Lidé neustále chodí uctívat Havla. Gauner a zloděj, je také slyšet

23.12.2011 10:57

REPORTÁŽ I pouhý den před státním pohřbem prvního českého prezidenta Václava Havla bylo na neoficiálních pietních místech pod sochou Sv. Václava a na Národní třídě plno. Lidé z celé země se neustále chodí rozloučit s člověkem, kterého mnozí z nich chápou jako toho, kdo zásadním způsobem zasáhl do jejich osudu. Na pietních místech se ale bohužel neodehrávají pouze důstojné okamžiky.

Lidé neustále chodí uctívat Havla. Gauner a zloděj, je také slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svíčky, květiny a vzkazy pro zesnulého Václava Havla

Asi největší koncentrace lidí byla v předvečer Havlova pohřbu na Václavském náměstí. Pokud chce člověk zapálit za zesnulého prezidenta svíčku, musí si chvilku počkat. Od nedělního odpoledne, kdy se právě zde začali lidé scházet, jich pod pomníkem českého patrona přibylo nepočítaně a podstavec sochy je už ze strany od Můstku obložen červenými světýlky v šířce několika metrů. Lidé zde pokládají i své vzpomínky, někdo dokonce našel svou dětskou kresbu, snad ze základní školy, kdy učitelka navyklá předlistopadopvým poměrům požádala krátce po revoluci děti, aby nakreslily něco na téma Havel.

Chodíme po Praze už od pondělí

I zde se ale objevují lidé, kteří se pod sochu sv.Václava nepřišli s prezidentem rozloučit. Přivedly je sem zjevně vánoční nákupy a fakt, že tolik hřbitovních svíček vzhledem k aktuálnímu nedostatku žijících významných českých osobností pod pomníkem už asi neuvidí. Člověk pak neví, zda se po vyslechnutí jedovatých slov o gaunerovi a zloději podivit nad zapšklostí onoho muže, fotícího si záplavu svíček na svůj mobil, otevřeně mu říci svůj názor na podobné projevy na pietních místech či jej prostě ignorovat. Pro dobro onoho nešťastníka jej část okolo stojících neslyší a zbytek totálně ignoruje.


Chceme panu Havlovi poděkovat, říkají studenti

Šestnáctiletí studenti Kristýna a Miloš jsou jediní, kdo se proti postaršímu páru ozvou a požádají pána, aby odešel. Mladý pár podle Kristýny chodí na pietní místa už od pondělí. "Nevím, kolik svíček už jsme zapálili a kolik po Praze vylepili českých vlajek, bude jich ale nepočítaně. Studujeme, takže máme narozdíl od lidí v práci čas. Chceme tak panu Havlovi poděkovat, udělal pro tuhle zemi strašně moc," říká Kristýna. Na Václavské náměstí prý zamířili přímo z Pražského hradu.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Oba prý mají z českého týdne smutku rozporuplný pocit. "Většina oponentů pana Havla se teď chová normálně, takže mlčí. Někdo ale ne, a to nedokážu pochopit. Na Facebook už radši nechodím, abych to nemusela číst. Doporučila bych všem jeho kritikům, aby už konečně drželi pusu. Napořád. Za jeho života ho pouráželi už dost," vzkazuje lidem, kteří ani během smutného týdne nepřestali ve svých útocích na "pravdoláskaře."

Vysvětlíme Vám, jak se správně truchlí

Druhým neoficiálním pietním místem, kde se ještě ve čtvrtek večer shromažďuje mnoho lidí, je průchod s pamětní deskou Sametové revoluce na Národní třídě. Svíčky jej od nedělního večera takřka zablokovaly pro pěší, po úzké cestičce projde maximálně jeden člověk. A to je problém pro mladou ženu, svou svíčku pro Havla chce nechat hořet v rohu podloubí, kam se ale nedostane. Ne každý totiž chápe rozloučení se zesnulým prezidentem jen jako zapálení svíčky a pár minut na pietním místě.

Sednout si s Vaškem

V rohu průchodu na Národní sedí trojice mužů, jeden z nich se snaží na velký list papíru uhlem zachytit zdejší atmosféru, zbylí dva vysvětlují mladé ženě, že sednout si s "Vaškem" a vypít s ním symbolicky poslední pivo není žádným narušením pietní atmosféry.

Jen pár minut po odchodu ženy přijíždí policie, která chce trojici 22 let po Listopadu vysvětlit, jak se správně a důstojně truchlí. Poté, co muži zákona zjistí, že mužům skutečně není co vytknout, zběžně prohlédnou po krátké hádce na téma lidských práv jejich občanky a vyráží do ulic lovit jiné nebezpečné zločince.

"Prostě jsem jim tu občanku dát nechtěl. Ne tady, ne dnes, ne za to, že jsem se přišel s Vaškem rozloučit. Jsme tu už pár hodin a rozhodně nejdeme pryč," říká jeden z trojice, zatímco druhý znovu zapaluje svíčky, které zhasly.

Přiletěl až z Kanady

Jeho přítel, který kreslil atmosféru v podloubí, prý přijel z Kanady. "Chtěl tady vytvořit dárek pro matku, která tu s ním nemůže být. On kreslí, mi mu říkáme své vzpomínky na Havla, se kterým jsme se několikrát setklai osobně. Mrzí mě, že už tu není. Tahle společnost by ho potřebovala poslouchat ještě hodně let," podotýká.

Na spoluobčanku, která na něj zřejmě policisty poslala, se nezlobí. "Chápu ji, že to ona pochopit nedokáže. Lidi sem nosí svíčky, ale co je taková svíčka? Pro někoho symbol, pro někoho výrobek za pár kaček. Já si tu s ním raději naposledy popovídám," říká bez toho, aby uvedl své jméno.

Jen pár hodin před obřadem ve Svatovítské katedrále za účasti státníků z celého světa se Praha v sychravém předvánočním počasí stále loučí s nejvýznamnějším z Čechů.

Na Pražský hrad, kam naposledy dorazil ve středu, stále proudí davy a další nové svíčky se objevují i tam. Než se dveře Vladislavského sálu definitivně ve čtvrtek večer zavřely za posledními z těch, kteří se Havlovi přišli poklonit, prošlo okolo rakve s prvním českým prezidentem na 25 tisíc lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…