Kauza Tatry: Ve vyšetřování Bartáka mohlo dojít k porušení zákona

30.11.2011 16:35

Ostravské krajské státní zastupitelství, dozorující speciální vyšetřovací týmu Tatra z tamní expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, které šetří údajnou úplatkářskou kauzu nákupu Tatrovek, údajně nařídilo policejnímu vyšetřovateli, aby v případu obvinil zbrojaře Michala Smrže a Martina Bartáka. Bývalý ministr obrany se proti nejnovějším vyjádřením žalobců ostře ohradil. Celou kauzu však od začátku provází celá řada podivných okolností, nad kterými kroutí hlavou i právníci.

Kauza Tatry: Ve vyšetřování Bartáka mohlo dojít k porušení zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Dnešní pokračující obludná mediální konstrukce, cíleně rozpoutaná již před rokem deníkem Mladá fronta Dnes, je nevídaná, šokuje mě a zbavuje poslední víry ve fungování právního státu. Nepamatuji si, že by někdo v minulosti přes média sděloval další postupy orgánů činných v trestním řízení. Toto mě utvrzuje v mém přesvědčení, že kauza Tatra je uměle vykonstruovaná a má sloužit především k mé společenské likvidaci,“ uvádí Barták v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.


„Mám důvodné obavy, že v mnoha případech bylo proti mé osobě opakovaně postupováno nezákonně. Mám též obrovské pochybnosti o cílených zásazích do případu nadřízenými justičními orgány a jejich cílenými úniky do médií. Stále však doufám, že žijeme v právním státě a existuje-li alespoň špetka spravedlnosti, musí být moje jméno brzy očištěno,“ dodal Barták.

Žalobci věděli, že případ je v rozporu s trestním řádem

Na celém případě je také podivné, že celou kauzu dozoruje krajské státní zastupitelství v Ostravě, které k tomu přitom není podle zákona i objektivních skutečností vůbec místně a věcně příslušné. 

Z interních dokumentů Ostravě nadřízeného Vrchního státního zastupitelství přitom má vyplývat, že si sami žalobci uvědomovali, že případ „jede“ v rozporu s trestním řádem a byli srozuměni s tím, že případ vrátí k došetření do Prahy. Ostravská prokuratura přitom nemá dosud na svém kontě v minulosti žádný úspěch v žalování „citlivých“ kauz. 

Související Vyšetřování kauzy Bartáka a tatrovek provázejí pochybnosti


„Od roku 1961 platí v trestním řádě zákonné pravidlo, že pokud ke spáchání trestného činu dojde v zahraničí, zahájí se vyšetřování, respektive ve věci koná soud buďto tam, kde obviněný bydlí, pracuje nebo se alespoň zdržuje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz právník Petr Novák a dodal: „A pokud se nic z tohoto nedá zjistit nebo je mimo území České republiky, koná řízení soud, v jehož obvodu čin vyšel najevo. Nic z tohoto ale v této kauze nehrozilo, takže budu rád, když mně kapacity z Ostravy poučí o mé zaostalosti. Fakt jsem na to zvědavý,“ řekl Novák.

SLEDUJEME: Kauzu Barták


Ještě mnohem zajímavější na celé kauze, táhnoucí se neobvykle dlouhou dobu, že se informace o plánovaném trestním stíhání Bartáka a Smrže dostala na veřejnost přes média. A to přesto, že si policie a státní zastupitelství uložilo ve věci bobříka mlčení.

Do tiskového vyjádření exministra Bartáka zapadá i informace, že dohledový státní zástupce již před časem upozornil žalobce Dušana Táborského již před několika měsíci na možnost porušení zákona týkající se místní příslušnosti.

K tématu Barták: Sledují mě. Je to pokus o mou likvidaci. 20 let po listopadu


Kauza Tatra začala v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Dodávky provázely od začátku potíže, zakázka se kvůli nesrovnalostem, které vyšly najevo během testů, zpozdila (poslední vozy armáda převzala v prosinci 2009). Tatra nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo - s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.

Kontrakt provázela podezření z nestandardních postupů některých aktérů. Dnes ukončil činnost speciální policejní tým a v nejbližší době budou kvůli údajné korupci obviněni dva muži. Server iDnes.cz uvedl, že to jsou bývalý ministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž. 

Čtěte více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…