Štětina a Bublan se dostali do sporu kvůli Hučínovi

03.10.2011 13:25

Senátor Jiří Štětina (za TOP 09) tvrdí, že poslanec František Bublan (ČSSD) a ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang se snaží ochromit činnost sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky ohledně kauzy někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Bublan s nařčením nesouhlasí, Štětina podle něho podléhá paranoie.

Štětina a Bublan se dostali do sporu kvůli Hučínovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

Bublan, jenž v minulosti pracoval v řídící funkci v BIS, zastavil v roce 2000 vyšetřování bombových útoků na Přerovsku potom, co Hučín odhalil jejich spojení s KSČM, uvedl Štětina v dnešní tiskové zprávě. "František Bublan zahájil kriminalizaci Hučína ze strany BIS a inicioval jeho uvěznění," řekl senátor.

Bublan zametá stopy

Bublan a Lang se nyní podle něho snaží paralyzovat komisi pro kontrolu BIS, aby nevyšlo najevo, "že se oba podíleli na přípravě brutálního politického procesu s Vladimírem Hučínem". Poslanec je navíc ve střetu zájmů, dodal Štětina.

Poslanec poukázal na to, že už není v BIS přes deset let a jeho znalosti prostředí mohou být naopak pro komisi přínosné. Kauzu Hučína, jenž byl jeho podřízeným, Bublan v minulosti řešil. Hučín se prý jako někdejší disident zaměřoval výhradně na levicový extremismus a výsledky jeho práce byly katastrofální. "Snažil jsem se ho zachránit, aby dělal jinou problematiku," řekl ČTK Bublan. Trestní oznámení na Hučína prý neinicioval, padlo v době, kdy už v BIS nepracoval.

Štětina vede s BIS spor; obvinil ji, že se ho snaží zastrašovat. Důvodem mají být dokumenty, které podle senátora svědčí o protiprávním postupu kontrarozvědky v Hučínově případu - BIS se prý významně podílela na jeho kriminalizaci. Kontrarozvědka se proti Štětinovým tvrzením důrazně ohradila.

Štětina komisi podklady předal, jsou podle Bublana ale zhruba rok staré a komise se už dokumenty zabývala. Nebylo mezi nimi nic, z čeho by mohla učinit nějaký závěr, dodal poslanec.

Související:

Štětina: Komunisté nazývají Mašíny vrahy, nectí presumpci neviny

Bublan (ČSSD): Nové myšlení?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…