Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

06.05.2024 7:21 | Analýza

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým firemním zákazníkům, kterým slibuje, že jim „pomůže spočítat uhlíkovou stopu podnikání“ a podporuje je v přechodu k „bezuhlíkovému fungování“ včetně nahrazení vnitřních uhelných zdrojů ve firmě. Co to znamená ve skutečnosti? Majitel firmy Fedog Ivo Solnař pro ParlamentníListy.cz popsal, jak mu při návštěvě banky přistála na stole k podepsání „uhelná doložka“. „Bylo mi vysvětleno, že se v podstatě zavážu bance, že ve firmě nebudu topit uhlím,“ říká klient a podnikatel s tím, že kdyby po podpisu tuto podmínku porušil, čekaly by jej vážné důsledky.

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel
Foto: Repro newsletter ČSOB
Popisek: Mailová kampaň ČSOB

Skupina ČSOB se v Česku prezentuje nejen tím, že „motivuje klienty k zeleným řešením“ a „myslí zeleně“. Kromě toho, že například nabízí svým klientům, že jim spočítá jejich uhlíkovou stopu a upozorní je na to, jaké množství emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů přináší jejich životní styl, se také snaží emisní politiku uplatňovat i vůči svým firemním klietům.

ČSOB, která je dceřinou společností belgické KBC Bank, v posledních letech dává najevo, že někteří její klienti u ní mohou narazit, pokud nebudou vyhodnoceni, že nemají dostatečně zelený přístup. ČSOB jako vůbec první banka v Česku již v červnu 2021 ukončila financování uhelných projektů a nepodílí se na financování, pojištění ani poskytování poradenských služeb v oblasti výroby elektřiny založené na spalování a těžbě uhlí a u firem není neobvyklé, že bankéři posuzují dopad jejich činnosti na životní prostředí, což pak ovlivňuje úvěrová rozhodnutí.

„Jsme si vědomi toho, že změna klimatu je jednou z největších globálních výzev pro 21. století. Proto jsme v rámci své environmentální odpovědnosti přijali řadu dalších opatření s cílem vytvořit zdravější životní prostředí a zpomalit tempo globálního oteplování přechodem na nízkouhlíkové hospodářství. Skupina ČSOB bude nadále aktivně podporovat tvorbu energie z obnovitelných zdrojů, bezpečnou mobilitu, cirkulární ekonomiku apod. Naproti tomu jsme s ohledem na zásady udržitelného podnikání zpřísnili podmínky pro obchodní transakce,“ píše banka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co má uhlí společné s bankovními službami ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 06.05.2024 9:20:54
Ato až bude digitální měna, pak nám zablokují účet a máme "vymalováno" !

|  15 |  0

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…