„Levná česká elektřina musí zdražit.“ Rok 2007. Topolánek. Odhalen začátek našich cen

15.02.2023 4:40 | Rozhovor

Obchodování elektřiny pro české spotřebitele na burze byl geniální plán, ale pouze pro několik firem a jednotlivců. PL to říká expert v oblasti energetiky a bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu Ivan Noveský. Položili jsme mu několik otázek na základě námětu čtenáře na téma energetické burzy. Podle Noveského umožňuje burzovní obchodování s elektřinou cenové spekulace, ale přitom původní argumenty zněly, že to stabilizuje cenu a vyloučí skokové změny. Před změnou přitom cenovou regulaci jednoduše stanovoval stát a obchodovat na burze nás nikdo nenutí. „Žádný předpis EU to nenařizuje,” konstatuje Noveský.

„Levná česká elektřina musí zdražit.“ Rok 2007. Topolánek. Odhalen začátek našich cen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Více než rok je námětem veřejných debat lipská energetická burza a cenové turbulence, které obchodování české elektřiny na této burze způsobilo českým spotřebitelům. Kde se vůbec vzalo, že ceny přestal regulovat stát a vše zůstalo v rukách „volného trhu“?

Okolo lipské burzy je řada věcí, které nejsou veřejně známé, protože obchodování tam samozřejmě není povinné. To je pouze výmysl či výmluva některých zdejších představitelů nebo médií. Stejně jako jsme si založili burzu v Praze a dnes je vlastně jedno, kde se ty obchody dělají, protože burzy v Praze a Lipsku jsou spojené nádoby, v podstatě jde o jedno a totéž. Na pražské burze, která je dnes vlastně filiálkou té lipské, začal ČEZ obchodovat v roce 2007. To bylo za vlády Mirka Topolánka, ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Dnešní šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš byl tehdy jen členem představenstva.

Lze říct, že ta tehdejší parta přivedla elektřinu z ČEZu na burzu a je zajímavé, že tehdy v červenci 2007 byl vytvořen speciální produkt určený právě pro obchod na burze. Šlo o prodej elektřiny do budoucna, v čemž je dnes pověstný zakopaný pes. Elektřina se prodává do budoucna. Tehdy se to zdůvodňovalo tím, že tam nebudou žádné cenové šoky. To v té době říkal Petr Koblic, tehdejší šéf burzovní komory a dnes šéf pražské burzy. Zoufale samozřejmě bojuje o to, aby se elektřina dál udržela na burze a tekly z toho peníze pro burzu, což je ku škodě naprosté většiny českých občanů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Modrá chunta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseporučík Kladívko , 15.02.2023 12:10:59
Poloztoporeny prázdný Topol nadělal této zemi škody jako nikdo nikdy u nás. Místo Mirova si užívá mafianismu ala odss.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…