Bárta chce kandidovat a Plzeň říká: Když se chce ztrapnit, tak to přetrpíme

17.04.2012 8:12

Politici napříč politickým spektrem tvrdě kritizují Víta Bártu za to, že se coby nepravomocně odsouzený poslanec nevzdal mandátu. Věci veřejné mu ale stále vyjadřují podporu, přestože faktický lídr nejmenší vládní strany už do VV nepatří, neboť zde pozastavil své členství. Bárta chce kandidovat na hejtmana v Plzeňském kraji a zdejší VV nemají nic proti tomu, aby se tak stalo na jejich kandidátce. A pokud to náhodou nevyjde, chce Bárta zkusit nezávislé hnutí. Ostatní politici jen nevěřícně kroutí hlavou.

Bárta chce kandidovat a Plzeň říká: Když se chce ztrapnit, tak to přetrpíme
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soud s Vítem Bártou. Kateřina Klasnová podpořila svého manžela

Nepravomocně odsouzený poslanec Vát Bárta dal jasně najevo, že z politiky se stahovat nehodlá. Mandát poslance si ponechal a navíc oznámil, že chce kandidovat na post hejtman v Plzeňském kraji. Poté, co mu vicepremiérka Karolína Peake (VV) doporučila, aby si raději odpočinul a nehnal se do další funkce, se rozhodl, že zkusí kandidovat jako solitér. Plzeňské VV mu i nadále vyjadřují podporu, ale politici ostatních stran počínání nepravomocně odsouzeného politika nechápou. Informuje o tom server Novinky.cz.

Bártu uvítáme, tvrdí VV v Plzni

„Kandidátku ještě nemáme sestavenou, chceme ji připravit tento měsíc. Zatím tam nemáme žádné známé jméno, Bártu bych tam tedy i z tohoto důvodu uvítal, neměl bych s tím vůbec problém. Zatím jsem s ním o tom ale ještě nemluvil,“ řekl plzeňský krajský předseda VV Josef Herlík.

Pokud by se proti umístění Bárty na kandidátce VV na Plzeňsku zvedl odpor, chtěl by faktický šéf VV, který ovšem dnes působí v pozici nezařazeného poslance, kandidovat s nějakým regionálním hnutím. Otázkou ovšem zůstává, zda muže, který byl nepravomocně odsouzen na rok a půl za mříže s podmínečným odkladem, nějaké hnutí na kandidátku pustí. Bárta přitom nemá v kraji ani trvalé bydliště, na což poukazuje Marcela Krejsová, která bude kandidovat na hejtmanku za ODS.

V jiné straně nestačí bouchnout do stolu

„Nelze říci: já budu kandidovat na hejtmana. Ve své straně by si bezpochyby prosadil, že bude lídrem kandidátky, ale v jiné straně musí být do jejího čela zvolen. Odpovídá to jeho politickému stylu – bouchne do stolu a řekne: Tak to bude,“ uvedla.

Velmi skeptičtí k Bártovu počínání jsou i politici dalších stran. Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) poukazuje mezi jiným na fakt, že krajská politika je v mnoha parametrech odlišná od té celostátní, je třeba zaměřit se na lokální věci. Na prvním místě ale Chovanec prohlašuje, že počínání podmínečně odsouzeného poslance nerozumí a ani mu nechce rozumět.

„A ani jim nechci rozumět. Nerad bych viděl, že se nám tady začnou zavádět pražské politické manýry. Vedení kraje je o něčem jiném, o nemocnicích, sociálních službách, o opravách silnic,“ uvedl Chovanec.

Stejně kritická je pak k Bártovi i TOP 09 v osobě zdejšího lídra Marka Ženíška, který prohlásil, že ostatní politici zkrátka musí ono trapné divadlo, jaké Bárta předvádí, přetrpět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…