Šlachta se postavil za Koudelku. Nechápe postup premiéra

14.08.2021 16:10

Vláda souhlasila s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pověřila šéfa BIS Michala Koudelku dočasným vedením i po 15. srpnu. Nového ředitele vybere kabinet po volbách, řekl premiér Babiš. „Myslíme, že taková důležitá funkce má být rozhodnuta novou vládou, která získá důvěru občanů a Sněmovny," uvedl Babiš. Na jednání kabinetu podle něj vystoupil pouze vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). "Informoval členy vlády, že jsem to s ním konzultoval, že s postupem souhlasí. Vláda hlasovala, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel," dodal premiér.

Šlachta se postavil za Koudelku. Nechápe postup premiéra
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí
Boj o post vedoucí figury BIS rozdmýchal emoce na politické scéně. Ty ovšem pokračováním mandátu Michla Koudelky skončily. ParlamentníListy.cz v té souvislosti zajímal postoj předsedy hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Právě zmíněný politický subjekt je horkým favoritem na vstup do PSP.

Šlachta Koudelku podržel.

„Přísaha je jednoznačně pro, aby byl pan Koudelka ustanoven ředitelem BIS znovu. Nechceme, aby bezpečnostní sbory byly destabilizovány, což se nyní může stát. Naší prioritou je, aby bezpečnostní sbory byly stabilní a sloužily občanům České republiky. Od vlády i od opozice je to pokrytectví. Když se jednalo o jmenování nejvyššího státního zástupce, vláda ho jmenovala do funkce bez otálení a opozice chtěla, aby byl nejvyšší státní zástupce jmenován až novou vládou," řekl pro PL někdejší ředitel ÚOOZ.

U ředitele BIS je to podle něj naprostý naopak.

„Nechápeme postup premiéra Babiše, a to z toho důvodu, že celou dobu ředitele BIS Koudelku chválil a teď ho nechce znovu ustanovit. Stabilizace bezpečnostních sborů je velmi důležitá kvůli kauzám, jako jsou Vrbětice," dodal Šlachta.

Koudelka podle Babiše nebude mít omezený manévrovací prostor, když bude funkcí pověřený. V tom vidí rozdíl oproti nejvyššímu státnímu zástupci, kdy vláda nedávno schválila návrh na jmenování Igora Stříže. Premiér považuje za zvláštní, že u nejvyššího žalobce chtěla opozice se jmenováním nového šéfa počkat na novou vládu, zatímco u civilní kontrarozvědky jí to vadí.

Koudelkovu práci v čele BIS opakovaně kritizuje prezident Miloš Zeman. Ten několikrát po sobě odmítl povýšit šéfa BIS do generálské hodnosti nebo příslušníky zpravodajské služby označil za čučkaře. Prezidentovi se nelíbila ani práce BIS v případě výbuchů muničního skladu ve Vrběticích.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…