Poplach mezi exekutory: Kvůli stovce zničit člověka, to už možná nepůjde

06.12.2011 11:34

V úterý se projednává v Poslanecké sněmovně poprvé novela exekučního řádu. Klade si za cíl vnést do exekučního procesu více pořádku. Nelíbí se však hlavně ve dvou bodech exekutorům. Soudní exekutor Tomáš Vrána, z jednoho z největších exekutorských úřadů u nás, poukazuje na to, že prý totiž vládou předložená novela přichází nejen s pozitivními změnami v exekučním řízení, ale představuje zároveň nová rizika pro věřitele i dlužníky. I proto exekutoři přiznávají, že se snaží lobbovat za to, aby navrhované změny v této podobě poslanci neschválili.

Poplach mezi exekutory: Kvůli stovce zničit člověka, to už možná nepůjde
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jedním z nich je podle Vrány snaha o zrušení exekutorských zápisů, které zrychlují proces vymáhání pohledávek a odbřemeňují soudy o tisíce případů nalézacího řízení. Zásadní je prý i návrh na slučování exekucí proti témuž povinnému a z něho plynoucí ohrožení ochrany osobních údajů dlužníků i věřitelů.

To je situace, kdy člověk, který se chce vzít nějaký úvěr či půjčku, rovnou podepisuje exekutorský zápis. Ten pak zkrátí dobu vymáhání, která by bez něj znamenala to, že by věřitel při nesplácení dluhu nejprve musel podat žalobu na soud, ten by rozhodl o exekuci a pak by teprve mohlo dojít k jejímu vymáhání. Takto vše probíhá bez soudů - což ovšem s sebou nese značná rizika - a dlužno dodat, že hlavně pro dlužníky.

Čtěte také:

I proto se možná návrh novely nelíbí exekutorům. „Změny, které by se schválením této úpravy exekučního řádu mohly vejít v platnost, by výrazně pocítili nejen exekutoři, ale i věřitelé a dlužníci, pro které by mohla být orientace v exekučním řízení za nového uspořádání extrémně složitá," řekl ParlamentnímListům.cz David Tala z Exekutorského úřadu Přerov. Podle něj je velmi pravděpodobné, že navýšením úkonů při zachování stejného exekučního tarifu by došlo i k oslabení vymahatelnosti a možné destabilizaci systému.

SLEDUJEME téma EXEKUCE

V praxi to však znamená to, že by se příjmy exekutorských úřadů mohly snížit. Pokud vy totiž poslanci odsouhlasili zrušení exekutorských zápisů, na celé mašinérii exekucí by totiž začaly vydělávat notáři. Právě u nich by totiž zápisy měly být prováděné. 

Exekutorům se nelíbí ani návrh na slučování exekucí

Pokud by zmiňovaná novela v úterý prošla sněmovnou v této podobě, další  - pro exekutory  - výrazně negativní změnou, by bylo slučování exekucí proti stejnému dlužníkovi.

Čtěte také:

To je totiž pro dlužníky, které mají na sebe uvaleno hned několik exekucí, většinou původně v řádech několika stokorun či částky do deseti tisíc, často likvidační. Dluhy si totiž mezi sebe rozdělí hned několik exekutorských kanceláří a ty všechny vymáhají dlužnou částku se vším navýšením - v současné době to znamená, že i u dluhu do tisíce korun, musí dlužník zaplatit minimálně zhruba 25 tisíc korun.

Například za dluhy při několika jízdách načerno, pak není výjimkou, že ačkoli je věřitel stejný - tedy Dopravní podnik, který ve finále obdrží stejně jen  a pouze onu dlužnou částku za pokutu, zaplatí dlužník již při čtyřech pokutách 100 tisíc korun a více. Je nesporné, že lidé by měli své dluhy platit, ovšem v takovýchto případech to často znamená pro dlužníka dlouhodobou likvidaci. Pokud by totiž zaplatil ony pokuty, které DP (či jiná společnost) vymáhá naprosto po právu, plus náklady jedné exekutorské kanceláře, která by je hromadně převzala, zaplatil by zhruba čtvrtinu toho, co nyní.

Dozajista by si do budoucna na černé jízdy a neplacení závazků dal pozor, přesto by mohl nadále fungovat bez toho, aniž by se dostával v důsledku toho, že by měl skoro po celý rok obstavený účet, mzdu i majetek, do dalších dluhů, jimiž by umořoval své nezbytně nutné náklady na přežití. 

Čtěte také:

David Tala z Exekutorského úřadu v Přerově však varuje: "Ono to sice zní pěkně, ale jednoduché by to nebylo. Jak by se určovalo to, kdo tedy nakonec má všechny pohledávky  vymáhat? A ty exekutorské úřady, které by ty pohledávky musely předat tomu jednomu, by mohly dokonce i bankrotovat. Vždy jsou totiž hodnoceny i podle úspěšnosti toho, jak dluhy u dlužníků dokážou úspěšně vymoci," řekl ParlamentnímListům.cz.

Něco si exekutoři ale chválí. Například vypuštění soudního navržení exekuce

Přesto v sobě nese novela zákona o exekucích i řadu pozitivních úprav. Jako jednu z nich vidí přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána vypuštění soudního nařizování exekucí.

„V praxi tato redukce povede k urychlení exekučního procesu, a to až o šest měsíců u jednoho exekučního řízení," říká Vrána.

Čtěte také:

A dodává, že co nejrychlejší průběh exekučního řízení je vždy v zájmu všech zúčastněných stran, proto tento bod novely považuji za velmi praktický a přínosný.

Další významnou změnu, pokud novela projde v navrhované podobě, představuje navržený nový způsob exekuce správou nemovitosti. Vedle prodeje dražbou tak má být zaveden takzvaný exekuční prostředek, který bude čerpat ze zisků získaných z nájmu nemovitosti. Dále prostřednictvím možného zavedení dražby členských práv v bytových družstvech by exekutor byl schopen pro věřitele získat oproti dnešní úpravě výtěžek v řádu násobků plnění, což by snížilo zatížení povinného.

Mnoho zabavených nemovitostí se nedaří prodat ani za polovinu odhadní ceny

Věřitelé by mohli zaznamenat pozitivní změnu i v možnosti snížit nejnižší podání při dražbě nemovitostí v případě předchozích neúspěchů s prodejem této nemovitosti. „Okolo 50 % dražených nemovitostí si totiž dnes nenajde své kupce ani při opakované dražbě, tj. za polovinu odhadní ceny," doplnil Tomáš Vrána.

Podle něj soudní exekutoři sice vnímají, že je třeba v rámci potřeby změn v justici některé věci nově upravit a byť byly původní návrhy novelizace dobře myšleny, cestou připomínek se do konečné podoby návrhu dostaly již výše uvedená negativa. „Snažíme se vysvětlit, že některé neuvážené snahy mohou vést k destabilizaci fungujícího systému. Rovněž v rámci tak rozsáhlé novely chceme upozornit na chybějící úpravu nástupnictví soudního exekutora při ukončení činnosti s poukazem na kontinuitu výkonu úřadu," říká Vrána.

Každý desátý Čech má s exekucí vlastní zkušenost

Češi s dluhy bojují stále častěji a více. V minulém roce zaznamenával registr exekucí již počet dlužníků s tímto problémem ve výší milion. To znamená - pokud by se exekuce rozdělily po jedné spravedlivě mezi populaci (což však tak nelze, poněvadž na některé dlužníky je uvaleno i několik desítek různých exekucí), tak každý desátý Čech včetně kojenců má s exekutory již osobní zkušenost. A nutno dodat - že nejčastější exekuce vznikají z původních dluhů v řádech stokorun - přerůstají však do pohledávek ve výši desítek tisíc. Mnozí lidé proto žádají soudy o vyhlášení osobního bankrotu, každým měsícem jejich počty narůstají. ne každému však soud nakonec vyhoví. Shrozbou další ekonomické krize se pak dá očekávat, že počty lidí v exekuci či v osobním bankrotu budou ještě stoupat.

Čtěte také:

Ne každý přitom ví, že exekuci může i v současné době uvalit exekutor nejen na majetek, bankovní účet či plat, ale také některé sociální dávky. O tom, že by se to rozšířilo v některých případech i na životní minimum, mají poslanci v rámci novely také jednat. 

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …