,,Konec vztahů s Německem.” Plyn - stop: Ukázalo se, jak to je. A ještě víc

28.04.2022 4:44 | Komentář

Hrozí naší zemi zavření plynového kohoutu Ruskem? Z vládních kruhů zní taková varování. Sice prý teď takové signály nejsou, ale může se to stát. ParlamentníListy.cz se blíže podívaly na to, jak by to mohlo probíhat, co by se muselo stát a zda je vůbec reálné, aby Ruská federace přestala plyn Česku dodávat. Z našich informací plyne, že jde spíš o plané strašení či neznalost problému. „Rusko nám plyn nevypne, nemá jak. Museli by to udělat Němci, kteří by tím totálně roztrhali vzájemné vztahy,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz elitní český diplomat.

,,Konec vztahů s Německem.” Plyn - stop: Ukázalo se, jak to je. A ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Ruský státní gigant Gazprom vypnul plyn Polsku a Bulharsku. Zdůvodnil to tím, že tyto státy odmítly platit za dodávky této důležité energetické suroviny v rublech. Hrozí tento krizový scénář i České republice? Vláda Petra Fialy oficiálně říká, že zatím takové signály nemá. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„V tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo. Dokonce nejsou ani žádné signály. Ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko udělalo v těchto dnech,“ řekl premiér Fiala. 

Z druhé strany zní vyjádření zvláštního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který tvrdí, že Rusové postupně od plynu odpojí celou Evropu. „Myslím, že dříve nebo později to přijde. Ale nevím, kdy to bude,“ sdělil Bartuška Rádiu Impuls. 

Jaká je realita? Jak by Rusové mohli České republice plyn vypnout? Nijak. Rozhodně ne přímo. Jak naší redakci vysvětlil významný energetický expert, který se stále v energetickém byznysu pohybuje, Rusko nemá žádnou fyzickou možnost, jak naši zemi odříznout od dodávek svého plynu.

„Všechno by záviselo na Německu, které je přímým kontraktorem s Ruskem. My ten ruský plyn kupujeme z Německa a jediná fyzická možnost, jak nás odříznout, je, že by sami Němci museli uzavřít kohout na předávacím místě v Hoře Svaté Kateřiny na státní hranici. Tedy by Rusové museli dotlačit Německo k tomu, aby nám ten kohout zavřelo, třeba pod pohrůžkou, že jinak o ruský plyn přijdou i sami Němci. Nic z toho ale nejspíš nehrozí. Česko je sice na předních příčkách podpory Ukrajiny, ale pro Moskvu jsme pod rozlišovací schopnost, neřeší nás. Riskovat, že by přišli o prodej plynu do Německa, je dost nereálné a stejně tak Němci budou ochotně platit rublem, protože by se bez ruského plynu totálně zhroutili a s nimi také my a další okolní ekonomiky,“ popisuje energetický expert.

Přestože podle jeho znalostí z praxe Česku žádné vypínání plynu nehrozí, významné české podniky začínají být naštvané na Fialovu vládu. „Nebudu jmenovat, ale sám jsem hovořil se zástupci některých největších českých firem a průmyslových podniků a panuje mezi nimi dost silná nervozita z toho, jak naše vláda jedná, nebo spíš nejedná. Jde především o netečnost ve vztahů k zabezpečení budoucnosti a určitým jistotám. Slyšíme jen o samém zvažování, čekání na analýzy, signály a prostě hlavně řeči a řeči. Rétoricky patříme k nejtvrdší linii proti Rusku za jeho agresi, jezdíme si pro potlesk do Kyjeva a na druhou stranu Rusům ochotně platíme za plyn, za který není alternativa. Už teď opět plyn zdražil o dvacet procent, přičemž Němci nám ho prodávají čtyřikrát dráž, než za něj platí Rusku. Především byznys by uvítal, kdyby vláda místo kobercového verbálního bombardování Moskvy systematicky pracovala. Proč začala naplňovat plynové zásobníky až dva měsíce od začátku války? Proč ty zásobníky nejsou státu, a dokonce ani českých firem?“ ptá se závěrem.

Tato slova potvrzují i naše zdroje z diplomacie. „Žádné vypínání plynu se nás netýká, to by musel Gazprom zavřít kohout Němcům. Nikdo nevěří, že by si Německo při omezení dodávek nechalo plyn pouze pro sebe, své podniky a domácnosti a nám to zavřelo. Tím by veškerá unijní solidarita šla do někam. Ve chvíli, kdy by Německo bez problému jelo a tady se nevyrábělo a netopilo, tak by Němci rozbourali veškeré vztahy. Věřím, že to z mé strany je teoretizování a nikdy by to neudělali, protože si uvědomují důsledky,“ konstatuje zdroj naší redakce z Ministerstva zahraničních věcí.

„Není v zájmu České republiky, aby se Německo ocitlo v problémech s dodávkami plynu a spadlo do brutální recese. Už teď je ve vnitropolitické krizi, snad největší za desítky let. Není snad nutné připomínat těsnou navázanost naší ekonomiky na tu německou. Chceme tady snad umřít hlady? Šílené je bohužel to, že ani celá naše diplomacie tohle nevnímá, tady je pořád zakořeněná ta stará struktura, taková vyčpělá pravda a láska, teď tu po chodbách v Černínu chodí s nosem nahoru a tetelí se blahem, jak to tomu Rusákovi nandáme. No dobře, ale pak tady v republice poslední zhasne? Pro pořádek, nevolám po žádném přátelství s Moskvou, ale proboha se už konečně chovejme jako sebevědomá země, podporujme Ukrajinu a nezapomínejme na národní zájmy. Zdaleka ne celému aparátu na nějakých českých zájmech záleží a velká část z nás by ocenila, kdyby vláda našla odvahu udělat pořádek,“ doplňuje český diplomat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…