Pomáhal rozkrádat miliony, teď promluvil: Šéf advokátů Vychopeň je stále činný

19.03.2012 11:24

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz pořídily rozhovor s člověkem, který má interní přehled o podvodech s pohonnými hmotami v 90. letech, jelikož on sám prošel firmou Bena a měl fungovat jako pračka na peníze. Dodnes tvrdí, že kdyby policie šetřila, nemuselo dojít k podvodům na Čepru. Stále ho také irituje fakt, že jeden z bývalých společníků Beny zastává nejvyšší post v České advokátní komoře.

Pomáhal rozkrádat miliony, teď promluvil: Šéf advokátů Vychopeň je stále činný
Foto: JK
Popisek: Ivan Smetana

V oblíbené deskové hře Dostihy a sázky si každý pod bílým koněm představil Napoliho. Ušlechtilý kůň na posledním políčku závodního okruhu, s nejvyšší pořizovací hodnotou, ale také s nejvyšším výnosem z dostihů. Ivan Smetana je jeden z několika bílých koní, kteří přinášeli pohádkové zisky sobě, ale předně hierarchicky výše postaveným lidem ve hře obecně známé jako LTO, která připravila stát na daních o desítky miliard korun. Mnozí, co o kauze promluvili, byli zabiti nebo jsou dodnes nezvěstní.  

Ivane, můžete čtenářům popsat, v čem spočívala vaše práce, jak vypadal obchod?

Moje práce spočívala v tom, že jsem měl prát peníze pro Poláky. Takhle mi to bylo nabídnuto panem Ročkem. Dostával jsem od něj veškeré potřebné informace. Zařizoval a domlouval mi například schůzky u OMV a dodával peníze na nákup zboží. Staral se i o pohyb zboží, aby věděl, kdy můžeme zajet pro peníze do firmy Bena ve Vlašimi. Tam mě také pokaždé odvezl a čekal dole v autě, až se vrátím s penězi, které jsem mu vždy předal. Peníze na Beně mi vždy vyplácel pan Janouš, který ovšem věděl a měl vždy nachystanou přesnou částku, kterou domluvil s Ročkem. Došlo nicméně k tomu, že si na obchodu mezi mnou a Benou vyzkoušeli, jak vyinkasovat peníze za neexistující zboží v hodnotě 10 milionů Kč. Peníze si mezi sebou samozřejmě vrátili, takže k žádné škodě nedošlo. Věděli ale, že je možné peníze získat i za zboží, které neexistuje. Tuto praktiku pak použili na Čepro, které tak jako já nic netušilo, anebo možná ano a bude v tom něco více. Zůstal jsem dlužen firmě OMV cca 4,2 milionů Kč, která je po mě nikdy nechtěla. Nechápu, jak je to možné. Bála se snad případné kontroly, kde by se potvrdilo více případů podobných tomu mému? Fungoval jsem jako firma a čekal, až za mnou bude první čtvrtletí, kdy jsem měl dostat 5 % z vypraných peněz. Toho jsem se ale nikdy nedočkal a zůstaly mi dluhy v celkové výši cca 6 milionů Kč, které vznikly podepsáním bianko šeků Ročkovi. Bylo to z toho důvodu, aby se dostal k penězům, pokud by se mi něco stalo. Až tak jsem mu důvěřoval.

Kolik vám proteklo pod rukama peněz, respektive benzínu

„Jen“ 20 milionů Kč. Zaplaťpánbůh, protože jinak by moje dluhy byly ještě větší a kdo ví, jak by se vše vyvíjelo.

Kdy a proč jste se rozhodl, že to tak dál nejde?

Po dvou a půl letech. Snažil jsem se domluvit, aby došlo k nápravě. Bohužel marně. Bylo to období vyhrožování, rvaček a únosů. Čas utíkal hodně rychle.

Šel jste se udat?

Ano, šel jsem se udat, ale vše se otočilo proti mně. Nakonec se tolik báli konfrontace před policií a případným soudem, že několikrát zneužili pravomoc veřejného činitele, a vše zřejmě sílou peněz zametli pod koberec. Dokonce ani já nebyl odsouzen. Co k tomu dodat, nebyla doba na boj s úřady.

Popište čtenářům, jak probíhaly výslechy?

Výslechy probíhaly úplně zbytečně, otázky byly kladeny úmyslně tak, aby zaznělo co nejméně informací a případ nemohl být vyřešen. Místo aby policie šetřila, napomáhala zametat a zastrašovala.

Infobox

Ilustrační foto.

Kauza Lehké topné oleje

 

Kauza LTO se odehrávala v Československu a České republice mezi lety 1990-96. Podstatou aféry byl průběh obchodů s různým zdaněním. Stejné médium se danilo různě - jako lehký topný olej nebo jako motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl zhruba 12 korun za litr. Při pátrání byla zjištěna provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky, jejich manželkami a nejbližšími spolupracovníky. Byl projeven také nezájem špiček resortu ministerstva vnitra, financí a průmyslu a obchodu o důsledné vyšetření obchodů s LTO. Novinářku Janu Lorencovou, která jako jediná o kauze psala, zastrašili aktéři tím, že ji nechali přejet autem. Ta nakonec natočila dokument Můj přítel vrah, kde celou kauzu popisuje hlavní svědek.

Vyhrožovali vám, mlátili vás?

Vyhrožovali často, došlo i na pěsti. Jednou to bylo dokonce šest na jednoho. Zlom nastal, když jsem jim dal najevo, že vím více a jsem schopen to dokázat. Přispěla k tomu i reportáž natočena se mnou a odvysílaná v TV Nova. Pak už to bylo vyhrožování pouze v rukavičkách bez násilí.

Máte stále strach o svoji osobu, své blízké?

O svou osobu strach nemám, blízkých mi moc nezůstalo. Připraví vás to o vše, co jste měl rád a miloval. Tito lidé jsou naštěstí inteligentní a maximálně budou přemýšlet, jak docílit toho, aby se dostalo co nejméně informací na veřejnost.

S kterými osobami jste spolupracoval a kde se podle vás sbíhají nitky, jsou ti lidé stále ještě aktivní, případně ve veřejných funkcích?

Spolupracoval jsem s panem Ročkem a panem Janoušem. Setkal jsem se rovněž s panem Kuklíkem, JUDr. Vychopeněm a některými dalšími lidmi z Beny. Podle mě je to předem připravená zlodějna velmi dobře organizované skupiny, která měla krytí v těch nejvyšších patrech státního aparátu. Co se týká jejich aktivit, tak jsou stále činní nebo mají firmy na další osoby. Ze společníků Beny na vysokém postu zůstal pouze JUDr. Martin Vychopeň – současný předseda České advokátní komory. 

Zkusil jste svůj příběh vykládat nějakým politikům? Kterým? Jak jste pochodil?

Za ty roky jsem snad oslovil všechny politiky i ty nové, kteří křičeli, jak chtějí s korupcí zatočit. Byla to marná snaha – někteří říkali, že je to nezajímá a jiní, že je to stará záležitost. Také mi jeden právník řekl, že kluci, co si nakradli jenom 3 miliardy korun, nikoho nezajímají. Bohužel nebudu jmenovat, nezlobte se. Jedinou stranu, kterou jsem neoslovil, byla ODS, jelikož za její vlády to začalo.

Zvažujete emigraci?

Upřímně ano – dokonce už jsem navštívil švýcarskou ambasádu, kde  po předložení některých dokladů mi byli velice nápomocní. Dostal jsem veškeré  informace, kde a jak co zařídit a kam se dostavit. Nebýt mého dobrého známého, který řekl: „Už si toho přežil tolik, tak to ještě chvíli vydrží. Nedokážu si tě představit, jak překračuješ bránu emigračního tábora.“. Tak bych byl už ve Švýcarsku. Jelikož policie neudělala nic pro to, aby se případ vyšetřil, nemám teď jakékoliv zábrany mluvit otevřeně o každém detailu této kauzy.

Máte nějaké vyhlídky do budoucna, čím byste se chtěl živit?

Jediná jistá vyhlídka je ta, že budu bojovat s korupcí. Naivně jsem si myslel, že mě spasí hudba. Nejprve mi řekli, jaký nejsem talent, co se psaní textů týče a pak byli velice nadšení. Řekli mi, že se nestalo deset let, aby někdo z lidu dodal takto hotové věci, jako já. Pak ale náhle všichni otočili, protože ví to, co teď vy. Zbyly mi závazky, které mají ještě stále 6 nul, a protože je hodlám zaplatit, tak bych potřeboval buď velmi dobře placenou práci nebo pomoc někoho hodně bohatého, který by mi půjčil bezúročně, abych se mohl postavit na nohy a dostát všem závazkům. Vidím to ale tak, že se se vším budu muset poprat sám.

Co vás nejvíce naštvalo?

Je naprosto nepochopitelné, že současný předseda České advokátní komory je člověk, který byl společníkem a aktivním členem ve firmě Bena s.r.o., stejně jako pánové Vomela, Janouš a Kuklík. Celé je to neuvěřitelný propletenec pro pár vyvolených, kterým je povoleno vše. Vždy se to udělá tak, aby za nic nikdo nemohl a ztráty se promítly na daňových poplatnících. Je rozdíl, když má pár lidí zaplatit 3 miliardy nebo celý národ 300 Kč na osobu. Politici už si umí zdůvodnit, kde a jak utáhnout naše opasky.

Nabídla se vám nějaká pomoc?

Ano, bylo mi naznačeno, že kdybych se choval slušně a nestěžoval si, tak už by mi dávno pomohli. Bohužel, musel bych pracovat pro stejné lidi, což je nepřijatelné.

 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …