Výzkum, který zaujme nejen armádu: Ochraňte české kluky v boji, kupte špičkovou techniku

18.09.2019 15:59

„Jsem generál Aleš Opata a mám pro vás velice důležité sdělení,“ tak v červnu letošního roku začala prosba přes Twitter generála Opaty k veřejnosti. Běžným občanům touto netradiční cestou armáda sdělovala, že potřebuje nová bojová vozidla pěchoty. Jedná se o zakázku za 53 miliard korun a mělo by se koupit zhruba 210 vozidel.

Výzkum, který zaujme nejen armádu: Ochraňte české kluky v boji, kupte špičkovou techniku
Foto: Repro Facebook
Popisek: náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata

Anketa

Kdo by byl lepší předseda TOP 09?

hlasovalo: 13252 lidí
ParlamentníListy.cz mají k dispozici průzkum, jenž zpracovala agentura Phoenix research on-line a který zjišťoval postoj české veřejnosti k nákupu nových vozidel. 

Agentura položila respondentům celkem čtyři dotazy. Jaký je váš osobní názor na dodavatele nových bojových vozidel pěchoty? Měl by to být podle vašeho názoru spojenec České republiky v rámci NATO? Je pro vás osobně důležité, aby nová bojová vozidla pěchoty byla již prověřena v aktivní službě a byla nasazena v některé z předních armád? Je pro vás osobně důležité, aby armáda nakoupila bojová vozidla s nejmodernější konstrukcí? Je pro vás osobně důležité, aby Česká republika koupila bojová vozidla s nejlepšími technologiem, které by měly zaručit vyšší bezpečnost posádky, a to i v případě vyšší ceny? 

V případě první otázky lidé odpověděli kladně celkem ve 42 procentech. Záporně pak ve 33 procentech. Odpověď „nevím, neumím odpovědět“ si vybralo 30 procent. 

V případě dotazu, který zjišťoval, zda by bojová vozidla pěchoty měla být již ozkoušena, odpovědělo kladně celkem 50 procent dotázaných. Negativně 26 a neutrálně 24. Podle závěrů agentury je pro občany České republiky důležité, aby vojenská technika byla využívána v jiné etablované armádě. 

Poslední dva dotazy zkoumaly postoj české veřejnosti k technické konstrukci a technologiím, které by nová vozidla BVP měla splňovat. Výsledky podle agentury hovoří jasně. V obou případech byli respondenti pro. Tedy chtějí, aby armáda měla k dispozici BVP s nejmodernější technologií, ale i konstrukcí. Konkrétně: Je pro vás osobně důležité, aby armáda nakoupila bojová vozidla s nejmodernější konstrukcí? Odpovědělo kladně 43 procent a v případě technologií pak kladnou variantu zvolilo 65 procent.  

Historicky největší zakázka na nákup bojových vozidel však od počátku vzbuzuje emoce. Tématu se rozsáhle věnoval například Technet/iDNES.cz. Původně totiž armáda požadovala BVP s bezosádkovými věžemi, následně svůj požadavek změnila na věže osádkové. Podle našich informací je však  tato vývojová varianta překonaná. Zejména z důvodu vyšší bezpečnosti bezosádkové věže, ale také kvůli nižší hmotnosti vozidla. Na podmínky tendru se tak v dubnu letošního roku snesla kritika. Poslanec a člen výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) tehdy reagoval takto: „Tak Armáda ČR má jasno, jaké parametry má mít nové BVP. A osloví dva výrobce ze čtyř, kteří tento požadavek nemůžou splnit. To je jako oslovit výrobce škodovky, aby dodala kamion.“ Kriticky se vyjádřil také opoziční poslanec a člen výboru pro obrannu Karel Krejza (ODS), který interpeloval ministra obrany Metnara. Výběrového řízení se nakonec zúčastní čtyři možní dodavatelé – General Dynamics (BVP Ascod), švédsko-britský podnik BAE Systems (BVP CV-90), PSM (BVP Puma) a Rheinmetall Landsysteme (BVP Lynx).

Aktuálně Ministerstvo obrany hledá právní kancelář na poradenství při nákupu bojových vozidel pěchoty. Poslední rozhodnutí o výběru vítěze ministerstvo zrušilo, jak v srpnu informovaly Lidové noviny. Není to však poprvé. V minulosti jej anulovalo už dvakrát a pouhé hledání právní kanceláře tak trvá více než rok.

K výsledkům průzkumu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i vojenský expert Jaroslav Macošek: „Přestože je vybírání nové techniky z velké časti vojensko-technické rozhodování, jsou zde i aspekty, které mají politický přesah. Otázka, jestli bude dodavatel ze spojenecké země NATO, hodně určuje naše zakotvení v rámci Aliance. Já jsem určitě rád, že česká společnost vnímá navázání na partnery z NATO jako důležitý prvek.“ 

Druhým důležitým sdělením průzkumu je podle Macoška i ochrana života posádky, kterou označila v průzkumu za důležitou vůbec největší část respondentů. „Vzkaz je jasný. Kupte špičkovou techniku, která nejlépe ochrání naše kluky v boji. Na ochraně životů šetřit nesmíme,“ interpretuje výsledky průzkumu vojenský expert. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…