Expertka z Německa a odpůrkyně TTIP vystoupila v Praze. Tyto podivnosti prý kolem smlouvy probíhají

14.05.2015 16:51

REPORTÁŽ Pražská škola alternativ ve středu večer pořádala přednášku o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Hostem byla Nelly Grotefendtová z německého Fóra pro životní prostředí a rozvoj, která hovořila hlavně o posilování moci korporací. Zmínila současný stav vyjednávání ohledně zavedení této smlouvy a o nevýhodách pro evropské státy a především jejich občany.

Expertka z Německa a odpůrkyně TTIP vystoupila v Praze. Tyto podivnosti prý kolem smlouvy probíhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti plánovanému Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) mezi EU a USA na pražském Smíchově

Anketa

Co soudíte o prezidentu Zemanovi?

hlasovalo: 17401 lidí

Nelly Grotefendtová během přednášky na pražské Novotného lávce uvedla, že v současné době se o TTIP vyjednává za zavřenými dveřmi. Dohodu považuje za novou generaci bilaterálních dohod volného obchodu. Dle jejího názoru se v současné době snaží Spojené státy americké a Evropská unie vyjednávání dokončit co nejdříve a obchodní smlouvu, která by platila mezi USA a EU, uvést v platnost v brzké době.

„Tato smlouva je vlastně novou vlnou privatizace,“ řekla Grotefendtová s tím, že pokud dokument nabude platnost, zvýší se výrazně vliv silných nadnárodních korporací.  

Díky TTIP prý mohou nadnárodní korporace podat žalobu speciálnímu soudu, pokud budou přesvědčeny, že stát udělal kroky, které by mohly ohrozit zisk a majetek korporace.

„Ačkoliv daly státy Evropské unie mandát Evropské komisi, aby vedla vyjednávání s USA, nemají informace o současném stavu vyjednávání,“ řekla Grotefendtová s tím, že Evropská komise detaily tají.

Grotefendtová hovořila o tzv. smíšené smlouvě TTIP, která by prý byla zajímavá z hlediska zájmových skupin. Takovou variantu by ale také musely ratifikovat všechny členské státy. Smíšená smlouva by podle ní částečně omezovala vliv nadnárodních korporací.

¨

Podle přednášející není dobré, že vyjednávání mezi Evropskou komisí a Spojenými státy americkými probíhá za zavřenými dveřmi a doposud nebyl uveřejněn žádný detail, který by nás seznámil s dosaženými kroky. Evropská komise prý stanovila, že jen pokud bude ona chtít, může zveřejnit dosažené výsledky ve vyjednávání, zatím se však tají všechny detaily. Vedení členských států, natož jejich občané, tak nemají přístup k žádným informacím.

Grotefendtová míní, že vlivní lobbisté, kteří se snaží o prosazení této dohody, určitě znají detaily průběhu vyjednávání. Vyjednávání se prý účastní také vlivné organizace a korporace jako je Evropská asociace výrobců automobilů ACEA, nebo DHL.

Firmy by se mohly bránit proti případné novele legislativy státu, která by ohrožovala majetek a zisky, u soukromých soudů. Dle Grotefendtové to znamená pošlapání demokracie, jelikož v případě, kdy by stát chtěl zavést zákon, který by upevnil lidská práva, či se snažil o větší ochranu životního prostředí, pravděpodobně by prohrál u soukromého soudu, a tím by vyhrály nadnárodní korporace, které mají za hlavní cíl zisk, nad státem, který chrání své občany.

Grotefendtová dala příklad z Německa, kdy se tamní vláda rozhodla po katastrově v japonské Fukušimě, kde se udála tragédie v jaderné elektrárně kvůli přírodní katastrofě, upouštět od jádra. Švédská firma Vattenfall, která vlastní jaderné elektrárny v Německu, však zažalovala německý stát, jelikož byly její zisky a majetek v ohrožení, pokud by museli zastavit provoz svých elektráren.

Obrovské nevýhody vidí Nelly Grotefendtová v tom, že stát smlouvou TTIP ztratí část nezávislosti na svém rozhodování. „Smlouva TTIP také představuje hrozbu pro demokracii, finance státu a s nimi samozřejmě i pro občany,“ řekla přednášející z Německa.

„TTIP vytvoří erozi demokracie,“ řekla Grotefendtová s tím, že v případě, že by tato smlouva vstoupila v platnost, by mohl obrovský finanční potenciál některých nadnárodních korporací být silnější, než vlády určitých zemí a s nimi samozřejmě jejich zákonodárci, kteří by se museli přizpůsobovat mocným nadnárodním korporacím.

V praxi by to znamenalo, že zákonodárci by navrhovali legislativu na základě spolupráce s korporacemi, protože těm by se výrazně zvýšil vliv na jednotlivé vlády.

Německá odbornice podotkla, že smlouva TTIP mezi Kanadou a Evropskou unií už je dojednána a odhaduje její ratifikaci během příštího roku.

Grotefendtová si je jistá, že vzhledem k tomu, že jednání o smlouvě TTIP probíhá za zavřenými dveřmi, je potřeba, aby se vedly „velké veřejné diskuze“. Na konci přednášky, vyzvala přednášející k podepsání petice pro zastavení rozhovorů zavedení smlouvy TTIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marián Stepanović

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…