrazně zdražili. EU se tak možná jen „zneužívá“ jako důvod zdražení.

„Mně to nepřijde jako zneužívání, nezlobte se,“ hájila drůbežáře Tůmová. „Ano, prodělávali deset let, teď vydělávají tři měsíce a jsou zvrhlí,“ rozzlobila se.

Žádná jiná potravina za tak krátkou dobu ještě nezdražila o 100 procent – jako vajíčka, tvrdí moderátorka Jílková. Škrlík prý ve svých maloobchodech prodává jedno vejce za 5,70. Podle něj není možné, aby cena šla výš. „Vydělávám 70 halířů na kusu,“ dodal. „Problém je, že nebylo výjimkou, když se prodávalo vejce i za sedm korun,“ prohlásil ovšem ministr Bendl. „To je dobrý kšeft,“ poznamenala Jílková.

Podle odhadů diskutujících se ceny vajec po Velikonocích sníží – je to tak pokaždé, ukazoval grafy Bendl. Tůmová si myslí, že cena jednoho vejce klesne na tři koruny. Analytik Havel dokonce připustil, že někde to bude i pod hranicí tří. Podle informací ČT ovšem v bavorském Waldsassenu v Německu stojí plato deseti nejlevnějších vajec v přepočtu 25 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…