Ptali jsme se ekonoma, co bude příští rok. Má pro vás radu

26.12.2011 7:06

Nic pozitivního pro příští rok nevidím, říká stínový ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD). Politika je podle něj prapodivné divadlo, o kterém zvažuje, zda v něm chce ještě hrát. To podnikatel Roman Šmucler se na příští rok těší, je to podle něj šance, jak začít s čistým stolem. Ekonomka Markéta Šichtařová varuje, že zdražovat se může víc, než kolik čekáme. A Pavel Kohout, rovněž ekonom, vzkazuje a radí - jisté je, že byly Vánoce, jisté je, že bude Silvestr a všechno ostatní nejisté.

 Ptali jsme se ekonoma, co bude příští rok. Má pro vás radu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Blíží se příchod Nového roku, který většina z nás bere jako symbol odchodu vesměs věcí nepříjemných a naději na příchod šťastnějšího období. Jenže eurozóna se potýká s krizí, která se nevyhne ani České republice. Před námi je start reforem, které prý nás podle opozice a odborů ožebračí. Je tedy patrně čas na otázku, jak to tedy bude v tom příštím roce 2012?

Nikde světlo na konci tunelu?

„Já žádné pozitivní věci nevidím. A teď to nebude ani politické zamyšlení. Ale podle mě se lidé vydali na špatnou cestu. Na celém světě jdou nějakou špatnou cestou. A hlavně jsou některé jejich činy absolutně dezinterpretovány. Navíc se společnost celosvětově rozděluje na ty, kteří mají, a na ty, kteří nemají, na ty kteří, můžou proti těm, kteří nemůžou. A to je špatně,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD.

„Já si myslím, že ta cesta je bohužel špatná. A je to všechno o komunikaci. My dnes víme o každém maléru, který se stane na souostroví Fidži za pět minut, a to také není dobře. Dříve lidi přeci jen neměli tolik starostí za ty ostatní, kteří momentálně měli problémy, protože byli někde strašně daleko a než se to doneslo, tak už ten problém neměl ten osten. A dnes mi cítíme bolesti celého světa, které nám média neustále nakládají,“ rozvíjí Jandák dále své úvahy.

„A pak – mám strašně nepříjemný pocit, že se s lidmi hraje něco strašně nedobrého. O některých osobách se říká, že jsou to hrdinové a oni nejsou hrdinové. O někom se říká, že je to zbabělec a zločinec a on to není zbabělec a už vůbec ne zločinec. Prostě vládne tu médiokracie a tu samozřejmě zase řídí určité kluby, určitá seskupení na světě,“ konstatoval sociálnědemokratický poslanec.

Možná to zabalím

„Není to teorie o nějakém velkém spiknutí. Je to jenom o tom, že jsou to lidé, kteří si s druhými dělají co chtějí. A to je, proč pořád přemýšlím čím dál víc o tom, že politika už není politikou a já bych v tomto prapodivném stroji, v tomto prapodivném divadle pomalu už hrát nechtěl,“ dodal redakci na vysvětlenou Jandák.

To podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler se na příští rok těší. „Já se naopak na příští rok těším, protože všechny ty problémy, o kterých se neustále mluví, v sobě mají pro příští rok potenciál, že se spousta z nich vyřeší. Čili pokud jsme měli pocit, že je spousta věcí v nějaké marasmu - politicky a ekonomicky - a nezmění se to, tak já si myslím, že nadějí příštího roku je, že dobré věci, které v tomto státě jsou, tak se budou rozvíjet a špatné věci se nějakým způsobem odstřihnou,“ řekl Šmucler ParlamentnímListům.cz.

Příští rok je prý šance

„Prostě já příští rok vidím jako šanci začít pracovat s republikou na nule. Tak jako nějakou republiku založil pan Havel, tak teď je symbolicky šance přestat dělat některé věci špatně,“ míní Šmucler a poukazuje přitom především na obor, který je mu blízký – tedy zdravotnictví.

„Především z pohledu zdravotnictví to já vidím jako rok, na který se vysloveně těším. Věřím, že taková ta zařízení, která přežívají už od socialismu a kde se poskytuje mizerná péče, tak se konečně zavřou. A díky tomu zbudou, a to i přes krizi, finance naopak na ta zařízení, kde se péče poskytuje kvalitní,“ dodal Šmucler.

Podle něj určitě nelze přehlédnout, že můžou hrozit projevy občanské neposlušnosti. „I nad tím se budou muset politici zamyslet a může to přinést své pozitivní ovoce,“ zamýšlí se Šmucler a dodává: „Někoho třeba konečně napadne, že taková věc, jako třeba dálnici, může dělat soukromá firma, která bude vybírat mýto. Možná je to nepopulární, ale udělat se to dá, stejně jako celá řada dalších věcí, díky kterým se soustředí peníze na důležité věci, jako je třeba školství nebo policie. Čili já věřím, že příští rok je šancí, jak s mnoha věcmi konečně pohnout,“ uzavřel Šmucler pro ParlamentníListy.cz.

Neobávajte se, to je zbytečné

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout příliš budoucnost „věštit“ nechtěl. „Já bych se nechtěl pouštět do nějakých dalekosáhlých předpovědí, ono to ani není možné. Jasné je, že byly Vánoce. Jasné je, že 31.12. bude Silvestr a jinak není jasné nic, když to řeknu takhle. Co chcete ještě vědět?“ opáčil na dotaz ParlamentníchListů.cz Kohout.

Na otázku, zda to tedy znamená, že ekonomická situace pro příští rok je zcela nejistá, Kohout odtušil: „Ona byla vždycky nejistá. Loni byla nejistá, předloni byla nejistá, před deseti lety byla nejistá a před dvaceti lety byla ještě nejistější. Já mohu jen říct, ať se lidé ničeho neobávají, to je vždycky zbytečné,“ uzavřel Kohout.

Může být hůř než jsme mysleli

Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová byla přeci jen sdílnější: „To, co se bude dít v lednu, to už je víceméně veřejně známé. V lednu to bude jenom to horší. To znamená zdražování energií, všeho zboží, které je v současnosti ve snížené sazbě DPH. Čili potraviny, léky a podobně,“ míní Šichtařová pro ParlamentníListy.cz. Podotýká nicméně, že zdražení potravin nebude tak patrné z toho důvodu, že už nyní se plíživě zdražuje, aby lednový nárůst nebyl tak markantní.

„Na co bychom se ale měli připravit a co ještě není tak v povědomí je, že ač to není zatím oficiálně nikde řečeno, osobně odhaduji, že je velmi pravděpodobné, že v příštím roce přijde dvojí zvýšení DPH,“ varuje ekonomka.

„Budou se totiž pravděpodobně velmi špatně vyvíjet veřejné finance a tedy státní rozpočet a vláda pravděpodobně přistoupí v průběhu příštího roku k ještě jednomu zvýšení DPH, ačkoliv s tím veřejně zatím příliš neoperuje,“ objasnila ParlamentnímListům.cz svoji úvahu Šichtařová.

„A toto zdražení může být daleko razantnější právě proto, že se s ním dopředu nepočítá. Zatím se ta vyšší daň jakoby rozpouštěla do vyšších cen postupně. Vlastně už část jsme viděli v prosinci, část se projeví v lednu a únoru. Pokud se ale ze dne na den bez jakéhokoliv varování zvyšuje DPH třeba na dvacet procent, tak by to potom vedlo ke skokovému zvýšení cen, a to by jistě bylo bolestivější,“ dodala.

...šance tu přeci jen je

Pozitivem by teoreticky podle Šichtařové pro příští rok mohlo být, kdyby dospěla ke konci evropská dluhová krize. „Já osobně si myslím, že hodně by dluhovou krizi mohlo pomoct vyřešit, kdyby se třeba rozdělila eurozóna. Ono se to v roce 2012 s největší pravděpodobností nestane, ale může se o tom hodně mluvit v tom smyslu, že se to naplánuje,“ soudí Šichtařová.

„To by podle mě byl pozitivní impuls, ačkoliv ho mnozí vnímají jako negativní. Pozitivní by to bylo z toho důvodu, že by toto řešení ukázalo světlo na konci tunelu – nějaké řešení. Řešení, které by naznačilo konec dluhové krize a tedy šanci, na zrychlení hospodářského růstu,“ myslí si ekonomka.

„Podle mě, kdyby se v příštím roce dohodlo rozdělení eurozóny, tak by s největší pravděpodobností ekonomiky zareagovaly pozitivně určitým zrychlením, protože investoři by viděli naději. A to by se jistě projevilo i u nás v nějakém rychlejším hospodářském růstu. A tím pádem všechno to negativní, co jsem jmenovala by se nemuselo odehrát tak dramaticky a v takové hloubce,“ uzavřela Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…