Česko už otevřelo vzdušný prostor

19.04.2010 13:12

Řízení letového provozu (ŘLP) v poledne po třech dnech znovu otevřelo celý český vzdušný prostor pro velká dopravní letadla. Provoz byl obnoven i na všech mezinárodních letištích včetně pražské Ruzyně.

Česko už otevřelo vzdušný prostor

Vulkanický prach z islandské sopky již pátým dnem paralyzuje letecký prostor nad většinou Evropy. Některá evropská letiště se ale pokoušejí částečně obnovit provoz. Ve dvou desítkách zemí nelétají ani osobní ani nákladní letadla z důvodu, že by je sopečný prach mohl poškodit. Ten stále setrvává nad západní, severní a střední částí kontinentu.

Řízení letového provozu v Praze v pondělí rozhodlo o otevření vzdušného prostoru v poledne. Jenže rozhodnutí je prozatím dočasné na 48 hodin. Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové poletí první letadla společnosti Travel Service do Egypta, Tunisu a jedno do Vídně.

V České republice byl od půlnoci vzdušný prostor otevřen ve výšce nad 7,5 kilometru pro přelety letounů na dálkových linkách. Od 11:00 mohou znovu létat vrtulníky letecké záchranné služby v celé ČR, zatím s akutními pacienty. Kvůli letecké uzavírce posílily své mezinárodní vlakové spoje i České dráhy.

I Evropa otevírá letiště. Někde jen dočasně

Německo o víkendu povolilo provoz na několika velkých letištích, ale v neděli večer je opět uzavřelo a tento stav podle aktuálních informací potrvá do pondělního večera.

Také šest letišť v severní části Polska, která byla otevřena v neděli odpoledne, byla v noci na dnešek kvůli silnějším emisím popela znovu uzavřena a povoleny jsou jen přelety nad polským územím ve výškách přesahujících 6 400 metrů.

Podobně se k otevření svých letišť a vzdušného prostoru na severu země, včetně letišť v Miláně či Benátkách, dnes v 07:00 SELČ odhodlala Itálie. Již v 09:00 SELČ byl ale celý prostor do výšky 6 700 metrů znovu uzavřen, a to nejméně do pondělních 20:00 SELČ. Přílety ani odlety nejsou až do odvolání možné ani na Slovensku, v neděli večer však tamní úřady povolily přelety nad výškou 7 500 metrů.

Podobně jsou na tom další země, které buď letiště otevřou v pondělí večer, anebo jako ve francii otevřou většinu letišť v úterý v devět hodin ráno.

Od čtvrtka bylo v Evropě zrušeno 63 tisíc letů, v neděli jich bylo uskutečněno pouze pět tisíc oproti běžným 24 tisícům. Nejvíce zkušebních letů provedla zřejmě nizozemská společnost KLM, která většinu evropského vzdušného prostoru označila za bezpečný. Uvedla to v pondělí agentura Reuters. V neděli také už vypravila dva komerční lety do Asie.

Čtěte také:
Klaus se do Polska dostane. Když ne letadlem, tak vlakem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…