„Zničení lidstva, ovládnutí světa.“ Protesty Němců odhalily zlou pravdu o potravinách

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
09.01.2024 10:30 | Zprávy

Akce masívního odporu evropského významu, na který bude muset spolková vláda reagovat. Bojují i za naše zemědělství. I to zaznělo ze strany českých zemědělců k velkým protestům jejich protějšků v Německu. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřili členové Klubu 2019, jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů a exprezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, exsenátor a další exprezident Agrární komory ČR Jan Veleba a předseda představenstva zemědělského družstva Luděk Radil.

„Zničení lidstva, ovládnutí světa.“ Protesty Němců odhalily zlou pravdu o potravinách
Foto: Repro X
Popisek: Němečtí zemědělci na cestě do Mnichova

Zemědělci v Německu se rozhodli protestovat kvůli chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu a proti konci dalších úlev. Jak někteří uvádějí, v posledních letech se prý stali otroky byrokracie. V pondělí tak na protest blokovali po celé zemi řadu silnic a dálnic. Neprůjezdné byly i některé hraniční přechody. Čeští zemědělci Zdeněk Jandejsek, Jan Veleba i Luděk Radil odpověděli na otázky, jak vnímají protesty německých zemědělců, zda jsou podle nich oprávněné a jestli němečtí zemědělci bojují i za „jejich věc“.

Zelený úděl? Likvidačními nařízeními způsobí nedostatek potravin vlastní produkce…

Na otázku, jak vnímá protesty německých zemědělců, odpověděl jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů, exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Zdeněk Jandejsek: „Protesty německých zemědělců jsou reakcí na nesmyslné řízení zemědělské politiky EU a vlastní vlády, která na základě zelených nesmyslů slouží světovým globalistům, kteří se pokoušejí likvidovat lidskou populaci s cílem ovládnout celý svět a nastolit novou totalitu,“ nebral si servítky. 

            

Protesty jsou podle něj rozhodně oprávněné. „Zemědělcům jde o to, aby Evropa byla nadále soběstačná a zrušil se Zelený úděl, který svými likvidačními nařízeními způsobí nedostatek potravin vlastní produkce, sebere zemědělcům práci a kvůli kterému budeme nuceni dovážet ještě více potravin, v některých případech třeba i nepříliš dobré kvality,“ říká Zdeněk Jandejsek.

Protesty německých zemědělců dle jeho mínění bojují i za naše zemědělství. „Jejich požadavky jsou i našimi požadavky, jde nám přece o udržení životního prostředí, a to je v souladu s vyváženým produkčním zemědělstvím, které půdu zúrodňuje. Úhory a mulčování trávy zhoršují úrodnost půdy a zapříčiňují oteplování krajiny,“ vysvětlil na závěr předseda představenstva akciové společnosti Rabbit CZ Zdeněk Jandejsek.

Zdeněk Jandejsek

Spolková vláda bude muset reagovat… A co naši oboroví představitelé?

„To už nejsou běžné protesty, ale akce překračující zákon, akce masívního odporu evropského významu, na který bude muset spolková vláda reagovat,“ říká další exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba a dodává: „Tyto (pondělní) akce jsou opravdu nevídané svým rozsahem po celém Německu, jichž se zúčastnilo určitě více než 10 000 vozidel (traktorů a jiných dopravních prostředků), které blokují dálnice a dva hraniční přechody s Českou republikou. Konkrétně v Mnichově se zúčastnilo cca 5000 vozidel, Hamburk hlásí 2000 vozidel, Kiel 1400 vozidel!“ dodal konkrétní čísla, která získal od kolegy přímo z Německa.

I podle Jana Veleby jsou protesty rozhodně oprávněné. „Už ten obrovský rozsah odpovídá za mě – jsou oprávněné! Spolková vláda se rozhodla postupně zrušit daňové úlevy na zemědělskou naftu. Dále měla v úmyslu zrušit osvobození od daně z motorových vozidel a v budoucnu by tak museli zemědělci platit daň z každého traktoru a zemědělského vozidla. Nechci zabíhat do podrobných čísel, která má Klub 2019 k dispozici, ale v případě zrušení podpor (dotací) podle plánu by zemědělci přišli o 10 procent svých ročních příjmů. Spolková vláda doufala, že v tomto roce ušetří přibližně 900 milionů eur,“ vysvětlil Jan Veleba.

Také odpověděl na otázku, zda němečtí zemědělci bojují také za „jejich věc“, tedy vlastně za české zemědělce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak může být ministrem zemědělství někdo jako naprostý amatér Výborný, další přisluhovač neschopného Bruselu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArtur , 09.01.2024 13:08:07
když tady čtu navýsost fundovaná výjádření tří špičkoých odborníků v zemědělství, které aroganti s pětikoalice rozhodně nepustí ani do odborné diskuse. Voliči této 5demolice, ovšem velmi zblblí propagandou, spáchali svým hlasováním zločin na této zemi.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…