Prezident čtenářům PL.cz: Ještě se můžeme vyhnout euru

09.03.2011 5:56

Prezident Václav Klaus odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Byla mu mimo jiné adresovaná i otázka, zda je vůbec ještě možné vyhnout se přijetí společné evropské měny. Odpověděl: Ano, je.

Prezident čtenářům PL.cz: Ještě se můžeme vyhnout euru

Už při exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident naznačil, že nejvýhodnější by pro Česko byla varianta měnové výjimky, jakou má například Británie nebo Dánsko. Evropská unie totiž podle něj u značné části české veřejnosti začíná ztrácet na atraktivitě. "Život v Unii už pro naše občany není souhrnem nereálných snů, které šířili naši euronaivisté. Je to život v realitě. V realitě byrokracie, centralismu, regulace," řekl Klaus.

Více: Klaus: Komunistickou orientaci v hlavách 15ti procent voličů nezrušíte

A právě proti těmto aspektům by se Česko nemělo bát bojovat. Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz položil Klausovi otázku: "Pane prezidente, lze se u nás euru ještě vyhnout?"

"Podle mne ano," odvětila hlava státu. "Právě onou cestou opt-outu, který by bylo dobré sjednat." Vyjednávání by se měla chopit vláda Petra Nečase. Premiér se už nechal slyšet, že Česko euro nepřijme, dokud na to nebude po všech stranách absolutně připraveno. A to zatím není.

Dialektický marxista? Pan Just je asi básník

"Taktickými detaily jsem se nezabýval," odpověděl Klaus v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, zda Nečasova vláda vyjednává výjimku z Lisabonské smlouvy dostatečně. "Pevně ale věřím, že vláda svůj slib dodrží a výjimku prosadí."

Klausovy (nejen) protievropské názory si vysloužily už spoustu kritiky. Na jednoho kritika upozornil i čtenář ParlamentníchListů.cz s přezdívkou patlal. "Divadelní a mediální kritik Vladimír Just Vás označil za představitele dialekticko-marxistického smýšlení, které skrýváte za bezuzdný kapitalismus. Rád bych slyšel, co byste na to odpověděl."

Více: Intelektuálové Tomský a Just se hádají o Havla, ale i Klause

Prezident se očividně nenechal vyvést z míry. "Pan Just bude asi básník," odpověděl.

Prezident čtenářům odpovídal přes sekci "profily" na serveru ParlamentníListy.cz. I vy se zeptejte prezidenta Václava Klause.

Čtěte:

Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit

Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet?

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …