V Pražské křižovatce se lidé loučí s Havlem

19.12.2011 13:40

V centru Pražská křižovatka se lidé loučí se zesnulým bývalým prezidentem Václavem Havlem. Rakev s ostatky někdejší hlavy státu je v odsvěceném kostele svaté Anny vystavena od 12:00. Dagmar Havlová na manželovu rakev položila kytici rudých růží. Se zesnulým se přicházejí rozloučit desítky lidí. Rakev bude vystavena po celý den a také v úterý. Havel zemřel v neděli ve spánku na chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

V Pražské křižovatce se lidé loučí s Havlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

U vchodu do kostela se už dopoledne scházeli lidé všech věkových kategorií, od seniorů po mladé lidi, a přinášeli květiny a svíčky, které zapalovali před budovou. Lidé přinášejí zejména rudé růže, které kladou k rakvi. Ta je umístěna na pódiu, kam se vystupuje po schodech. Lidé se před rakví klaní, řada z nich poklekla a pokřižovala se. Návštěvníci mají v obličejích pohnutý výraz, zastavují se také u malé výstavky fotografií ze života bývalého prezidenta.

Výzdoba od Bořka Šípka

Výzdoba centra je prostá, tvoří ji zejména bílé lilie a rudé růže v úzkých vysokých vázách, nad rakví se vznáší několik stylizovaných skleněných holubic a oranžové skleněné srdce. Výzdobu na místě aranžoval architekt a blízký Havlův spolupracovník Bořek Šípek, který se v minulosti podílel na úpravě prostor Pražského hradu.

Ve středu a ve čtvrtek bude rakev vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu. Na Hradě jsou k podpisu připraveny kondolenční listiny. Pohřeb prvního polistopadového prezidenta se uskuteční pravděpodobně v pátek. Vláda bude dnes rozhodovat o vyhlášení státního smutku.

Vše k tématu skon Václava Havla

Už krátce po oznámení Havlova úmrtí se v neděli odpoledne lidé začali spontánně shromažďovat na různých místech republiky. I dnes od časného rána přicházejí na Pražský hrad, k památníku 17. listopadu na Národní třídu a především na Václavské náměstí. Přinášejí květiny, zapalují svíčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …