„Lhali.“ Po 231% růstu plynu Fialu dorazí toto. Už nejen Rusko

27.04.2023 4:44 | Komentář

Nevídaný růst cen plynu v Česku v porovnání s našimi sousedy. Důvod? Vedle jiného též rychlé odstřižení od ruského plynu. „Vláda bere jako pozitivní PR, že za první kvartál jsme neodebrali ani kubík ruského plynu, byť ze zásobníků ho ještě čerpáme. To je jistě pozitivní fakt,  ale vysoké ceny energií české firmy dramaticky poškozují,“ konstatuje expert v oblasti energetiky Pavel Janeček. Změna systému emisních povolenek, což by mohlo dále energie podražit, podle bývalého ministra zdevastuje českou ekonomiku a je to vinou vlády Petra Fialy.

„Lhali.“ Po 231% růstu plynu Fialu dorazí toto. Už nejen Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Nejvyšší meziroční nárůst cen plynu a elektřiny z celé Evropské unie byl v České republice. Podle dat Eurostatu je naše země v čele tohoto žebříčku, cena plynu vzrostla o neuvěřitelných 231 procent.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28105 lidí

Rozdíly v nárůstu cen proti našim sousedům jsou drastické. V Polsku meziročně ceny plynu vzrostly o 21 procent, na Slovensku bylo tempo ještě nižší, šlo o 18 procent.

Premiér Fiala s tím ovšem nesouhlasí a tvrdí, že se evropští statistici spletli. „Kdo dělá chybu, musí být odhalen. Pozvu si zástupce energofirem, ale i orgánů, které se podílejí na statistických číslech, a budeme se bavit o tom, proč ta čísla neodpovídají realitě,“ řekl podle médií předseda vlády s tím, že Eurostat mate veřejnost.

Útok na evropské statistiky důrazně kritizoval ekonom Lukáš Kovanda. Podle jeho slov zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. 

„Politici totiž zpochybněním evidentně bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i její důvěru v EU. Je možné, že se statistici dopustili nějakého metodického přehmatu, ale spíše jen v rozsahu ‚statistické chyby‘. Těžko si lze představit přehmat, jenž by je dovedl k desetinásobnému nadhodnocení růstu cen v ČR v porovnání s dalšími zeměmi středoevropského regionu. Politici by tedy měli vynechat silné výrazy typu toho, že statistici ‚matou‘ veřejnost. Nejprve je třeba se důkladně seznámit s použitou metodikou a tu pak případně třeba i kritizovat – ovšem již se znalostí věci. Nynější zbrklé zpochybnění statistických dat se tak brzy obrátí proti politikům samotným,“ napsal Kovanda na svém twitterovém profilu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dokonce ostře vládě vytkl, že o cenách lhala. „Občané si uvědomují, že jim vláda neříkala pravdu o cenách elektrické energie a plynu,“ poznamenal ve středu večer na CNN Prima News.

Evropskou statistiku a důvody, proč zrovna Česko postihl nejvyšší meziroční růst cen, komentuje pro ParlamentníListy.cz expert v oblasti energetiky Pavel Janeček, bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské.

„Tato situace je tristní a dokonce bych použil slovo tragická. Chápu pana premiéra, že z politického hlediska vysvětlit občanům a firmám na území České republiky, že jako největší exportér elektrické energie přepočteno na osobu máme nejvyšší meziroční nárůst ceny elektrické energie a plynu. Je to neomluvitelné, nevysvětlitelné a panu premiérovi se nedivím, že to politicky není schopen vysvětlit. Na druhou stranu je úplně jedno, jestli jsou do této statistiky započítána procenta XY, a tedy je zcela jedno jestli je nárůst 231 procent nebo méně při započtení 15-, 10- nebo pětiprocentní slevy o které mluví ČEZ, stejně tak můžou být zpochybněna čísla ostatních srovnávaných států. Podstata je, že ceny jsou extrémně vysoké a nezáleží na tom, jestli ostatní mají nízké ceny a nízké nárůsty z důvodu, že mají dlouhodobý kontrakt na dodávku plynu nebo proto, že ceny zastropovaly. V každém případě firmy ze zemí, které mají nízký nárůst cen energií, jsou v nekonečné výhodě proti českým firmám a českým občanům, protože ty žádný benefit z vysokých cen rozhodně nemají či lépe řečeno jsou právě těmito vysokými cenami postiženi. Toto je zcela klíčové. Důležité je, že jsou samotné ceny extrémně vysoké a vláda se o to nepostarala,“ konstatuje Pavel Janeček.

Obrovský rozdíl v nárůstu cen v naší zemi a sousedním Slovensku je pak dané také tím, že Slováci stále odebírají ruský plyn. Podle serveru Politico totiž Slovensko odebírá 60 procent své spotřeby plynu z Ruska, v případě ropy jde o 95 procent a u jaderného paliva 100 procent.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41729 lidí

„Na Slovensku jsou ceny zastropovány a ano, nadále odebírají ruský plyn, stejně jako Maďarsko, Rakousko a Itálie. Zkapalněný ruský plyn pak nadále odebírají mj. Francie  státy Pyrenejského poloostrova. Důvodu pro extrémní zvýšení cen je více, a jedním, proč u nás tolik ceny narostly, je ten, že jsme se tak rychle odstřihli od ruského plynu. Vláda bere jako pozitivní PR, že za první kvartál jsme neodebrali ani kubík ruského plynu, byť ze zásobníků ho ještě čerpáme. To je jistě pozitivní fakt, ale vysoké ceny energií české firmy dramaticky poškozují. U nás jde ale primárně o elektrickou energii, kterou používá 100 procent občanů, zatímco plyn méně. Na Slovensku se vláda dohodla se Slovenskými elektrárnami a ‚zastropovali‘ cenu na 60 eurech za MWh. Podívejte se, za jakou cenu čeští obchodníci, primárně ČEZ jako benchmark, prodávají elektrickou energii,“ dodává pro PL Janeček.

Nyní se výrazná část občanů obává dalšího růstu cen energií v reakci na schválené zpoplatnění emisních povolenek z vytápění budov a silniční dopravy. Vůči tomu se ostře vymezila opozice, ale i někteří překvapivě politici vládní koalice, především z ODS.

Změnu odsoudil bývalý ministr dopravy vlády Vladimír Budínský, který provozuje organizaci Konec uhlí – nová energie. „Je to potvrzení, že nastávající brutální zdražení povolenky EU zavinila vláda ČR během svého předsednictví. Tento čin Fialovy vlády, který zdevastuje ekonomiku České republiky, vejde do historie a nesmí být zapomenut. Schválením zdražení povolenek v Bruselu je konec uhlí u nás za 3-4 roky zpečetěn. Naše vláda a politická reprezentace ani neví, co způsobila,“ reagoval nekompromisně na twitterovém účtu svého spolku Budínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak podle fialova gangu už dezinformace šíří i ČSÚ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 27.04.2023 11:58:01
takže Fiala bude asi usilovat o cenzurní zablokování dezinformačního webu ČSÚ a statistiku, která bude ukazovat, jak dobře na tom jsme, si bude produkovat sám. Po předchozí cenzuře kritiků a oponentů od těchto tzv. "demokratů" by mě to už ani nepřekvapilo.

|  12 |  0

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…