VIDEO Badatel šokuje: Muslimové ničí hroby našich hrdinů v Tobruku. Vládo, konej

16.05.2013 15:22

Šokující video z libyjského Tobruku se objevilo na internetu. Na záběrech z tamního válečného hřbitova muslimští bojovníci, vítězové nad režimem plukovníka Kaddáfího a možná i příslušníci severoafrické odnože Al-Káidy, ničí hroby spojeneckých vojáků, kteří zdejší přístav bránili před německými a italskými agresory. Mezi tisíci padlých jsou zde i Češi, kteří tady v úplném obklíčení také skvěle bojovali.

VIDEO Badatel šokuje: Muslimové ničí hroby našich hrdinů v Tobruku. Vládo, konej
Foto: YouTube.com
Popisek: Záběr z videa z libyjského Tobruku

Naší redakci video z YouTube.com i s patřičným komentářem exkluzivně zaslal známý badatel, historik a hudebník Jaroslav Čvančara. Video je sice skoro rok staré, teprve teď se ale díky němu s jeho šokujícími záběry může seznámit česká veřejnost.

„Zhlédněte otřesné záběry, dokud jsou k dispozici. Hodní, mírumilovní islámci ničí vojenské hroby Britů. Tedy i hroby Čechoslováků v Tobruku. Co na to Evropská unie? Co na to naši politici, novináři? Pštrosí hlavy v písku!“ rozčiluje se Čvančara, který se desítky let zajímá o historii našeho domácího i zahraničního II. odboje a je autorem unikátní třídílné obrazové válečné kroniky Někomu život, někomu smrt. 

Politici na mrtvé hrdiny kašlou

„Proč mlčí politici, proč mlčí novináři, a nejen naši? Dlouhé roky bagatelizují, co nám natropili. Co na to představitelé Evropské unie, co nám do Evropy tuto nepřátelskou ideologii zatáhli tak, že podle mého názoru je situace dnes už zcela neřešitelná?“ ptá se otevřeně našich politických špiček, včetně ministrů obrany a zahraničí, jejichž resorty mají mezi svými povinnostmi přímo uvedeno pečovat o české památky v zahraničí, včetně těch vojenských, a chránit práva českých občanů.

Tedy i těch, kteří už nežijí, ale jejichž hroby se nacházejí v zahraničí. A samozřejmě se ptá i jejich nadřízeného, který je za vše ze zákona i podle zásad politiky přímo odpovědný, premiéra. Podle svých vlastních slov ale Čvančara ví, že jeho apel politici a většina novinářů, kteří straní EU, budou ignorovat a jeho slova jsou tak jen voláním v poušti. A to přesto - nebo tím spíše, že záběry ničení hrobů jsou několik měsíců staré. Podle Čvančary tím spíše.

Navíc je více než pravděpodobné, že k podobnému řádění militantních islamistů dochází i nadále. „Tudíž ani nemá smysl se dál k tomu vyjadřovat. Kostky jsou už vrženy. Mám silné obavy o další osud naší příští generace,“ dodává znechuceně badatel a historik Čvančara.

Tobrucká krysa nechápe

Neuvěřitelné záběry fanatiků, ničících válečné hroby těch, kteří jim nic neudělali, už z toho důvodu, že jsou více jak 70 let mrtví, nadzvedla také redakcí osloveného válečného veterána plukovníka Pavla Vranského. Shodou okolností také jedné ze slavných „tobruckých krys“, jak obránce tohoto strategického přístavu nazval anglický zrádce ve službách Adolfa Hitlera, přezdívaný spojeneckými vojáky „Lord Haw-Haw“.

„Raději bych to neviděl. Při pohledu na to, co jsem na videu zhlédl, mám smíšené pocity: lítost, vztek a smutek a samozřejmě vzpomínky. Když se po osvobození Tobruku jednotka pod vedením tehdy už plukovníka Klapálka naposledy rozloučila s padlými kamarády na tomto hřbitově, zůstává v mé paměti nástup 11. pěšího praporu – Východního před hřbitovem, kde jsme s pohnutím četli nápis 'Toto je posvátná půda, neboť zde leží ti, kdo zemřeli pro svou vlast. Za slunka západu a zrána na ně budeme vzpomínat'," přidává pro ParlamentníListy.cz unikátní vzpomínku válečný veterán Vranský.

„Potom jsme si uvnitř hřbitova prohlíželi už jednotlivě hroby kamarádů, vzpomínali, jak jsme se seznámili, co jsme spolu prožili při ústupu v Polsku, internaci v SSSR a u některých i na společné posezení při volných chvílích. Řada z nás se neubránila zvlhnutí očí. Tohle video mi připomnělo i skutečnost, že na hřbitově v Tobruku leží vojáci různých národností, jako Angličané, Skotové, Irové, Indové, Australani, Jihoafričani, Poláci a snad i další. Tehdy jsme plnili společně úkoly při boji proti hitlerovskému nacismu a italskému fašismu, bez ohledu na národnost a náboženské vyznání. Nemohli jsme tušit, že někdy v budoucnosti bude hřbitov ničen pro náboženskou a národnostní netoleranci,“ zlobí se válečný veterán, který po africkém válčišti zažil i boje nad Velkou Británií a Atlantickým oceánem. Zároveň se však Vranský nestaví proti celému muslimskému světu: „Nechci zde obviňovat muslimské náboženství, protože mě napadá, že západní křesťanství se chovalo před několika staletími obdobně,“ zdůrazňuje Vranský.

A co na to ministr?

ParlamentníListy.cz daly také možnost vyjádřit se k celému skandálu, který se dotýká i České republiky, ministru obrany a bývalému náčelníku generálního štábu Vlastimilu Pickovi. Pod něj totiž přímo spadá Odbor péče o válečné hroby, a je tudíž na věci přímo zainteresovaný. Za ministra poslal vyjádření jeho mluvčí Jan Pejšek, který sdělil, že o ničení tobruckého hřbitova české Ministerstvo obrany už ví.

„Jsme v kontaktu s britskou stranou, která celou záležitost řeší. Jde totiž o britský válečný hřbitov a podle smlouvy z roku 1946 pečuje o všechny válečné hroby na něm britská strana,“ uvedl Pejšek, podle kterého v tuto chvíli nemá česká strana potvrzení, že by byl mezi zničenými náhrobky i hrob nějakého Čechoslováka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…