V Senátu se flákáte. Lázně! Jak kdo, říká Sobotka

30.10.2011 6:02

Význam Senátu je minimální a je odložištěm vysloužilých politiků, říká o horní komoře Parlamentu krajský šéf Věcí veřejných Miroslav Drobný. Ve svém prohlášení to dokládá mimo jiné i slovy pardubického hejtmana, který si prý chce mezi senátory odpočinout.

V Senátu se flákáte. Lázně! Jak kdo, říká Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

"Hejtman Pardubického kraje tak dost dobře nevědomky zavdal námět na přemýšlení, zda s tímto stavem už konečně něco neudělat. Vždyť i podle jeho slov jde o instituci takovou, kde v klidu můžete po těžké nemoci odpočívat, aniž by to ohrozilo Vaše zdraví. Zůstává otázka, co si o tomto prohlášení myslí jeho straničtí a ideologičtí souputníci v samotném Senátu," píše o Martínkově nešťastném výroku véčkař Drobný.

Senát jako škola rétoriky. Nic víc

Senátorům vytýká i spornou roli v ústavním systému ČR. Stojí prý za zamyšlení, zda současná podoba Senátu již není v Česku přežitá. "Senát jako druhou komoru parlamentu ve svém politickém systému postrádá například Slovensko či Maďarsko. Je to snad známkou menší míry demokracie v těchto zemích," ptá se vysoce postavený člen VV.

Senát podle něj i bez Martínkova výroku ukazuje svou zbytečnost. " Realita je taková, že skutečný význam Senátu je minimální a spočívá pouze v rétorickém cvičení daných senátorů. Dost možná dovedou senátoři zdržet legislativní proces řádově o měsíce, stejně tak není senátorům upíráno právo na podávání svých předloh zákonů. Ale to je asi tak všechno," říká Drobný s tím, že argumentovat proti tvrzení, že Senát je jakýmsi odložištěm politiků, nemá cenu, neboť neexistují reálné protiargumenty.

Čunek: Ano, na fyzický pohyb je to snažší

Oslovení senátoří se ale svého možného budoucího kolegy ze Svitavska zastávají. Horní komora prý může znamenat využití potenciálu politika, který na práci hejtmana celého regionu fyzicky nestačí. "On má pan Martínek pravdu. Hejtman musí především skoro každý den cestovat služebně po celém kraji, což je vysilující a náročné. Pokud ovšem ten člověk dělá senátora, je jeho úkolem zvažovat přínos jednotlivých právních norem pro tuto zemi a mezi schůzemi Senátu se tím může zabývat v klidu své kanceláře. A odborníky, kteří mají k dané problematice co říci, si může pozvat k sobě," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"Pokud funguje jako hejtman "na plné pecky" a z toho pracovního režimu přejde do Senátu, pak je to o něco snažší. I díky tomu dokáže senátor dělat hejtmana a naopak. Ale to, co předvádí třeba David Rath ,tedy hejtman a zároveň poslanec, přitom už nejde. I zde je vidět odlišný režim fungování Senátu," vysvětluje Jaroslav Kubera (ODS) redakci. Neshodne se tak s bývalým předsedou a známým zastáncem "důstojného postavení" horní komory Přemyslem Sobotkou (ODS).

Podle toho hejtman Martínek svým výrokem práci senátorů mírně znevažuje. "Nechce se mi to moc komentovat, pan Martínek asi nemá pravdu. Zde v Senátu je práce docela dost a záleží na přístupu každého zvoleného zákonodárce. Pokud má pocit, že tu nebude nic dělat, tak se to taky dá přežít, ale to samé může jako poslanec nebo i hejtman," vzkazuje na Pardubicko Přemysl Sobotka.

Související:


Čtěte také:

  
Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…