USA i NATO tlačí na obranu. Ministryni Černochovou čeká zásadní rozhodnutí v otázce vyzbrojení

04.01.2022 15:53

Ministryni Černochovou hned od počátku působení v čele obrany čeká těžké rozhodnutí, které zásadně ovlivní nejen armádu, ale i stav veřejných financí na roky dopředu. Jedná se o osud zakázky na pásová bojová vozidla pěchoty, která s cenou 52 miliard korun představuje nejdražší vyzbrojovací projekt v historii republiky.

USA i NATO tlačí na obranu. Ministryni Černochovou čeká zásadní rozhodnutí v otázce vyzbrojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bojové vozidlo pěchoty

Černochová oznámila před Vánoci, že o osudu zakázky na bévépéčka chce jednat v prvním lednovém týdnu. Chce posoudit varianty, které jí nabídnou vojáci a úředníci, a seznámit s nimi premiéra Fialu.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
Expertní komise pro posouzení nabídek na BVP od tří zahraničních společností začátkem listopadu konstatovala, že nabídky ani jednoho nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit.

Jak k tomu napsal oborový web NATO Aktual, neznamená to ještě, že by nějaká z těchto tří firem byla z výběrového řízení vyloučena.

„Skutečně jsem podrobné informace ještě nedostala. V tuto chvíli nemůžu říci ani náznak směru," uvedla Černochová pro iDNES.cz

Zajímavý je v této souvislosti názor experta na obranu, armádního generála a bývalého náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého, podle kterého bude nutné prověřit, jaké možnosti realizace projektu existují i s ohledem na to, aby tento jediný projekt nezastavil modernizaci zbytku armády.

Šedivý naráží na to, že v souvislosti se stavem veřejných financí by mohlo schválení jedné obří vyzbrojovací zakázky zatížit obranný rozpočet na roky dopředu.

A sebrat tudíž zdroje na další vyzbrojovací projekty.

I když rozhodnutí, s čím půjde za premiérem Fialou, Janu Černochovou čeká, už nyní lze podle expertů na obranu odhadovat možné varianty, které redakce nabízí.

Pokračovat v současné soutěži, která se táhne již čtyři roky, i když žádná z firem nepředložila nabídku splňující stanovené podmínky, a vybrat vítěze. Vzhledem k nejasnostem, které zakázku provázejí, se nedá vyloučit, že neúspěšní uchazeči budou proti výsledku bojovat právní cestou.

Redukovat počet žádaných bévépéček z 210 na výrazně menší počet a tím ušetřit. Této variantě nahrává, že jen část poptávaných BVP jsou bojové varianty s kanónem vyzbrojenou věží. Třetinu vozidel představují ambulance, servisní vozidla a další podpůrné varianty.

Anebo celý projekt zrušit.

Jednalo by se o právně schůdnou variantu, kterou by tři soutěžící firmy musely přijmout.

Ať už se ministryně obrany a premiér (oba za ODS) rozhodnou jakkoliv, vyzbrojování armády by se vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě nemělo zastavit.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
NATO po stažení z Afghánistánu dává důraz na obranu svého území.

To v překladu znamená potřebu rozhodných pozemních sil, které se dokáží rychle přesunout a odstrašit potenciálního protivníka na východních hranicích aliance. Paradoxně by tuto úlohu plnila lépe kolová vozidla, jež se dokáží rychle přesunout po vlastní ose s využitím běžné silniční sítě. Těžká BVP se mohou pohybovat jen po vybraných komunikacích a k místu nasazení je musí dopravit podvalníky. Ty ovšem součástí zakázky na BVP překvapivě nejsou.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken mimochodem v úterý hovořil s Bukurešťskou devítkou (B9) spojenců NATO o nárůstu vojenské přítomnosti Ruska u hranic s Ukrajinou a zdůraznil závazek Spojených států pokračovat v konzultacích a koordinaci se spojenci ve snaze deeskalovat situaci.

Vzhledem k významu zakázky pro armádu, ale i pro stav veřejných financí, je jasné, že odpovědnost za konečné rozhodnutí neponese jen ministryně obrany, ale celá vláda.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…