2024 – už předem nic? Ukrajina: Sprcha těm, co chtějí průlom

03.01.2024 7:21

Opoziční republikáni v USA i někteří další západní partneři Ukrajiny si začínají klást otázku, zda má smysl Ukrajinu nadále podporovat v její snaze osvobodit celé své území, když se jí to nepodařilo za takřka dva roky obranné války proti ruským agresorům. Německý publicista Franz-Stefan Gady jak Ukrajincům, tak jejich západním partnerům poradil, co by měli dělat, chtějí-li proti silnému Rusku uspět.

2024 – už předem nic? Ukrajina: Sprcha těm, co chtějí průlom
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Válka na Ukrajině zanedlouho završí dva roky trvání. Rusové se už dva roky snaží obsadit celou Ukrajinu. Neúspěšně. Ale Ukrajinci se podobně neúspěšně snaží ze své vlasti Rusy vytlačit. V současné chvíli ruští agresoři okupují více než pětinu ukrajinského území. Ukrajinci sice v roce 2023 spustili protiofenzivu, jejím cílem mělo být podstatnou část Ukrajiny osvobodit. Tato snaha však ztroskotala a západní spojenci Ukrajiny čím dál častěji vyslovují pochybnosti, zda může Ukrajina dosáhnout svého maximalistického cíle a obnovit svou územní svrchovanost v hranicích z roku 1991.

Rusové momentálně zesilují tlak ve své zimní ofenzivě a Ukrajinci jim nadále vzdorují.

Publicista Franz-Stefan Gady se v textu týdeníku Der Spiegel rozepsal o tom, co by Ukrajina měla udělat, pokud skutečně chce ve válce proti mnohem silnějšímu Rusku uspět. Chce-li uspět navzdory tomu, že partneři Ukrajiny začínají o úspěchu Ukrajiny pochybovat.  

„Ruská vojenská mašinerie bude i ve třetím roce války stále velmi silná. Ukrajinská armáda jí může čelit, pokud se zdrží ofenziv, zakope se, bude šetřit své vojáky – a bude podnikat protiútoky,“ napsal Franz-Stefan Gady v textu pro Der Spiegel.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39625 lidí

Pro rok 2024 doporučil Ukrajincům držet se tří základních pravidel. V prvé řadě by se měli Ukrajinci bránit. Ve druhé řadě by měli budovat své kapacity a ve třetí řadě by měli podnikat efektivní protiútoky, aby i Rusové pocítili, že s Ukrajinci musejí stále počítat, navzdory své zjevné vojenské převaze.

„Konečným cílem musí být způsobit Rusům co největší ztráty vojáků a techniky. Západní partneři budou muset být stejně trpěliví jako politické vedení v Kyjevě: Nesmějí tlačit ukrajinské ozbrojené síly do unáhlených útočných akcí,“ napsal na sociální síti X Gady. „Ve střednědobém horizontu se Ukrajincům možná podaří znovu zahájit větší manévry. V nadcházejícím roce však pro ně zůstává zákopová válka lepší variantou. To by nemělo vyvolat paniku v západních hlavních městech,“ doplnil.

O situaci na Ukrajině

O situaci na Ukrajině

O situaci na Ukrajině

Jedním z takových rychlých a účinných úderů by mohla být úspěšná akce ukrajinských sil, kterým se podle serveru Ukrajinská pravda podařilo zničit nejmodernější ruský radarový systém Jastreb-AV, který operoval na Ukrajině. Jeho zničení oznámili operátoři Speciálních operačních sil Ozbrojených sil Ukrajiny.

Server upozornil, že radar byl zničen americkým raketovým systémem HIMARS. Jastreb-AV je považován za nejmodernější ruský radarový komplex, který slouží k průzkumu palebných pozic dělostřelectva.

„S pomocí radaru je systém schopen sledovat trajektorii nepřátelských střel a vypočítat přesné souřadnice pozic jeho dělostřelectva. Tyto údaje jsou využity ke zničení nepřátelských pozic,“ stojí ve sdělení armády.

Server Kyiv Post upozornil, že ukrajinská protivzdušná obrana s pomocí amerického obranného systému Patriot sestřelila v poslední vlně útoků deset hypersonických ruských střel. Spolu s 10 Kinžály Rusko vypálilo na Ukrajinu 62 řízených střel Kalibr a 35 íránských kamikadze dronů Šahíd, řekl Zalužnyj.

„Ukrajina pomocí amerického systému protivzdušné obrany Patriot sestřelila 10 z 10 ruských hypersonických aerobalistických střel Kinžál Kh-47M2, které byly v úterý odpáleny na ukrajinská města,“ uvedl ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj na X.

Jak německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock, tak britský premiér Rishi Sunak po ruské útočné vlně ujistili Ukrajinu, že ji hodlají nadále neochvějně podporovat.

Informace o Ukrajině

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To jsou rady baby Jagy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 03.01.2024 14:16:50
Rusové vyrobí pětkrát víc dronů než Ukrajinci. Jejich potenciál je však dá se říct neomezený. Vlastní veškeré zdroje a výrobní kapacity jsou řádově deseti až padesátinásobné, když na to přijde. A na bojišti budou drony pořád důležitější. Takže je jasné, že ta teorie nemůže fungovat. Navíc jsou Ukrajinci v početní nouzi. Čím větší budou klást odpor, tím víc jich zařve. Tohle ale bylo jasné od začátku. Nikdo na rady odborníků nedbal, stejně jako na ně nedbá dnes. Kolik jich ještě musí zemřít? Už se proberte a začněte s Ruskem jednat. To jste ale bohužel měli udělat hned. Ty mrtvé už neprobudíte. Hlupáci.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…