A teď podle ČSSD. Víme, jak to skutečně myslí s důchody

25.03.2013 7:28

Nejen pravice, ale i sociální demokracie připravuje „svoji“ důchodovou reformu. Jedno mají oba dva záměry společné – v budoucnu by se měl více než doposud uplatnit princip zásluhovosti. Pravicový recept tkví ve druhém pilíři, kam si lidé mají platit ze svého a stát jim za to převede několik procent z průběžného důchodového systému. I když už tato možnost začala platit, sociální demokraté ji hodlají zrušit a nabídnout jiný model.

A teď podle ČSSD. Víme, jak to skutečně myslí s důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

„Druhý pilíř považujeme za mrtvě narozené dítě,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz expert sociální demokracie na ekonomiku a sociální politiku, profesor Martin Potůček. A navrhuje zavedení příspěvkově definovaného důchodového systému (tzv. NDC), který považuje za dlouhodobě nejvhodnější řešení zajištění českých důchodců. Tento systém kombinuje zásluhovost, tedy aby výše důchodů korespondovala s výší příspěvků pojištěnců vložených do systému během jejich ekonomické aktivity, s principem solidarity. „Někdo tento systém ztotožňuje se systémem, v němž se uplatňuje jen princip zásluhovosti, tedy že vám systém přesně dá jen to, co do něj dáváte. A to jsou někdy i záměrně vytvářené dezinterpretace, které se pak šíří mezi lidmi a vytvářejí nesprávný obraz. V tomto modelu se uplatňuje zásluhovost i solidarita,“ zdůraznil.

K důchodcům jsme obecně velmi skoupí

Profesor Martin Potůček vysvětluje, že myšlenka zavést tento model, o němž se hovořilo už před lety v rámci první Bezděkovy komise, nikdy nebyla shozena se stolu. „Tehdy se tento model promýšlel ve vztahu k aktuální podobě zdrojů, které byly v té době k dispozici. Na rozdíl od zaníceného propagátora tohoto modelu, profesora Jaroslava Vostatka, se domnívám, že tady v tuto chvíli nejsou podmínky ho zavést, protože my jsme zatím k důchodcům velmi skoupí,“ vysvětlil profesor Potůček, proč je přesvědčen, že by mohl být zaveden v horizontu osmi až patnácti let.

Musíme vytvořit ekonomické podmínky a dosáhnout konsensu

Ve světě se z toho, co společnost vyprodukuje, důchodcům přerozděluje výrazně více. „Abychom tedy mohli tento model zavést, musíme vytvořit podmínky pro to, aby se zdroje zvýšily. A to si vyžádá čas, nejen na zotavení ekonomiky, ale i na dosažení široké společenské shody,“ konstatoval. Profesor Potůček je přesvědčen, že vláda, která bude více levicově zaměřená, bude ochotna rozdělovat na sociální výdaje ze státního rozpočtu více než současná vláda. „Nyní jde na důchody zhruba osm procent HDP, v budoucnu by mělo jít procent alespoň deset,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Systémy není možné neustále měnit

Problém s druhým pilířem důchodové reformy, kromě toho, že podle něj přišel v naprosto nevhodnou dobu krize finančních trhů, hospodářské recese a rostoucí nezaměstnanosti, spočívá v tom, že nebylo takové shody dosaženo. „A to je u zavedení takových rozsáhlých a podmínky života lidí dlouhodobě ovlivňujících systémů nezbytné. Pokud by se mělo přejít k takovému systému, je důležitým předpokladem, aby byl založen na robustní společenské shodě,“ dodal expert ČSSD. Jinak hrozí, že po změně politické reprezentace se bude celý systém opět měnit, jak zřejmě nastane u druhého pilíře důchodové reformy, kterou prosadila vláda premiéra Petra Nečase navzdory nesouhlasu opozice.

Musí být stanovena výše minimálního důchodu

Infobox

Důchodci v parku

Příspěvkově definovaný důchodový systém

(NDC - notional defined contribution systém) kombinuje princip ekvivalence (výpočet výše důchodů v závislosti na vložených příspěvcích pojištěnců) s principem solidarity (důchody musí zajistit důstojný život ve stáří všem) a funguje na principu, na němž je založen i současný první pilíř: co se v daném roce do systému vloží, to se z něj také vyplácí (PAYG – pay as you go). Průkopníkem jeho zavádění se stalo koncem minulého století Švédsko. Dnes funguje v asi deseti zemích světa.

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes považuje zavedení tohoto modelu za rizikové. „To je úplně jiný systém, něco jako kapitálové spoření, musel by být zajištěn nějaký minimální důchod a i tak by to stálo peníze, protože nízko i středně příjmové skupiny by měly nižší důchod než teď,“ obává se. Stejně už podle něj došlo k povýšení důchodů vysokopříjmových skupin. „Ty budou mít třeba o 2 000 korun vyšší důchod, takže se to už k modelu NDC blíží,“ označil Pernes nápad ČSSD za „takový výkřik“. Martin Potůček potvrzuje, že by v budoucnu musela být stanovena určitá minimální částka důchodu. „Určitě. Má-li být uplatněn princip solidarity stejně jako zásluhovosti. Ale pokud jde o vlastní technické řešení, těch způsobů může být více. Mohou to být dva systémy působící sice souběžně, ale odděleně; nicméně i v jednom systému se mohou uplatnit oba dva principy v různé míře pro různé skupiny plátců, důchodců,“ vysvětluje.

Třetí pilíř by mohl být zachován

A mohl by současně fungovat i třetí pilíř, tedy dobrovolné připojištění s podporou státu? Měl by vůbec ještě smysl? „Je naprosto zřejmé, že 3. pilíř, byť se teď od ledna změnily podmínky jeho fungování, si získal velkou podporu mezi lidmi, už je v něm zapojeno čtyři miliony sedm set tisíc pojištěnců, to znamená, že si spoří většina dospělých a vydělávajících občanů České republiky. Takový systém nemůžete eliminovat. Pokud by došlo v horizontu, o kterém uvažujeme – osm až patnáct let – k zavedení systému NDC, tak by bylo v každém případě nutné promyslet jeho vazby na třetí pilíř. Zatím si troufnu tvrdit, že by mohl fungovat dál, možná ale ne s takovou podporou státu, jakou jeho účastníci získávají teď,“ zamýšlí se profesor Potůček. Ale to bude věc další diskuse, protože vztahy v systémech nejsou podle něj jednoduché.

Dostatek zdrojů pro důstojný život ve stáří

Co je hlavním smyslem důchodové reformy, kterou chce prosadit sociální demokracie? „Důchodový systém by měl být takový, aby nabízel obyvatelům daného státu dostatečnou míru bezpečí, jistoty, že je ochrání v případě invalidity, stáří, osiření nebo ovdovění,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz profesor Potůček. Stabilita systému je důležitá nejen pro jednotlivce, ale i pro obecnou důvěru občanů v dané společenské uspořádání. „Ne nadarmo se říká, že důchodové soustavy vznikly proto, aby zajistily kapitalismu bezproblémové fungování, protože bez takto rozvinutých systémů jsou ekonomiky mnohem zranitelnější a státy politicky mnohem nestabilnější. I trh velmi oceňuje relativně stabilní a přehledné podmínky v dané zemi,“ uvádí důležité důvody. A připomněl i další funkci důchodových systémů. „To je jejich další stabilizující a stimulující ekonomická funkce. Když se vláda rozhodla od ledna tohoto roku odebrat českým důchodcům dvě třetiny toho, co jim z důchodů ukousla inflace, snížila se jim kupní síla, tím pádem i poptávka po zboží a službách na vnitřním trhu. Ekonomika dostává další ránu,“ uvedl sociálně demokratický expert. Ale nejdůležitějším cílem podle něj samozřejmě je, aby lidé, v okamžiku, kdy se dostanou do situace, kdy si nemohou vydělávat vlastní prací, měli dostatek zdrojů pro důstojný život.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…